Nya hälsotrenden: Ljud SOM GÖR DIG LYCKLIG
Text: Rebecca Newman
Musiken flödar genom mig. Dova ackord med djup klang stiger och sjunker, och då och då kommer högre, ljusare toner in. När de sista, livfulla harmonierna ebbar ut lutar jag mig tillbaka. Känslan är som att flyta i en trygg och vacker rymd. Jag ligger på min soffa och har nyss upplevt psykedelisk ljudterapi. Neurovetenskapen gör framsteg och nu kan den bevisa det många av oss redan vet: ljud har en enorm makt över vår hjärna.
Studier har visat musikens förmåga att bidra läkande vid psykisk ohälsa och främja fysiskt välbefinnande* och Silicon Valleys underbarn har börjat producera ljud med hjälp av artificiell intelligens, tänkta att underlätta fokus och meditation. Kort sagt pågår en hörselrevolution inom wellness och hälsa och en imponerande bredd av ljudlandskap som lovar att förvandla allt från humör till minne och sömn är under uppbyggnad. Dina öron är nästa fokus för DIY-hacks inom biologi och välbefinnande – allt du behöver göra är att lyssna.
Neuroforskare Mendel Kaelen blev fascinerad av ljud när han var verksam på Imperial College London. Där använde han musik i flera studier och fokuserade då på ljudbaserade, terapeutiska, psykedeliska upplevelser. År 2019 hade företaget Wavepaths ett pop up-projekt i London, där man kunde lyssna på ljud som valdes utifrån olika variabler som andning för att mäta nivån av avslappning. Platserna sålde slut och mer än hälften av deltagarna visade sig ha haft en positiv upplevelse som förbättrade deras allmänna välbefinnande.
”Det är en överväldigande känsla”
– De här upplevelserna beskrivs som en känsla av att vara ett med livet och världsalltet. Det är en överväldigande känsla av hur vacker världen är och det är stunder som tar dig bortom dig själv, förklarar Mendel Kaelen.
Med anledning av succén planerade Wavepaths att öppna ett stort centrum i östra London förra året. I stället bytte de strategi och lanserade tidigt 2021 en ny virtuell upplevelse.
Jag loggar in och väljer min ljudresa utifrån en känsla: ”oharmonisk och spänd” till tonerna av Blissful release. Vår sexåring har tillbringat morgonen med att sprida ut lego över lägenheten och själv har jag ägnat dagen åt att försöka klara av mina deadlines och plocka bort vassa byggklossar från fötterna – jag är uppe i varv – men något släpper inom mig medan musiken spelas. När den tystnar är mitt ansikte vått av tårar som jag inte kan förklara; en känsla av ha öppnat dörren till mitt innersta, tacksamhet och lättnad. Wavepaths har ett bibliotek av ljudspår – såväl elektroniska som framförda av musiker. Men musiken är generativ och ändras beroende på vilket humör du valt att utgå ifrån. Det finns även planer på att titta närmare på biometrisk data, som pulsfrekvens.
– Vårt mål är att skapa ett nytt förhållningssätt till välbefinnande. Djupgående ljudresor hjälper oss att utforska det innersta av vårt psyke. Musiken fungerar som en terapeut, den hjälper oss att lösa inre konflikter och att nå ett lugnt tillstånd, säger Mendel Kaelen.
Ljudappen Endel beskrivs som ett verktyg för att förbättra ditt välbefinnande, din koncentration och din sömn. Den använder också artificiell intelligens och generativ musik och appen hämtar data som dygnsrytm, väder och puls (via Apple Health eller Google Fit) för att skapa personliga spellistor. Med sponsring från Amazons Alexa Fund och Kevin Rose (delägare i True Ventures, företaget som står bakom FitBit och Peloton) har Endel höga ambitioner. Appen har laddats ner fler än två miljoner gånger och lanserade förra hösten ett samarbete med artisten Grimes. Hon fick inspiration att skapa AI lullaby – stämningsmusik som gör dig sömnig med klipp av Grimes röst – när hon fött sitt och techmiljardären Elon Musks första barn och de var ytterst angelägna om att få till en bättre sömnsituation. Förutom vaggvisan med Grimes finns det möjlighet att välja spår som Relax och On the go.
Förbättrad koncentrationsförmåga
När jag senare sitter vid skrivbordet och har fastnat i prokrastinering provar jag Focus. Det är något helt annat än den upplyftande housemusik jag brukar ha på när jag jobbar. Snart lägger jag inte märke till de mjuka trumbeaten strösslade med höga toner (som spa-musik, men med lite snabbare tempo) och börjar skriva på. Lite uttryckslöst är det kanske, men det verkar fungera.
