Krossade linfrön – att äta eller inte äta (det är frågan)

06 nov, 2016
AvLisa Arnell
Linfrön är ett populärt frö som många använder i bröd, müsli och i olika blandningar. Och visst innehåller de massa nyttigheter (fibrer, omega 3- och 6-fettsyror) – men krossade innehåller de också ett ämne som efter en längre konsumtion är giftigt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hela linfrön är ingen fara om man äter de i rimliga mängder. Men krossade ska man undvika.

I ett inslag i Rapport på SVT tas Livsmedelverkets råd upp i ett längre inslag. Rådet, som kom för ett år sedan, är att inte äta krossade linfrön över huvud taget. I ”avvaktan på mer information bör vi avstå” säger de i Rapport. Men de krossade fröna fortsätter att säljas i butikerna, många utan varningstext.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Och verket och producenterna är oense om vad som bör göras. De kan inte komma överens om vem som ska göra något åt det.

Vad är det då som är så farligt?

Linfrön innehåller vätecyanidproducerande glykosider som i sin tur består av en sockerart och en aglykon (som i sin tur består av någon annan substans, det kan vara en fettsyra, alkaloid eller annat). Glykosiden bryts ner i kroppen och ger då ifrån sig vätecyanid (blåsyra) som absorberas i kroppen. Detta gör att linfrön på lång sikt blir giftiga om man äter det ofta, även om man äter det små mängder.

Annons

Om kroppen tar upp tillräckligt (för mycket) med vätecyanid stoppas cellandningen = kroppens syreupptag stoppas. Om det sker kan man dö på bara några minuter. Men vätecyanid kan också ge lättare symptom som illamående och kräkningar.

Risenta som är en av de främsta producenterna avböjde att kommentera det när SVT ställer frågan. Saltå kvarn, en annan producent, tycker att de har informerat sina kunder tillräckligt.

– Vi menar ju att det är en bra produkt ändå, trots allt. Vi vill gärna göra rätt, men vi vill ha hjälp att göra rätt, säger Åsa Lindeblad som är kvalitetschef på Saltå kvarn, till SVT.

– Allt står på vår hemsida, det är bara att läsa innantill – sälj inte grejerna, kommenterar Jan Sjögren på Livsmedelsverket producenternas osäkerhet.

Som Livsmedelsverket tolkar reglerna menar de att de inte kan förbjuda de krossade fröna i butikerna utan bättre forskningsunderlag. De menar också att de har informerat konsumenterna. Rådet för att få uppdaterad koll? Att gå in på deras hemsida varje dag och se uppdateringar, både om linfrön och annat.

Livsmedelsverkets råd om krossade linfrön kan du läsa här >

Annons