Hon ler på bilderna – men kan du se när hon mår dåligt?

19 okt, 2017
AvNanna von Knorring
Fyra bilder och samma glada tjej – eller? Psykisk ohälsa syns inte alltid utanpå och många gömmer sig bakom ett leende. Matilda Johansson var en av dem, men i dag är hon öppen med hur hon mår, såväl bra som dåliga dagar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Matilda Johansson, 26, är tjejen bakom Instagramkontot @matildajag där hon öppenhjärtigt berättar om psykisk ohälsa. För ett år sedan la hon upp ett kollage med fyra bilder på sig själv och i dagarna publicerade hon den uppmärksammade bilden på nytt. På alla bilder ler hon glatt och tittar in i kameran, men hennes sinnesstämningar är vitt skilda.

Matilda Johansson visar gärna upp hur psykisk ohälsa kan se ut – utan filter.
Foto: @matildajag

”Fyra olika sinnesstämningar men samma ”glada” tjej. Tänk att det är så invant att le. Att inte visa det man egentligen känner. För psykisk ohälsa är så himla lätt att dölja och i dagens samhälle tycker många att det är lättast så, slippa förklara, slippa bli dömd, slippa skitsnack osv. Så jävla sorgligt att man ska behöva spela teater varenda dag”, skriver hon till bilden som Expressen var först om att uppmärksamma.

Annons

Matilda vill visa att psykisk ohälsa inte alltid syns

För Femina berättar Matilda Johansson att hon med bilden och sitt Instagramkonto vill visa att psykisk ohälsa inte alltid syns, men att det är okej att låta den göra det.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Det syns inte om man mår dåligt. Vi är så vana vid att dölja vad vi egentligen känner, att man inte ska visa det om man mår dåligt. Jag vill få folk att öppna sig och våga visa sig, säger hon och fortsätter:

– Häromdagen fick jag ett meddelande från en person som skrev att hon låtsas vara glad och inte vågar berätta hur hon mår för sina vänner som är glada på riktigt. Då svarade jag: ”Hur vet du att de inte också bara spelar?”. Man tror att man är ensam om att vara ledsen och att ingen förstår, men tänk om alla andra också döljer sitt mående, så de kanske visst förstår.

Att tvingas gömma sin ångest bakom ett leende gör inget bättre, menar Matilda Johansson.

– Det suger. Det ska inte vara så och jag har själv slutat med det. Det blir inte bättre, utan man mår sämre av att inte få visa hur man mår. Det känns viktigt att prata om det eftersom att det är en folksjukdom.

Annons

Hur känns det att vara så öppen med att man inte mår toppen varje dag?

– Det känns bra. Det är givande både för mig och för dem som följer mig. Jag får ett utbyte och känner mig mindre ensam när jag skriver av mig, det var därför jag började. Jag är så trött på alla konton som bara visar hur lyckligt allting är, så är det inte. När jag har en bra dag kan jag peppa, men om jag har en sämre dag kan jag be om kärlek och få det av mina följare.

Var tredje kvinna uppskattas få depression under sin livstid

Fördomarna och missuppfattningarna kring psykisk ohälsa är många än i dag, även om var tredje kvinna uppskattas få depression under sin livstid och 36 procent av befolkningen har besvärats av ängslan, oro eller ångest.

Vad hoppas du att folk som följer dig ska lära sig?

– Att det inte är något konstigt i att visa hur man mår. Jag vill peppa folk till att våga be om hjälp och våga börja prata. Du är inte ensam! Det är viktigt att vi vågar prata om det, har man sagt något om det en gång så kommer nästa gång kännas lättare.

Annons

Läs mer:

Högkänslig? Så hanterar du din ångest – 7 tips

Psykisk ohälsa ökar – så mår vi i Sverige idag

Annons