Hur gör man för att sluta snusa? 6 tips som hjälper

10 jan, 2018
AvSofia Börjesson
Är "sluta snusa" ditt nyårslöfte? Hur gör man för att sluta snusa – egentligen? Vi har samlat sex tips som hjälper dig.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

”Jag har slutat snusa ett par gånger i mitt liv”. Stopp – Så säger alltså en person som inte har slutat snusa, men som har försökt och misslyckats. Som jag. Nåväl. Första gången jag försökte sluta tänkte jag att jag skulle börja med att trappa ner snusandet genom att inte snusa riktigt lika ofta – så jag köpte extra starkt snus. Tanken var faktiskt god, om det inte vore för att jag snusade med samma frekvens som tidigare och istället fick trappa ner till vanligt snus efter några veckor.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Den andra gången gick det bättre. Jag slutade tvärt. Jag såg mig inte om, andades genom näsan, tackade distinkt nej till alla erbjudanden när kompisarna fått i sig några öl och slog dövörat till alla snuslock som öppnades under jobbluncherna. Jag höll upp i 6-12 månader ungefär, och sedan kände jag mig stark nog för att kunna ta en snus på en AW. Sedan var jag givetvis fast igen.

Om du läser den här artikeln har du förmodligen redan bestämt dig. Du ska sluta snusa, för du vet vad du har att vinna på det. Om du har missat det så kommer här några rader att ta fram när det känns som jävligast och motivationen är som bortblåst.

Annons

Enligt Hjärt-lungfonden innehåller snus så kallade tobaksspecifika nitrosaminer som kan öka risken för bland annat bukspottkörtelcancer. Vissa studier har också kunnat visa att det ökar risken för cancer i mage och matstrupe. Snus ger även högt blodtryck, och om man drabbas av en hjärtinfarkt är risken att dö större om man snusar.

Om hälsoaspekten inte motiverar dig tillräckligt kan du i stället fokusera på den dåliga andedräkten och de gula tänderna eller det faktum att du förmodligen bränner runt 12 500 kronor på snus under ett år.

Så, gör inte som jag. Gör så här i stället:

6 tips för dig som vill sluta snusa

Sluta tvärt eller trappa ner?

Bestäm dig för ett datum då du ska sluta snusa, gärna om en eller två veckor. På så vis vänjer du dig vid tanken av att snuset kommer att försvinna. Se till så att du inte har något snus kvar när datumet infaller, släng det eller ge bort det – ha det för guds skull inte hemma.

Annons

Enligt UMO är det bäst att sluta tvärt, men det fungerar som bekant inte för alla. Om du är en av dem som behöver trappa ner kan du börja med att gå över till minisnus för att sedan sluta helt på ett givet datum. Alla sätt är bra utom de dåliga.

Undvik fallgroparna

Till en början är det bra att undvika sammanhang som du vanligtvis förknippar med snus, till exempel när du dricker alkohol. Jobbar du på en arbetsplats där samtliga kollegor plockar upp dosan i samma sekund som matlådan har förtärts? Ta en promenad sista kvarten på lunchen så att du slipper se eländet.

Vatten och mellanmål

När nikotinets kärlsammandragningar börjar släppa sjunker blodtrycket. När detta händer kan du uppleva yrsel, men det går att avhjälpa om du ser till att dricka mycket vatten.

Nikotinet har även en blodsockerhöjande effekt, vilket innebär att du kan komma att uppleva låga blodsockernivåer när du slutar snusa. För att hålla blodsockret på en rimlig nivå är det bra att ha något att tugga på, till exempel en frukt.

Annons

Nikotinsubstitut

Det finns flera receptfria läkemedel som kan hjälpa till när nikotinabstinensen blir ohanterlig: plåster, tuggummin och inhalatorer. Ha gärna en karta tuggummin eller lite plåster hemma som en nödlösning, men försök att klara dig utan dem. Dessa hjälpmedel är nämligen beroendeframkallande i sig.

Tomheten under läppen

För många är känslan av att inte ha något under läppen minst lika jobbig som den fysiska abstinensen, och då kan det vara bra med ett nikotinfritt snus. Du kan även testa att knapra på morötter eller nötter när det känns som att munnen behöver någon form av avledande stimulans. Ett annat lekmannamässigt sätt att hantera situationen på är att stoppa upp en bit ingefära under läppen när det blir för jobbigt.

Motivation i bokform

Om du vill ha mer än 2000 tecken med tips kan du köpa dig både råd och motivation i bokform. Ett par tips är den före detta elitidrottaren Paul Übelackers bok Prillan och bollen: mitt liv med snusen och sporten, och psykologen Fredrik Hillvessons Snusfri på tre veckor: konsten att sluta snusa utan att gå i bitar.

Källor: Hjärt-lungfonden, UMO, Sluta-röka-linjen, Tobaksprevention (Stockholms läns landsting)

Läs mer: 10 saker vi tvingas acceptera för att vi lever med en snusare

Annons