Så vet du om du kan träna när du är förkyld

28 okt, 2018
AvAnna-Lena Pettersson
Så vet du om du kan träna trots att du är förkyld.
Förkylningssäsongen brukar innebära ett eller flera träningsuppehåll. Och det är inte helt enkelt att veta när det är ok att gå och träna och när man bör stanna hemma och vila. Här får du några bra tumregler att ha till hands i höst.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Så här års är det få saker som sätter krokben för dina träningsplaner lika mycket som förkylningar. Du hade planerat att träna och så vaknar du i stället med taggtråd i halsen och en trött och tung känsla i kroppen. För många försvinner träningssuget så fort de känner att snuvan är på ingång, men det finns också många som vill träna till varje pris och det är inte helt lätt att veta var man ska dra gränsen någonstans. När är man för sjuk för att träna?

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Det finns några tumregler du kan gå efter när du ska dra gränsen:

  • Är du sjuk ovanför hakan, alltså bara snor och nysningar, kan du gå och träna, men du ska vara uppmärksam på hur kroppen reagerar och hålla lite extra koll på hur din puls beter sig. Om pulsen går upp mer och du blir mer andfådd än du brukar – ta det lugnt. Och ingår huvudvärk i snuvan ovanför hakan är det ett tecken på att du ska ta det lugnt.
  • Pulsen är också ett bra verktyg för att se hur sjuk du är och om du ska hålla dig i soffan eller om du kan träna. Om du vet vad du har för vilopuls är det lätt. En vilopuls som är mer än 20 procent snabbare än den brukar betyder att du ska vila. Om du inte vet vad du har för vilopuls så brukar man ändå känna om pulsen är högre än normalt. Överträning och stress kan också ge en högre vilopuls än normalt, så känn efter om du har några förkylningssymptom. Har du inte det – fundera på vad som kan orsaka din höga puls. Kanske är det dags för en vilodag ändå.

Så testar du din vilopuls

När du vet med dig att du är frisk, ligg och vila i ungefär tio minuter. Sätt sedan fingertopparna på handleden eller halsen så att du känner pulsen. Räkna dina pulsslag i 15 sekunder och multiplicera siffran med fyra. Då har du din vilopuls. Det kan vara bra att känna till den, både som verktyg för att kunna identifiera en infektion eller överträning och för att se dina träningsresultat när din vilopuls på sikt sjunker.

Annons
  • Men ont i halsen då? Och hosta? Eller feber? Förkylningar nedanför hakan betyder vila, inga undantag. Du kan möjligen ta en promenad, men ingenting direkt pulshöjande. Risken att drabbas av hjärtsäcksinflammation är liten, men om du frågar runt på gymmet kommer du säkerligen komma i kontakt med någon som själv har haft det eller känner någon som haft det, och det finns ingenting som säger att nästa att drabbas inte är just du. Infektionen du har i luftvägarna kan sprida sig till hjärtsäcken vid ansträngning och där har den ingenting att göra. Även om du slipper hjärtsäcksinflammation kommer infektionen att hålla dig i sina klor betydligt längre om du inte vilar och ger kroppen en chans att läka.
  • Men allt handlar inte om ovanför och nedanför hakan. Om du bara har snor, men mår riktigt risigt ska du naturligtvis inte träna. Allmäntillståndet är viktigt att ta hänsyn till. Ja, det är frustrerande, men om du inte gör det, utan tränar när du egentligen borde ha vilat kan du i slutändan få vila från träningen mycket längre än du hade fått göra om förkylningen bara hade fått bestämma direkt.

Träna lugnt och låt infektionen läka

Om det nu kliar i träningskroppen och du har en lättare snuva finns det fortfarande saker du kan göra. Du kan ta promenader, ta itu med den där rehabträningen som blir lite styvmoderligt behandlad under dina normala träningsperioder och köra lätta pass med till exempel lugn dynamisk stretch. Allt som gör att du inte får upp pulsen så mycket. Pulsen går ju också upp snabbare och mer om du har en infektion i kroppen, så det blir tydligt vad kroppen anser vara för ansträngande.

När förkylningen börjar ge med sig är det lätt att dras med i glädjen över att du mår bättre och öka intensiteten lite för fort. Risken är då att infektionen tar ny sats och ger dig ytterligare en förkylningssväng. Ta det lugnt och låt infektionen läka ut hela innan du gör en riktig träningscomeback. Pressa dig inte heller under de första passen, utan låt kroppen vänja sig och håll hela tiden koll på hur pulsen beter sig och hur du känner dig i allmänhet. Du ska inte vara helt däckad efter ett pass som du normalt klarar av utan problem, då körde du på lite för hårt. Immunförsvaret sänks direkt efter ett tufft träningspass, för att sedan jobba sig tillbaka upp igen, så om du har en infektion kvar i kroppen kan den passa på att använda det fönstret till att göra en comeback.

Läs mer:

7 hälsofördelar med att det blir kallare ute

7 klassiska myter om vår kropp – som inte stämmer

Så blir du frisk (snabbare) från en förkylning

Annons