Nunchi – allt om den nya hälsotrenden

11 mar, 2020
AvELLE -redaktionen
Allt om nya hälsotrenden Nunchi
Från K-beauty och K-pop, till K-lifestyle? Koreanska nunchi är hetaste hälsotrenden just nu – och den kan förändra ditt liv. Här är allt du vill veta om nunchi.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Jag pratar mycket. Min pojkvän tycker att jag pratar för mycket, men han säger å andra sidan ganska lite, och inte bara i sällskap med mig utan generellt. Han lyssnar mycket och det får honom att verka klok och eftertänksam, även om jag inte är så säker på att han faktiskt är det. Tystnad har alltid varit en svag punkt för mig och om det är tyst i ett rum eller runt ett middagsbord utgår jag automatiskt ifrån att andra också tycker att det är pinsamt eller jobbigt, så jag berättar gärna en rolig anekdot. Så har vi alltid gjort i min familj, försökt rädda stämningen och varit bra på att ha det trevligt.

På tal om trevligt, den danska mystrenden hygges efterföljare är det koreanska nunchi. Det har inget med godis, Netflix, varm choklad eller den sortens mys att göra, men fenomenet handlar, precis som hygge, om hur vi umgås med varandra på ett behagligt sätt; hur vi blir lyckligare i våra relationer och i vardagen. The power of nunchi – the korean secret to happiness and success är en bok skriven av Euny Hong, som föddes av koreanska föräldrar i USA och sedan flyttade till Korea. Boken har sålt i massor av exemplar på engelska och kan mycket väl bli lika populär som Marie Kondos böcker om städning och minimalism. Marie Kondo är en liten, tunn japansk kvinna som först i bokform och senare på Netflix lärt hela världen att städa och prioritera, och på så sätt nå lycka. För det är i grunden det – alltså hur vi blir glada och lyckliga – som självhjälpsböcker handlar om. Även när Meik Wikings Little book of hygge exporterade danskt leverne till hela världen.

Annons

– Det finns många sätt att ha det bra och umgås med andra, understryker Euny Hong.

Enligt henne måste vi till exempel inte ”komma dansande och sjungande in i rummet och slå ut med armarna varje gång vi kommer till ett nytt ställe”. Vi behöver inte heller fylla alla tomma pauser med ord, som hon konstaterar i boken: Det finns en anledning till att vi har två öron och bara en mun.

Nunchi – bry sig om att alla har det bra

Vad är då nunchi? Det koreanska uttrycket handlar om hur vi se på världen och vilka kvaliteter vi värderar högst. Tycker vi till exempel att det utstrålar mer makt att vara en extrovert person än en introvert? Talar vi först och reflekterar efteråt, eller kan vi ta reda på saker genom att tiga still och bara lyssna? Översatt till svenska betyder nunchi ungefär ”ögonspråk” men det är mer komplext än så. Nunchi kan beskrivas som en särskild typ av social och känslomässig intelligens. Det handlar om att bry sig om att alla har det bra.

Annons

Ett exempel från boken handlar om mötet mellan Nordkoreas och Sydkoreas ledare, där de två statscheferna närmast speglar varandra. De tar i hand först efter en lång stund, de turas om att tala och pausa, och gör överhuvudtaget sitt bästa för att få den andra att känna sig trygg. Ingen topdog eller underdog. Det är nämligen dålig nunchi. Översatt till vanlig mänsklig interaktion handlar nunchi om att vara ödmjuk, lyhörd och aldrig framhäva sig själv på bekostnad av andra.

– Man ska betrakta tillvaron som en persika. Inga skarpa kanter, utan mjukhet, eftergifter, sötma och mottaglighet, förklarar Euny Hong.

”Bikupe-principen”

Det koreanska sättet att uppfatta verkligheten är en motreaktion på de senaste årens X factor-se-mig-kultur, och i stället för att kämpa om att vinna något dumt tv-program handlar det om att göra mötet mellan människor så smidigt och konfliktfritt som möjligt. En väg är att följa det koreanska sättet att tänka och observera i stället för att sätta sig själv i centrum hela tiden.

Annons

– I väst hyllar vi det individuella och det unika. Det här är i stället bikupe-principen, där det är kollektivet som styr händelseförloppet eftersom det gör på ett visst sätt av en anledning, säger Euny Hong.

Det finns en förklaring till att många människor, i exempelvis ett rum, gör likadant. Tittar åt ett visst håll. Talar dämpat. Eller högt. Det finns också en orsak till att vi pratar om vissa saker, men inte andra. Genom att observera vad andra gör kan du lära dig hur du ska agera i situationen. Det är lite som att vara en fisk i ett fiskstimm och bara följa strömmen och flocken. Euny Hong berättar att hon som ung kom in i ett sällskap och, när det var lite för tyst för hennes smak, började berätta om sin senaste semesterresa. Det visade sig att en av gästerna precis hade talat om att hon var dödligt sjuk i cancer.

