Ny studie: Barn blir smartare av att bo på landet
Bor du och din familj på landet, omgivna bland naturen och frisk luft? Grattis! En stor ny studie utförd i Spanien visar att barns kognitiva utveckling gynnas av att barnen växer upp nära natur och grönska. De som tillbringar barndomen med att klättra i träd och leka på gräs utvecklar sina hjärnor mer än de som sitter inne framför en datorskärm eller leker i en stadsmiljö.
Barn som växer upp på landet har lättare att koncentrera sig
Studien har följt 1 500 barn från att de var nyfödda och upp till 10 års ålder. De har då kunnat se att ju mer grönska barnen omgivits av under uppväxten, desto bättre har det varit för barnens hjärnor. Barnen på landet har visat sig ha lättare än andra barn att koncentrera sig och de är också mer uppmärksamma på sin omgivning. Barnen i stadsmiljö har oftast lättare att distrahera sig och svårare att komma igång.
Barns hjärnor mår bättre av att inte utsättas för avgaser
Den nya studien bygger vidare på tidigare upptäckter kring hur barn gynnas av att bo, eller regelbundet befinna sig i, lantliga miljöer. En tidigare spansk studie har visat att barns hjärnor mår bättre av att barnen slipper andas in avgaser – och en amerikansk studie har tidigare slagit fast att skolbarn som lever i grönskande omgivningar lyckas bättre inom såväl språk som matematik.
Kanske behöver ni inte flytta ut på landet, men att få mer tid ute i naturen är ett sätt att öka barnens koncentrationsförmåga och öka prestationen i skolan. Plus alla uppmärksammade hälsofördelar av att logga ut och leva i nuet.
Källor: Sveriges Radio, Psmag.com