Priset för selfcare – Vad är det vi egentligen betalar för?
Dedikerade insta-yogis börjar sin dag i dyra yogatights klockan fem på morgonen, med kristaller, tarotkort och en hemgjord grön smoothie. Allra helst på ett yogaretreat, i tystnad, med ett stilla hav i bakgrunden. Inget utstrålar selfcare och hälsosamt liv mer än bilden av en yogamatta upplyst av en exotisk soluppgång. Hälsa 2021, har blivit en statussymbol och dess accessoarer lika eftertraktade som vilken designerväska som helst.
– Kommers och handel skapas där människor rör sig. I dag är folk mer än någonsin inne på digitala plattformar och sociala medier. Där det finns en efterfrågan är det också naturligt att man börjar sälja produkter. Och vad är det vi konsumerar? Inte bara vad vi behöver utan produkter och tjänster för att kunna förverkliga oss själva, säger Emma Hernell som är vice vd på HUI, som forskar om konsumtion och handel i Sverige.
Hon tror också att många konsumerar sådant som ger status. Och det finns inget som ger högre status i dag än att leva ett hälsosamt liv.
– Innebörden av status har förändrats de senaste åren. I dag laddar vi ordet med andra värderingar som att vara en bättre människa, ta hand om sin kropp och ha en hållbar livsstil, säger Emma Hernell.
Gwyneth Paltrows livsstilssajt Goop startade som ett nyhetsbrev 2008 och har nu vuxit till ett imperium med en show på Netflix, böcker, butiker och en digital plattform som säljer lyxiga kläder och hälsoprodukter med god marginal till köpstarka kunder. Varje månad har sajten över 1,8 miljoner besökare som bland annat kan köpa vattenflaskor med kristaller i för över tusenlappen. Biljetterna till företagets stora hälsoevent säljer slut direkt och för 13 000 kronor kan du också investera i en Goop – förlåt, god – hälsa.
Pandemin kickstartade den enorma hälsotrenden
Att hänga med i 2020-talets hälsorace kräver tid, engagemang – och pengar. Pandemin, som i mångt och mycket handlade om motsatsen till hälsa, har snabbspolat hälsotrenden och intresset för spiritualitet framåt några år. Många har under långa perioder arbetat hemifrån och haft tid och möjlighet att titta inåt och reflektera över hur de lever sina liv. Men frågan är om den livsstil som nu alltmer frekvent visas upp i diverse forum verkligen är realistisk, hållbar – eller ens hälsosam?
– Instagram är ett forum där de flesta visar upp det perfekta. Det är så lätt att fastna i ”love and light”. Att köpa fina kristaller och tänka positivt ska räcka – gör man det kommer allt bli bra, säger Amanda Miklin som tillsammans med barndomskompisen Mathilda Ritzén driver podden och communityt Holy Crap, där de diskuterar spiritualitet, astrologi, självutveckling och holistisk hälsa med avstamp i det verkliga livet med småbarn, jobb, vänner, tidsbrist och vardagens upp- och nedgångar. De kallar sig spirituella i allra högsta grad och har både kristaller och tarotkort hemma, men får väldigt sällan till tidig morgonmeditation eller andra ritualer.
De två vännerna har alltid delat intresset för holistisk hälsa och en spirituell nyfikenhet. Båda hade framgångsrika karriärer inom tech, marknadsföring och kommunikation tills känslan och behovet av att leva sin egen sanning växte sig starkare och inte längre gick att ignorera. 2019 valde de att byta bana och startade Holy Crap.
– För oss är spiritualitet lika med självutveckling, en inre resa för att hitta tillbaka till sin kärna. Alla är individer och mår bra av olika saker – kanske är meditation för just dig att äta middag med en kompis, skratta hejdlöst, gå och lägga dig klockan två och ta sovmorgon. Alla kan inte passa in i samma mall och det måste vara okej.
