Så kan färgskiftningarna i ditt ansikte avslöja vad du känner – på riktigt

05 apr, 2018
AvMikaela Alex
Våra hjärnor registrerar små, små färgskiftningar i en människas ansikte, som gör att vi undermedvetet läser av personens känslor. Forskarna hoppas nu kunna använda informationen för att utveckla artificiell intelligens.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

När vi försöker läsa av vad en människa vi har framför oss känner, tänker vi nog att det är ansiktsuttryck och gester som avslöjar det. Nu visar en studie att även minimala färgskiftningar i ansiktet kan läsas av.

I ansiktet finns nämligen många, många små och ytliga blodkärl som när vi känner en känsla skiftar i sitt blodflöde. Det gör att färgen på huden kan skifta mellan röda, gula, blå och gröna toner.

Läs också: 15 färgglada jeans vi gärna bär våren 2018

– Lite rött, grönt, blått och gult i olika mängder och placeringar i ansiktet karaktäriserar varje känsla, säger Aleix Martinez, forskare inom kognitionsvetenskap, professor i datateknik vid Ohio State University i USA och en av forskarna bakom studien.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

I studien analyserades bilder av 184 testpersoner som gjorde olika ansiktsuttryck.

– Några färgförändringar som röda kinder vid glädje och en rodnad i mitten av pannan vid ilska var förväntade. Men andra som den blå färg som uppkommer på hakan och runt läpparna vid glädje och den blå färgen runt ögonen vid ilska var inte väntade, säger Aleix Martinez.

Annons

För att se hur pass bra vi kan upptäcka dessa färgskiftningar manipulerade man bilder på neutrala ansikten och bad testpersoner bedöma vilken känsla som skulle förmedlas. Och deltagarna lyckades gissa rätt i 75 procent av fallen.

Läs också: Gul, röd eller blå! Ta reda på vilken färg din personlighet har

Att det gick så bra förvånade forskarna. Det visade sig också att sorg var lättast att se och ilska svårast att se på de neutrala bilderna.

Källa: SVT   Foto: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Annons