– Ett tredje parts-företag har gjort tester och mätt hjärnvågornas aktivitet. De har sedan jämfört resultaten man fått av Endel med Spotifys spellistor för fokus. Endel skapar helt klart ett mer konsekvent fokus, säger Oleg Stavitsky, vd och medgrundare.
Den förbättrade koncentrationsförmågan beror delvis på ljudmaskering. Endels ljud är repetitiva nog för att inte behålla hjärnans uppmärksamhet men tillräckligt varierade för att sudda ut andra, distraherande ljud. Appen triggar också din energi vid rätt tillfälle. Endel märker när din puls börjar bli långsam, eller när du suttit stilla vid skrivbordet för länge, och ökar musikens intensitet för att få igång dig. Under pandemin har antalet användare som regelbundet använder appen tredubblats.
– Det är en väldigt spännande tid. Vi ser Endel som en förlängning av den mänskliga kroppen, en tech-understödd extrakraft. Nästan som ett sjätte sinne, säger Oleg Stavitsky.
Alex Hawkins, skribent på trendanalysbyrån The Future Laboratory, håller med om att audiokultur har ett verkligt uppsving och att det finns en stor oupptäckt potential.
– Innovatörer som Endel och Wavepaths visar att ljud verkligen är nästa område på väg att explodera inom wellness, säger han.
Det senaste året har ett större intresse för så kallade binaural beats kunnat skönjas. Det är en neuroakustisk metod där en ton på en frekvens spelas upp för ena örat, och en ton på en annan frekvens samtidigt spelas upp för det andra örat – så att ett tredje ”beat” som ska påverka hjärnvågornas frekvens skapas. Binaural beats används, som på Gwyneth Paltrows Goop Wellness Summit 2018, för att inge lugn.
Ljud för bättre minne och avslappning
– Vi använder binaural beats för att främja de hjärnvågor som associeras med meditativa tillstånd. De kan också hjälpa vid smärta och minnessvårigheter, säger John Denoris, träningsforskaren bakom London Gym Club 51 Intelligent Fitness.
På hudkliniken Eudelo spelar Stefanie Williams, doktor och hudläkare, ett soundtrack med bland annat binaural beats under sin Cell HIIT skin treatment. Hon förklarar för mig att tekniken hjälper till för att nå ett mycket välgörande, avslappnat tillstånd som minskar mängden stresshormoner och påskyndar cellförnyelsen.
Men det är inte bara vad du kan lyssna på som är under utveckling. Hearables – smarta hörlurar – kan redan isolera de ljud du vill höra och blockera ut övriga, så att du kan lyssna på ditt favoritband, eller personen bredvid dig, utan att bli störd. I oktober förra året lanserade Bose dessutom sömnspecifika snäckor som spelar lugnande ljud utformade för att maskera oljud under natten.
Apples Airpods Pro erbjuder redan augmented aural reality – ett digitalt audio-skikt ovanpå verkligheten. Du kan även använda dem för (något hackig) direktöversättning, eller koppla dem till Siri. Visual augmented reality, som Google Glass, har en bit kvar in på den stora marknaden, delvis beroende på ett lite klumpigt utseende och snitt, men aural augmented reality har inga problem med sin look.
– Allt fler upplever en visuell överstimulans. Skärmtiden har slagit i taket. Funktionellt lyssnande lockar, säger Alex Hawkins.
Möjligheterna tycks vara oändliga. Men i sin bok Hush uttrycker forskaren och musikern Mack Hagood betänkligheter om idén att vi alla ska leva i avgränsade ljudlandskap, och frågar om vi verkligen vill göra vårt humör beroende av glada spellistor och låta auditiva algoritmer hålla oss instängda i våra egna kammare – och ”skulptera vår egen känslomässiga verklighet”.
Eskapism och ångestdämpning
I det läge vi befinner oss i just nu tar vi nog tacksamt emot vad som än fungerar. Det är intressant att tänka sig en värld där dina öronsnäckor fungerar som ångestdämpare och stämningsskapare i sovrummet, minneshjälp och personlig tränare. Men även att fundera på om vi – alla fördelar till trots – kommer att bli fångade i vår egen ljudbubbla.
Som med all teknik handlar auditiv intelligens om hur vi använder den. Men varför skulle någon vilja sänka volymen på så lättillgänglig eskapism när världen ser ut som den gör i dag?
*Music interventions for improving psychological and physical outcomes in cancer patients (augusti 2016), Cochrane Database Syst rev.