Så påverkar sömnbrist ditt hår och din hud negativt
Hur mycket vi sover påverkar inte bara vårt välmående och humör utan hela kroppen. Långvarig sömnbrist kan leda till såväl fysiska som psykiska besvär, sjukdomar och det återspeglas även på vår hud och vårt hår.
Därför är sömn viktigt
När vi sover bra klarar vi lättare av att hantera stress och påfrestningar under dagen. Sömn kan även minska risken för sjukdomar. Under sömnen varvar kroppen ned, blodtrycket sjunker, pulsen och kroppstemperaturen går ned och musklerna slappnar av. Kroppens immunsystem aktiveras och viktiga hormoner bildas.
Så mycket ska du sova per natt
Vuxna rekommenderas att sova sex till nio timmar per natt, men det varierar från person till person. Det beror även på hur mycket djupsömn man lyckats uppnå, enligt 1177.
Huden är kroppens största organ, dess uppgift är att skydda mot yttre påfrestningar som föroreningar, strålning, kyla och värme. Under natten och sömnen städas huden upp och repareras. Ämnesomsättning- och produktion av nya celler ökar.
Så påverkas huden av för lite sömn
Vid sömnbrist hinner inte huden med sina alla arbetsuppgifter. Det påverkar den hormonella balansen och tillväxthormonerna, som framkallar och ökar cellantalet i många av kroppens vävnader.
Hormonet reparerar även skadade celler som bland annat verkar för att behålla hudens elasticitet. Hudens kollagenproduktion kan bli lidande vid sömnbrist, vilket kan göra att huden upplevs som glåmig och torr.
När den hormonella balansen rubbas kan det märkas på huden med orenheter, irritation och ett påskyndat hudåldrande med linjer och rynkor.
Immunförsvaret använder cytokiner för att tala om för hjärnan att vi mår dåligt. Dessa ökar inte bara vid en inflammation i kroppen utan även vid sömnbrist. Det i sin tur aktiverar frisättning av stresshormonet kortisol.
Hormonet sänder signaler till huden att producera mer talg och huden kan bli oljig. Inflammationer i huden är vanligt förekommande vid stress och dålig sömn.
Rebecca Robbins, sömnforskare vid Bringham and Women´s Hospital pekar på en studie från 2020 där 40-åriga kvinnor sov fyra till sex timmar per natt (vilket är de få timmarna många människor sover per natt). Studien visade att det fanns en ökad hudförsämring för varje natt med otillräcklig sömn.
Därför får du mörka ringar under ögonen
Huden runt ögonen är väldigt tunn och därför blir blodkärlen runt ögonen tydliga. Mörka ringar under ögonen kan bero på flera orsaker men sömnbrist är en vanlig bov.
Sömnbrist och stress bidrar till att blodflödet ökar till kroppens inre organ. Det gör att huden upplevs blekare och det i sin tur leder till att de mörka partierna under ögonen blir mer framträdande.
Så påverkas håret av för lite sömn
Även håret, likt allt annat i kroppen påverkas negativt av för lite sömn. Hårets tillväxt är beroende av näring, protein och hormoner. Vid för lite sömn eller stress kan därför håret upplevas som matt, skört och att det faller av för tidigt.
En natt med dålig sömn påverkar inte ditt hår synligt. Men långvarig sömnbrist kan ge synliga effekter på håret. Utan bra sömn kan inte kroppen producera tillräckligt mycket av proteinet keratin.
Dålig sömn och stress kan även leda till håravfall eftersom det stressar hårsäckarna att gå in i en viloperiod som bidrar till att de snabbare faller av.
Det kan du göra för att sova bättre
Genom att göra små beteendeförändringar kan du påverka din sömn positivt, här är nio tips från 1177.
- Rutiner – lägg dig och stig upp samma tid varje dag.
- Varva ned innan du går till sängs.
- Undvik att äta stora måltider sent på kvällen.
- Vistas utomhus – frisk luft och dagsljus bidrar till bättre sömn.
- Dämpa belysningen på kvällen och se till att sovrummet är mörkt och svalt.
- Undvik koffein och alkohol – kroppen och sömnen påverkas negativt.
- Fysisk aktivitet – stressen minskar och kroppen slappnar lättare av.
- Sov inte på dagen – om du har svårt att sova på natten ska du undvika att sova på dagen.
- Lägg undan mobilen – skärmljuset påverkar insomnandet och sömnen negativt. Gå offline minst en timme innan läggdags.
Foto: ImaxTree