Äntligen! Nu ska cellprov bli gratis för alla kvinnor i Sverige
I dag skickas ett erbjudande om cellprovtagning ut vart tredje år till Sveriges kvinnor i åldrarna 20 till 64. Vissa landsting ligger i framkant i frågan och har redan gjort cellprovtagningen avgiftsfri, men på flera håll i landet får man fortfarande betala för förebyggandet av cancer i livmoderhalsen. Några av de regioner som tar betalt är Örebro, Jönköping, Halland, Skåne och Norrbotten.
Läs också: Se Icas känslosamma reklam om bröstcancer – med far och son Falkman
Avgiften varierar från landsting till landsting men på de flesta håll rör det sig om 100-200 kronor, och Sverige är i dag ett av få länder i Europa som fortfarande tar betalt för cellprovtagning. Men nu har Vänsterpartiet kommit överens med regeringen om att slopa avgiften för cellprovtagning i alla landsting.
– Att missa en cancerdiagnos på grund av att man inte har råd är inte acceptabelt i ett välfärdsland, säger Ulla Andersson (V) till Expressen.
Läs också: Efter cancerbeskedet: ”Kändes det som hela kroppen löstes upp i molekyler”
Omkring 500 svenska kvinnor drabbas av livmoderhalscancer varje år, och av dessa är det nära 150 som dör till följd av sjukdomen. Genom regelbunden cellprovtagning kan man dock upptäcka cellförändringarna i ett tidigt skede och få behandling snabbt.
– Kvinnors hälsa har inte fått samma utrymme som mäns. Vi har tidigare fått igenom avgiftsfri mammografiscreening och det här blir nästa steg. Livmodershalscancer har tyvärr ökat, och det är mycket allvarligt, säger Ulla Andersson (V) till Expressen.
Och det är viktigt att gå på cellprovtagning. Gynekologen Björn Sander, ordförande i nationella arbetsgruppen för att förebygga livmoderhalscancer, säger till Expressen att det är kvinnorna som inte lämna cellprov som riskerar att drabbas värst.
– I stort sett hela dödligheten drabbar bara kvinnor som inte deltagit fullt ut i livmoderhalsscreeningen. Vi har sett i undersökningar att kvinnor som inte har lämnat cellprov under en sexårsperiod har fyra gånger så allvarliga cellprovsavvikelser än de som deltar var tredje år. Det finns väldigt övertygande bevis om att deltagandet är otroligt viktigt, säger Strander.
Satsningen beräknas kosta 141 miljoner kronor per år och träder i kraft vid årsskiftet.