Alla behöver olika saker för att må bra
Att börja morgonen klockan fem med en eller två timmars meditation kan vara ett bra sätt att grunda innan dagen drar igång – absolut! Men det är definitivt inte för alla. Kan det vara så att de högpresterande (främst) kvinnorna bara bytt spelplan från kontoret till yogasalen och kristallbutiken, där det numera är mer accepterat att gå all in?
– Det är så viktigt att lyssna till sig själv. Vill jag verkligen göra detta, mår jag bra av det? Lyssna på din intention, din magkänsla, i stället för att följa strömmen. Sen kan det absolut vara skönt att ha något att hålla sig i om man är ny i den spirituella världen. Vi har använt oss av till exempel kristaller och tarotkort för att förstärka vår intuition, för att bekräfta den. Men ju längre in på vår personliga resa vi är desto färre prylar behöver vi, säger Mathilda Ritzén.
För över 15 år sedan hittade Rachel Braten, som de flesta kanske känner bäst som Yoga Girl, yogan för första gången. Då var hon 18 år och bodde i djungeln i Costa Rica, långt bort från all kommers.
– I dag är det så lätt att använda konsumtion som ett sätt att fly en obehaglig känsla. Är du olycklig eller stressad, våga i stället stanna upp och vara i känslan av osäkerhet och otillräcklighet utan att döma dig själv. I stället för att shoppa, oavsett om det är kristaller eller en klänning, fundera på vad du egentligen behöver – en kram, ensamtid, ett samtal med en vän eller att röra på kroppen? Gör ett medvetet val och låt det vara en del av din spirituella resa oavsett vad du väljer, säger Rachel Braten.
Hon tycker att vissa prylar kan vara hjälpsamma för att skapa en struktur och rutiner som gör det lättare att ”komma hem till sig själv”, men de är absolut inte nödvändiga för att må bra.
– Jag älskar till exempel palo santo. När jag lärde mig meditera var det någon som brände palo santo-rökelse. Det får mig fortfarande att grunda, jag får tillbaka samma fantastiska känsla som jag hade då. Men kanske ska man reflektera över vad prylarna faktiskt betyder, både vad de har för ursprung, historia och mening, men också – hur känns de när jag håller dem i handen? Hur tar jag hand om dem? Är de kopplade till en viss känsla eller minne? När går det från något som faktiskt betyder något för mig, till något som jag bara visar upp för andra?
Nyckeln är att omge sig med det man känner starkt för
Alla bilder på sociala medier kan göra det svårt att veta skillnaden, men Rachel Braten förklarar att det är svårt att ha en personlig koppling till 60 olika kristaller – då är det bättre att välja att omge dig med sådant som just du känner starkt för.
– På mitt altare finns några få personliga saker. Mala beads som tillhör min bästa vän som har gått bort, foton på människor som står mig nära och en kristall som jag fick av en för mig väldigt betydelsefull person. Om du vill göra ett eget altare, välj saker som känns personliga. Gör det inte så krångligt.
Rachel Braten konstaterar att egentligen behöver du inte köpa något alls, du kan lika gärna använda saker du har hemma.
– En fin sten från trädgården, några fina foton och en favoritblomma. Allt du behöver finns inom dig.
Av: Helena Johansson
Foto: Felicia Masalla
Yoga Girls 3 tips för ett hållbart spirituellt liv
- Du behöver ingenting! Inte en speciell kropp och ingen speciell pryl. Vi behöver inte lägga till något. Börja där du är med vad du har.
- Skriv dagbok. Börja med att definiera vilken tid du har, 5 eller 30 minuter, och börja där. Du kan svara på en fråga ”hur mår jag i dag?”, skriva ner tre saker du är tacksam över, eller skriva spontant.
- Gör något som rör kroppen och något som rör själen. Att bara meditera kanske inte funkar för alla. Gör shaking, dansa, promenera eller spring, något som rör energin i kroppen för att sedan hitta en lugn plats att landa i.