Artikeln innehåller reklamlänkar

ELLE besvarar vanliga frågor om mensskydd och listar bästa produkterna

18 aug, 2023
AvJohanna Sundquist
mensskydd
Hur mycket pengar lägger de flesta på mensskydd varje år? Och vilket är egentligen det bästa mensskyddet? ELLE tar reda på allt du behöver veta och listar för- och nackdelar med de mest populära varianterna.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

För de flesta kvinnor i fertil ålder är mens en del av vardagen, och det innebär att både pengar och resurser spenderas på olika mensskydd. Men hur mycket vet vi egentligen om de olika mensskydd de flesta av oss använder varje månad? ELLE bestämde sig för att besvara de vanligaste frågorna om mensskydd – samtidigt listar vi för- och nackdelar med olika populära varianter!

ELLE besvarar Vanliga frågor om mens

Hur mycket kostar egentligen mensskydd och finns det länder som erbjuder gratis mensskydd? ELLE har djupdykt i de vanligaste frågorna och tagit reda på svaren.

1. Vilka mensskydd finns det?

Idag finns det ett flertal olika mensskydd att välja mellan. Här listar vi några av de vanligaste mensprodukterna. Scrolla längre ner i artikeln för att läsa för- och nackdelar om vissa av varianterna.

  • Tamponger
  • Menskopp
  • Bindor
  • Menstrosor
  • Tygbindor

2. Hur mycket kostar mensskydd på ett år?

Det beror på vilket typ av mensskydd du använder. Om du använder menskopp blir kostnaden mindre än om du använder exempelvis tamponger varje månad. Dessutom blir svaret olika beroende på hur mycket du blöder. Enligt Försäkringskassans sammanställning av olika hushållskostnader baserad på Konsumentverkets statisk från 2023, kostar mensskydd cirka 1 344 kronor per år för en vuxen person.

Annons

3. Hur ofta ska man byta mensskydd?

Det enkla svaret är att det beror på om du blöder mycket eller lite. En generell rekommendation brukar vara att du ska byta mensskydd var 3:e till var 6:e timme. För att minska risken att drabbas av Toxic shock syndrome, som personer som använder tampong kan bli sjuka i (även om det är mycket ovanligt), ska man enligt 1177 byta tampong och menskopp minst var 8:e timme.

4. Vilka länder har gratis mensskydd?

Skottland var det första landet i världen att erbjuda sina invånare gratis mensskydd på en nationell nivå år 2020, mer om det kan man läsa här. Nya Zeeland och Kenya erbjuder gratis mensskydd i kommunala skolor.

Bästa mensskydden 2023 – våra favoriter i olika kategorier

Menskopp, tampong, binda eller kanske menstrosa? ELLE guidar dig genom olika populära mensskydd, berättar om deras för-och nackdelar samtidigt som vi listar våra favoriter inom de olika kategorierna.

Annons

Tamponger

Tampongen är ett av de mest populära mensskydden, det är smidigt och bekvämt att använda och funkar för de allra flesta. Här hittar du våra favoriter!

Fördelar med tamponger

+ Lätt att byta

+ Suger upp mensblodet utan att det hamnar i trosan

Nackdelar med tamponger

- Kan vara krångligt att föra in

1. Ekologiska tamponger, SYD

Tampongerna från mensvarumärket SYD är ekologiska och samtidigt fria från plast och parfym. De finns i tre olika flöden och du kan därför välja en variant som matchar just ditt flöde. ANNONS Här kan du läsa mer om tampongerna från SYD.

tamponger gjorda i ekologisk bomull från SYD
Klicka på bilden för att komma direkt till tampongerna från SYD.

2. Probiotiska tamponger, Ellen

Dessa tamponger från Ellen är berikad med probiotika och hjälper därmed till att bevara underlivets naturliga PH-värde. ANNONS Du hittar tampongerna här.

probiotiska tamponger i burk från Ellen som bevarar underlivets ph-värde
Klicka på i bilden för att komma direkt till tampongerna.

Bindor

Bindor är perfekt att bära om du inte kan eller vill föra upp ditt mensskydd i slidan. Du kan också använda bindor om du vill ha extra skydd mot läckage om du använder exempelvis tampong eller menskopp.

Annons

Fördelar med bindor

+ Lätta att byta

Nackdelar med bindor

- Mensblodet kan upplevas kallt och blött i trosan

3. Bindor utan parfym, Libresse

Dessa bindor rån Libresse har vingar för extra skydd mot läckage och är gjorda i hudvänligt material och passar därmed dig som har känslig hud. ANNONS Du hittar dem här.

libresse bindor gjord i hudvänligt material att använda som skydd vid mens
Klicka på bilden för att komma direkt till bindorna.

Menskopp

Menskoppen har blivit ett populärt mensskydd de senaste åren. Du kan använda den under många år om du är noga med att ta hand om den mellan användningarna. Se våra favorit här nedan!

Fördelar med menskopp

+ Håller i flera år

Nackdelar med menskopp

- Kan vara svårt att få den att sitta rätt

4. Menskopp, Lunette

Denna populära menskopp från Lunette är gjord i silikon i medicinsk kvalitet. Den finns i olika färger och ANNONS går att beställa här.

menskopp gjord av medicinskt silikon från Lunette
Klicka på bilden för att komma direkt till menskoppen.

5. Menskopp med fodral, SYD

Menskopp som passar dig som har lätt eller nomalt mensflöde gjord i silikon i medicinsk kvalitet. Den kommer med ett supersnyggt (kokbart!) 3D-printat fodral som finns i olika färger. ANNONS Här hittar du menskoppen.

menskopp gjord i silikon i medicinsk kvalitet som kommer med kokbart fodral från SYD
Klicka på bilden för att komma direkt till menskoppen.

Menstrosor

Till skillnad från vad många kan tro kladdar inte mensblodet när du bär menstrosor, och du behöver inte komplettera med varken binda eller tampong. Ett smart mensskydd som blivit populärt den senaste tiden!

Annons

Fördelar med menstrosa

+ Återanvändbar

Nackdelar med menstrosa

- Behöver tvättas ganska ofta

6. Menstrosor, Lindex

Dessa supersmarta menstrosor från Lindex absorberar upp till fyra tamponger eller bindor, ANNONS se mer och köp dem här.

svarta menstrosor med hög midja och hög absorberingsförmåga från Lindex
Klicka på bilden för att komma direkt till menstrosorna.

Källa: Försäkringskassan,UMO, 1177.se

Foto: Monika Kozub/Erol Ahmed/Unsplash/SYD

Sant eller falskt – om dina trosskyddBrand logo
Sant eller falskt – om dina trosskydd
Annons