– Jag visste det egentligen mycket väl, för jag hade lagt märke till att värdinnan uppförde sig lite märkligt och väldigt tyst när jag kom, säger Hong.

Annons

Nunchi är något för alla

Men andra ord har vi alla tillgång till nunchi, bara vi dämpar egot lite och använder våra sinnen.

Se-sang-eh-nuh-man-isso. ”Är du kanske den enda personen i världen?” är den direkta översättningen av det spydiga koreanska nunchi-citatet, som kan vara 5 000 år gammalt och inte säger lite. Medan vi i väst lär våra barn att ha vassa armbågar för att de ska klara sig, lär koreanska föräldrar sina barn det motsatta, av samma anledning. Nämligen överlevnad och samexistens. Nunchi är något som alla barn i Korea lär sig, så snart de är stora nog att sitta i en farmors eller farfars knä. Det är ett sätt att uppföra sig på, som genomsyrar både skolorna och arbetskulturen.

Från början är nunchi en blandning av buddhism, konfucius lära och animism, som menar att allt i världen är sammanlänkat och besjälat. Och enligt Hong kommer man längre med nunchi än genom att ge gåvor och komplimanger. Eftersom hon föddes i USA av koreanska föräldrar har hon upplevt de koreanska traditionerna både inifrån och utifrån – och när hon kom tillbaka till Korea som 12-åring var det tydligt för henne att hon saknade nunchi.

Annons

– Det är en fullkomligt avgörande och essentiell nyckel till att klara sig i livet. Jag skulle vilja kalla det en koreansk superpower, för genom att anpassa sig kan man få vad som helst att hända. Pengar, status och vänner kommer nästan av sig självt, om man har tillräckligt mycket nunchi.

Nunchi kan lätt förväxlas med empati, men de två är väldigt olika, tycker Hong. Vi säger exempelvis en massa ord när vi visar empati, i Korea är tystnad att föredra. I stället för att ”sätta sig in i den andras upplevelse”, som vi är vana vid, observerar man mer, är känslomässigt neutral och tar inte bara in personen man talar med utan hela rummet och situationen. Vad händer omkring oss? Vad är vi en del av?

– Empati är som en helig ko i västvärlden. Empatisk är det bästa man kan vara och det ses som något typiskt kvinnligt. Nunchi är inte könsspecifikt och det är inte en värdeladdad kvalitet. Det är bara något man gör av respekt. När man involverar sig för mycket försätter man den andra i en obehaglig situation. Nunchi handlar mycket om respekt, förklarar hon.

Annons

Tanken att man ”har något på någon”, står i skuld eller inte är jämlik är raka motsatsen till nunchi.

The power of nunchi – the korean secret to happiness and success

Boken är full av quiz och övningar, så att man kan ändra sin nunchi från ”dålig” till ”bra”, både privat, på jobbet och i familjen. Den första övningen går ut på att ändra på hur man går in i ett rum. Sin entré, så att säga. När du går in på din arbetsplats på morgonen – stanna upp, andas lugnt och djupt i två minuter, glöm alla dina föreställningar om hur dagen ska bli, gå in, lyssna och känn av stämningen.

”Läs rummet innan du talar”, heter en annan övning, som också kan testas nästa gång du är på ett möte eller en fest. Enligt Hongs anhängare är resultatet fullkomligt magiskt. Det är som om allt skiftar, när man byter ut sina allmänna festklichéer mot ”quick nunchi”, som går ut på att känna in situationen, följa flocken och stämningen – och ställa frågor. Just det, att ställa frågor och lyssna (i stället för att planera sin egen nästa mening) är väldigt nunchi.

Annons

Häromdagen provade jag det själv, utan att veta att det var det jag gjorde. En familjemedlem som jag inte brukar prata med öppnade sig som en blomma under en blomlampa, medan jag bara lyssnade och ställde frågor. Det bästa med alltihop var att jag (som har svårt att hålla hemligheter) slapp prata om mig själv.

Hygge, niksen och lagom

Ord blir kulturfenomen i en tid när vi längtar efter en mening med tillvaron, efter lugn och välmående – och vi är säkra på att andra kulturen har nyckeln. Enligt tidningen Psychology Today, som har försökt ta reda på varför danska ordet hygge blev internationellt känt och eftersträvansvärt, är förklaringen att Danmarks befolkning ligger på topp tio-listan över världens lyckligaste folk. Kopplingen är därför att hygge – värme, mörker, filtar, mat och dryck – bidrar till att danskar är så glada. På samma sätt har holländska ordet niksen, som betyder att man inte ska låta sig uppslukas av sina egna tankar och bekymmer, blivit en efterföljare till ordet hygge. Från Sverige har ordet fika spridits som en svensk motsvarighet och nu är ordet lagom också på väg att bli ett internationellt modeord.

Annons

Av: Christina Bølling

Foto: Imaxtre

LÄS MER:

Att umgås med vänner bland det bästa du kan göra för hälsan

Olycklig på jobbet? Så påverkar det din hälsa

Ett aktivt sexliv påverkar hälsan – mer än vad du tror

Annons