Galen i godis? Därför kan du skylla på dina gener
En ny studie från Köpenhamns universitet visar att våra gener kan avgöra hur mycket godis och andra sötsaker vi äter. Det handlar om två genetiska varianter av hormonet FGF21, som utsöndras av levern. Personer med dessa hormoner har en 20 procent högre benägenhet att vara storkonsumenter av godis, visar forskningen.
Forskarna kunde dock inte se att personer med dessa typer av FGF21-hormoner var mer överviktiga än andra eller att de oftare drabbades av typ-2-diabetes.
Studien har utförts på 6 500 deltagare i Danmark och forskarna menar att den ger en hormonell förklaring till varför vissa har så svårt att stå emot sitt sötsug. Den visar också att levern kan ha en viktigare roll än man tidigare trott i att påverka vad vi äter. Forskarna spekulerar kring att levern också utsöndrar andra hormoner som avgör vilken typ av mat och dryck vi väljer.
Resultaten pekar på att FGF21 även har en koppling till hur mycket alkohol vi dricker, men det behövs mer forskning kring detta för att kunna nå en slutsats.
Källa: Psys.org
Foto: IBL