Så påverkas du av att sitta i karantän med din partner
Tidigare i år ansåg många att det var en lyx att jobba hemifrån. Efter flera månader i karantän, mer eller mindre frivillig, så har de flesta nu börjat längta tillbaka till sina arbetsplatser och till sina kollegor.
Trots att vi saknar den sociala kontakten som jobbet ger, kan det också bli jobbigt om både du och din partner ska jobba hemma under en längre tid. Att tillbringa mycket tid tillsammans kan tära på relationen även under mer lättsamma omständigheter som exempelvis semester, och än värre blir det nu.
Förutom att träffa varandra majoriteten av dygnets timmar, vissa kanske på en liten yta, isolerar vi oss dessutom allt mer från andra sociala aktiviteter.
Hur påverkas en relation av karantän?
Tips som att man ska hålla rutiner, kommunicera, vara fysiska och försöka fokusera på de bra sakerna i livet rekommenderas för de som är i karantän tillsammans med sin partner. Men vad händer egentligen med vår kropp och med vårat psyke när vi umgås med en och samma person dygnet runt?
Sajten Elite Daily har pratat med Helen Fisher, forskare inom beteendevetenskap. Hon har studerat kärlek och relationer i över 40 år. Fisher berättar att människan är ett flockdjur och därför trivs många bättre i sociala sammanhang med en mindre eller större grupp omkring sig.
– Vi är inte skapade för att tillbringa dygnets alla timmar med en enda person, säger hon.
Det blir helt enkelt inte en naturlig situation att sitta i karantän med sin partner, eller någon annan heller för den delen. Fisher säger att för många par kan detta komma att bli en rejäl prövning där man antingen kommer starkare ur situationen eller helt enkelt går skilda vägar.
Beröring viktigt för att klara pandemin
Fisher får medhåll av psykologen Joshua Klapow.
– All den extra tiden man har hemma kan vara en möjlighet för ökat välbefinnande, eller minskat, beroende på hur interaktionerna där hemma är, säger han till Elite Daily.
Både han och Fisher är överens om att hur din hjärna reagerar och hur du mår psykiskt beror väldigt mycket på vem du är instängd med.
– Är du i ett lyckligt förhållande kommer dopaminet i kroppen att öka när ni spenderar mer tid tillsammans, det kommer att göra dig mer optimistisk, ge dig energi och motivation, boosta ditt immunförsvar och öka din smärttröskel, säger Fisher.
Enligt en studie från Harvard gör också fysisk beröring att hormonet oxytocin ökar i kroppen, vilket i sin tur leder till att man känner sig mer lugn och trygg. Under en pandemi kan de känslorna vara extra viktiga, menar Fisher.
Att leva i en våldsam relation under corona
För den som lever i en otrygg relation kan karantänen vara förödande på grund av många anledningar.
– Det kan vara väldigt stressigt och kronisk stress försämrar dopaminsystemet och kan få dig att känna dig slö, deprimerad och fientligt inställd, säger Fisher.
Den som upplever fysiskt eller psykisk misshandel i relationen bör försöka lämna så snart som möjligt. I Sverige kan man kontakta kvinnojourer för att få hjälp vid behov.
Tips för att göra relationen bättre under corona
Om relationen är sund och utan våldsamma inslag, men man just nu upplever en dipp finns det andra knep att ta till för att rädda förhållandet under karantän. Att testa nya saker kan nämligen trigga igång ditt dopamin, samma ämne som produceras när du är förälskad. Fisher föreslår att par som behöver en skjuts under coronakarantänen ska försöka hitta en ny hobby tillsammans. På så vis kommer båda parterna få massa härligt dopamin i kroppen, vilket kan leda till en känsla av nyförälskelse.
– Romantisk kärlek är en väldigt kraftig substans, och så länge ni är kompatibla med varandra kan kärleken fortsätta även under en karantän, säger Fisher.
Foto: TT
LÄS MER:
18 kändisars kloka ord om kärlek och relationer