Så får du nya träningsresultat – proffsens bästa tips
Plötsligt ger inte träningen samma effekt längre. Trots att du vare sig slarvat eller gjort något annorlunda. Och du vet inte vad som har hänt. Då är det lätt att tappa sugen eller göra något helt radikalt – men få inte panik. Kanske är det så att du inte behöver träna mer, utan bara smartare och mer planerat?
Ät mer, sov mer
– Många äter faktiskt för lite och tränar för mycket. I teorin borde man bli starkare av det, och tappa något i vikt, men det som sker är i stället att du får ett för stort underskott. Likaså om du sover för lite. Det skapar en för hög mängd stress i kroppen, som kommer bromsa fettförbränning och muskeltillväxt, förklarar Erik Stavå, personlig coach och pt.
Sänk förväntningarna
Stavå menar att det är viktigt att skilja på om du bara upplever att träningen inte ger effekt, eller om det faktiskt är så att den inte ger någon effekt.
– En anledning till att man inte tror att träningen ger effekt är att man inte har tillräckligt med kunskap eller mäter fel saker.
Ta därför hjälp av proffs eller digitala hjälpmedel.
Gör en realistisk plan
Det allra vanligaste felet många gör är att lägga upp ett träningsschema som inte är realistiskt och inte tar hänsyn till exempelvis arbete eller familj.
– På det sättet tappar man ofta kontinuitet i träningen vilket kan leda till att man slutar helt eller att träningen blir ett för stort problem i vardagen, förklarar Stavå.
Öka utmaningen
Erik Bakken är personlig tränare och tycker sig se en gemensam nämnare till att man inte får de resultat man önskar.
– Jag upplever ofta att jag får kommentaren: ”Nu har jag kört det här upplägget i ett halvår, men jag känner att jag ändå inte blir bättre.”
När han då frågar om de har utmanat sig själva, lagt på mer vikter, tränat intensivare, ökat belastningen eller frekvensen får han till svar att de inte har det.
– Mitt tips är därför till alla: utmana dig själv och ge det lilla extra varje gång du tränar, oavsett vilken träningsform du utför. Då säkrar du en progression.
För träningsdagbok
Vill du alltså ha fokus på och nå resultat så måste ditt mål vara att slå dig själv – varje gång. Och det kan du bara göra om du har något att utgå ifrån.
– Det är alltid smart att logga vilka slags vikter, belastning, fart eller pass som du körde förra gången, då har du något att jämföra med, säger Bakken.
Uppföljning är viktigt, eftersom det är svårt att se framstegen annars.
Tänk på tekniken
Tor Wiken är personlig tränare med fokus på långdistanslöpare. Han anser att många av oss behöver tänka på tekniken, oavsett träningsform.
– När det kommer till löpning gäller det inte bara löpsteget, utan hur du andas och hur du håller överkroppen, till exempel.
Men teknikfokus hjälper inte bara löpare.
– Tekniken kan också hjälpa dig mentalt. När du helst av allt bara vill lägga dig ner i fosterställning, kan det hjälpa att tänka på hur du ska utföra träningen rent tekniskt. Fokusera på det, så har du plötsligt gått i mål, säger Wiken.
Variera dig – i tid
Att variera träningen är först och främst viktigt för att du inte ska hinna tröttna, menar Julie Rafoss, personlig tränare.
– Det är inte så viktigt att variera träningen om du vill nå riktigt höga resultat, eftersom kroppen presterar bättre när den är van vid en rörelse, säger hon.
– Men generellt sett, på amatörnivå, är det ändå något man bör göra, främst för att undvika att bli uttråkad. Och också för att hitta ett träningssätt som passar din vardag och livsstil så att du inte hamnar i en ond cirkel med för lite sömn, massa stress och så träning på toppen av det. Det kommer inte ge de resultat du vill ha.
Av: Trine Solberg
Foto: Dan Kullberg
LÄS MER:
Så lär du dig träna mer hållbart och miljövänligt
6 inspirerande appar för dig som vill komma igång med träningen
Forskaren: Därför ska du anpassa träningen efter din menscykel
Periodiserad träning efter menscykeln – PT:ns träningsschema