Golden milk – gör hälsodrycken alla pratar om

08 feb, 2016
AvJennie Sandberg
Den har hyllats av hälsobloggare över hela världen och dyker upp som välkomnat alternativ till kaffe och te på allt fler caféer. Golden milk, gyllene mjölk , eller kort och gott guldmjölk, är en hälsotrend som är här för att stanna.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Nyckelingrediensen är gurkmeja, den färgstarka kryddan som står för curryblandningens gula färg – och merparten av dess nyttiga egenskaper. Gurkmeja finns som torkad krydda, men kan också köpas färsk i välsorterade hälso- och livsmedelsbutiker.

Gurkmeja anses antiinflammatoriskt och har i studier visat sig hjälpa mot både IBS, depression och ledvärk. Örten har en lång tradition inom ayurveda, där den används för att just lindra smärta och hämma inflammation.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Även ingefära är en tongivande ingrediens, särskilt smakmässigt. Ingefära används ofta i preparat som ska stärka immunförsvaret eller lindra ledsmärta.

Drick din golden milk som den är, eller krydda med kardemumma, kanel och kanske en skvätt agavesirap.

Recept på golden milk

MåBra:s recept på golden milk baseras på torkad ingefära och gurkmeja. Du kan använda färsk, riv den i så fall fint och tänk på att ingefäran ger mer smak och styrka än den torkade varianten.

Annons

Ingredienser

0,5 dl torkad gurkmeja

1 msk torkad ingefära

1,5 dl vatten

2 dl osötad mandelmjölk (kan ersättas med rismjölk eller kokosmjölk)

1 tsk kokosolja

Valfri smaksättning, vi rekommenderar kanel, kardemumma eller vaniljpulver

Gör så här

Koka upp vattnet, vispa ner gurkmejan och ingefäran och låt sjuda på svag värme. Efter 6-8 minuter blir konsistensen till en tjock pasta. Den räcker till flera glas guldmjölk och kan förvaras i kylskåp i 1-2 veckor.

För att göra guldmjölken, värm 2 dl mandelmjölk och 1 tsk kokosolja försiktigt på spisen och vispa ner 1 tsk guldpasta. Smaksätt eventuellt med kanel, kardemumma eller vaniljpulver. Vill du ha en sötare dryck kan du droppa ner lite honung (då ökar dock antalet kalorier).

Från Måbra.com Av Jennie Sandberg Foto Thinkstock

Annons