Hälsosamma recept för kropp och själ
1. Smoothie bowl med bovete
1 portion
Blötlägger du bovetet startas en process i grynet och fröet börjar frisätta levande enzymer i tron om att det ska börja gro, vilket ökar näringen i den.
Du behöver:
2 msk helt bovete
2 dl vatten
1/2 tsk vinäger
1/2 tsk kardemumma
1/2 frusen banan
2 dl frusna bär
2 dl mjölk eller växtbaserad mjölk
Till servering:
2 msk färska bär
1 msk pumpafrön
1 tsk vallmofrön
1 msk torkade blommor
1 msk pistagenötter
1 msk agavesirap
Gör så här:
- Lägg bovetet i vatten och vinäger över natten.
- Skölj bovetet noga nästa dag, låt vattnet rinna av.
- Mixa bovete, kardemumma, frukt och bär till en smoothie, tillsätt mjölken efterhand.
- Lägg smoothien i en skål och lägg på topping.
2. Spenatpannkaka med rostade kikärter
2 portioner
Ett utmärkt sätt att få in gröna blad i maten, dolda i en pannkaka smakar de nästan ingenting men ger massor av näring.
Du behöver:
100 g färsk spenat
1 ägg
1 dl mjölk eller växtbaserad mjölk
1 dl havremjöl
1 tsk bakpulver
Salt och svartpeppar
Fyllning:
150 g grön sparris
150 g sockerärtor
6 salladslökar
200 g kikärter
1 tsk sesamfrön
1 tsk wasabi
1 msk olivolja till stekning
Garnering:
1/4 kruka körvel
Gör så här:
- Blanchera spenaten i kokande vatten i 1 minut.
- Låt droppa av i en sil.
- Vispa upp ägg, mjölk och havremjöl, tillsätt spenat och mixa med stavmixer till en grön smet.
- Krydda med salt och peppar.
- Låt smeten svälla.
- Grädda 4 pannkakor i en smord stekpanna.
- Bryt av de nedersta, träiga delarna av sparrisarna och kasta dessa.
- Snitta sockerärterna och halvera salladslökarna på längden.
- Låt kikärterna rinna av och rosta sedan i olja på hög värme, tillsammans med sesamfrö och wasabi.
- Fördela grönsakerna på pannkakorna och strö kikärtor över.
- Garnera med körvel och servera genast.
3. Chiapudding med rabarberkompott
1 portion
Chiafrön är rika på lösliga fibrer som de bra bakterier i tarmarna har som favoritbränsle.
Chiapudding:
2 dl mjölk eller växtbaserad mjölk
3 msk chiafrön
1/2 tsk vaniljsocker
1 tsk honung
Rabarberkompott:
3 stjälkar rabarber
Vatten
3 msk honung
Till servering:
1/2 dl nötter
2 msk grekisk yoghurt
2 msk torkad frukt
Gör så här:
- Rör ihop ingredienserna till chiapuddingen kvällen innan, och ställ i kylen.
- Skala och hacka rabarber, lägg i kastrull och häll på vatten så det precis täcker.
- Låt koka mjuka tills du kan mosa dem till en puré med en gaffel.
- Smaka av med honung och låt stå svalt.
Nästa dag:
- Rör om chiapuddingen.
- Lägg rabarberkompotten i ett glas, sedan chiapudding och till sist hackade nötter.
- Toppa med yoghurt och torkad frukt.
4. Ugnsbakade ägg på spenatbädd
4 portioner
Ägg är riktiga proteinbomber och stora vitaminpiller. Servera dem silkeslena med krämig yoghurt och spröd salvia, galet gott!
Du behöver:
500 g babyspenat
1/2 vitlöksklyfta
2 dl naturell yoghurt
Havssalt
5 msk olivolja
1/2 citron
4 ägg
10 salviablad
2 msk rapsolja
1/2 tsk sumak
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Skölj spenaten.
- Skala och riv vitlöken.
- Blanda yoghurt, vitlök och en nypa salt, ställ åt sidan.
- Sätt ugnen på 150°.
- Fräs spenaten i olja i en gjutjärnspanna.
- Pressa citronen över.
- Smaka av med salt och peppar när spenaten mjuknat.
- Ta stekpannan från värmen och gör fyra fördjupningar i spenaten.
- Knäck ett ägg i varje hål.
- Ställ in pannan i ugnen tills äggvitorna stelnat.
- Fräs salviabladen i rapsoljan tills de är spröda.
- Servera äggen med yoghurt och strö över salviablad, salt, peppar och sumak.
5. Chokladmousse med avokado och granatäpplegranité
4 portioner
Avokado är en riktig superfrukt med massor av vitaminer, mineraler, bra fettsyror och antioxidanter. Matcha den med kakao – som hjälper till att bygga serotonin, kroppens eget lyckopiller – så har du en superrätt!
Chokladmousse:
4 avokado
2–3 msk kakao av god kvalitet
1/2 tsk vaniljpulver
3/4 dl agavesirap
1/2 tsk flingsalt
Granatäpplegranité:
3 1/2 dl granatäpplejuice
1/2 dl apelsinjuice
4 msk agavesirap
Till servering:
Flingsalt
Gör så här:
- Mixa alla ingredienser till chokladmoussen, ställ kallt.
- Blanda alla ingredienser till granitén, ställ i frysen tills den fryst.
- Skeda upp chokladmoussen i skålar.
- Skrapa granitén med en gaffel till fluffiga iskristaller, skeda upp bredvid moussen.
- Strö över flingsalt och servera.
Av: Mette Mortensen
Foto: Birgit Fauske, Betina Hastoft
LÄS MER:
13 wellnesstrender att hålla koll på