Mäns spermier dör ut – och det kan mänskligheten också göra
För 11 år sedan, 2006, kom filmen Children of Men med Clive Owen och Julianne Moore. Året är 2027 och vi ser en dystopisk verklighet där människor inte längre kan få barn.
Nu är det 2017 och en av de största forskningsrapporterna över mänsklig reproduktion, Human Reproduction Update, kommer med dystra fynd. Enligt den har spermieantalet hos män i Nordamerika, Europa, Australien och Nya Zealand – alltså hela västvärlden – halverats under de senaste 40 åren, skriver BBC. Däremot verkar simmarna vara precis lika friska och många i Sydamerika, Asien och Afrika.
Det betyder dock inte att det börjar bli omöjligt för oss att skaffa barn, men forskarna är tveklöst oroade.
– Det är oroväckande. Om hela reproduktionsfunktionen påverkas så mycket under så kort period så är det något att se allvarligt på, säger Aleksander Giwercman, professor i reproduktionsmedicin vid Lunds Universitet till SR.
Varför våra spermier tycks ha det sämre än våra mor- och farföräldrars vet forskarna inte med säkerhet, men mycket tyder på att stora faktorer är plaster, bekämpningsmedel och andra kemikalier vi får i oss.
– Så småningom kan vi få ett problem med reproduktion generellt, och det kan leda till att människoarten dör ut, säger den ledande forskaren för studien, epidemiologen Hagai Levine, vid Hebrew University of Jerusalem.
Men även om studiens kvalitet och äkthet har hyllats finns det vissa invändningar.
Bland annat har kritikerna påpekat att urvalet av män i tidigare studier inte har varit representativt för populationen och att spermieantalet i tidigare studier varit överdrivet. Dessa faktorer ska dock ha varit medräknade i studien, så för att sammanfatta: Det verkar finnas anledning till viss oro.