Träna bättre med rätt mobilapp – ELLE listar de bästa alternativen
Ingen återvändo. Lättare än så här har det aldrig varit att träna. Ladda ner en app som passar dina behov och sätt i gång.
Man hör det ideligen: på jobbet, bland kompisarna, vid hämtning på dagis, på middagar (där det ofta sitter någon topptrimmad människa och yvs över sin senaste löptid) … Det har nästan blivit som en inverterad folkhälsorörelse som ringas in av en och samma kommentar: ”Jag skulle börja träna jag med, om jag bara hade tid …” Och så den obligatoriska lilla sucken.
Vi vet så väl att vi borde. Att det är nyttigt. Att det är en investering i vår framtida hälsa – om det bara inte vore så meckigt att klämma in det i vardagen.
Nu finns äntligen lösningen: i din mobil. I dag har nästan alla en smartphone och genom den kan man enkelt få tillgång till en uppsjö av appar med olika typer av träningsprogram.
Sofia, som har familj och är marknadschef, använder sig flitigt av mobilappar.
– Jag älskar att träna! Det enda som kan stoppa min träning är tidsbrist. Träningen måste kunna vara där jag är – på resa, på landet, innan alla andra har vaknat, lördag, söndag, kvällar eller precis just nu.
Sofia använder träningsapparna som sporre.
– Jag vill bli inspirerad, jag vill kunna följa upp min träning och dela den med mina vänner. Det ger mig pepp när de lajkar och det peppar mina kompisar lika mycket. Jag vet att många träningsväskor har blivit packade när de ser mina statusuppdateringar. Den bästa träningen är den som blir av.
Matthew Griffiths (Mattgriffiths.com), som jobbat med träning och hälsa i 15 år, har varit med och tagit fram Casalls nya träningsapp.
Varför ska man träna med en app?
– Man optimerar sin tid och upptäcker nya träningsformer vilket gör det roligt och lätt att variera sin träning. Variation är bland det viktigaste för att nå bra resultat. Man lär sig också att använda olika träningsredskap på rätt sätt. Det är ett enkelt sätt för nybörjare att komma i gång, steget blir inte så långt som att ta sig till ett gym. Dessutom är det kul att vara del av ett socialt nätverk.
Vilka träningsredskap är det bra att ha hemma?
– Hantlar, medicinboll, gymmatta och en pilatesboll.
★
Für alle
CASALL TOD
För: Iphone.
Kostar: Gratis.
I Casall Tod (Training of the day) finns cirka 70 övningar och 50 program, indelade i 15, 30 eller 45 minuter. Man kan välja typ av träning – cardio, shape och strength i tre olika svårighetsgrader. Illustreras med bilder i flera steg, även som film.
Man kan se sin statistik och dela med sig på Facebook.
ELLEs åsikt: Tydliga skillnader mellan nivåerna – med cardio får man verkligen svettas, med strength får man verkligen ta i. Favoriter är Tod nummer 1 och 20. Snygg och bra nykomling!
+ Här finns ett träningsprogram för alla. Tydliga, bra instruktioner och bilder
– Nylanserad med vissa ”barnsjukdomar”. Vissa övningar kräver redskap.
★
För den sociala
FUNBEAT
För: Iphone och android.
Kostar: Gratis.
Funbeat tar tiden och mäter sträckan på ditt träningspass. Om man vill kan man även få svensk pepp under passet. Träningen laddas sedan upp till sajten där man får översikt över sin träning och kan jämföra sig med andra. Man kan även skriva in manuellt om man t ex varit på ett gruppträningspass. Ett Facebook för träningsintresserade och på hemsidan massor av träningsprogram för de flesta stora loppen.
ELLEs åsikt: Laddar man som jag inför sitt första maraton kan Funbeat lätt bli beroendefram-kallande. De flesta som är med är ganska träningsavancerade.
+ Sveriges största och bästa träningsforum.
– Tappade bort några av mina rundor.
★
För den stressade
NIKE TRAINING CLUB
För: Iphone.
Kostar: Gratis.
Över 60 pass: slimma, forma kroppen, öka i styrka eller fokusera. På alla pass, förutom fokusera, som är 15 minuter, kan man välja mellan 20 och 45 minuter, och olika nivåer. Tydliga bilder och film. Man kan spela egen musik och följa sin egen utveckling.
ELLEs åsikt: Snygg och bra. Har flitigt använt ”core crunch” under ”fokusera” – 15 minuter har aldrig känts mer effektiva (eller gett sån träningsvärk). + Kompletta program inklusive uppvärmning och stretch. Effektiva övningar på kort tid.
– Tar mycket plats på minnet. Vissa övningar kräver redskap.
★
För löparen
MICOACH
För: Iphone och android.
Kostar: Gratis.
Samlar statistik (distans, hastigheter, antal spurter, intensitet, steg och steglängd etc) på löprundan. Dosan är placerad i sulan på en Adidassko (eller i skosnöret på valfri sko). Resultatet delas på Micoach.com eller Facebook. Man kan även designa skor på Miadidas under Adidas.se.
ELLEs åsikt: Gillar den direkta röstcoachningen som alltid uppmanar mig att öka tempot (den kan visst säga åt en att sänka tempot också …).
+ Alla fakta om löprundan, väldigt motiverande!
– Tillbehör för 700 kr behövs.
★
För vardagsmotionären
RUNKEEPER
För: Iphone och android.
Kostar: Gratis.
Trots namnet handlar Runkeeper inte enbart om löpning.Förin- ställningar för cykling, gång, skidor m m. Håller reda på hastighet, distans, kalorier och tid.
ELLEs åsikt: Passen laddas automatiskt upp till Runkeeper så man slipper hålla på med en massa sladdar eller, som jag, glömma det. Bra val för vardagsmotionären som ofta byter träningsformer men vill hålla sig till ett forum.
+ Enkel att använda.
– Kanske lite för enkel, några fler finesser hade varit kul. Ibland inte så tillförlitlig gps.
★
För dig som söker lugn
POCKETYOGA
För: Iphone.
Kostar: Gratis för en enklare version, 22 kr för full version.
Yogar i olika svårighetsgrader, nybörjare, medel och avancerad. Inför varje övning får man veta vilken effekt just den övningen har för kroppen. Blev först skeptisk när jag såg att det var en tecknad instruktör som visar övningarna men det glömde jag snabbt. En engelsk röst ger tydliga instruktioner.
ELLEs åsikt: Jag gillar, men måste erkänna att yoga med en mobiltelefon känns lite fel.
+ Bra övningar, på olika nivåer. Behaglig röst och musik.
– Bra om man har någon tidigare erfarenhet av yoga så man inte behöver kolla på mobilen hela tiden utan kan lyssna mest på rösten, annars är det svårt att hitta lugnet.
★
För den resande
POWERWORKOUT – TRIM & TONE
För: Iphone och android.
Kostar: Gratis för kortversion, 22 kr för full version.
Poworkout, gjord av två svenska tjejer, finns i flera versioner. I Trim & tone finns en uppsjö övningar. Alla pass har bilder och även en film som visar hur övningarna ska göras. Man måste inte ha redskap, men man kan använda till exempel hantlar och ställa in appen därefter.
ELLEs åsikt: Perfekt på resa.Gratisversionen innehåller två pass – mage och funktionell fettförbränning. Fullversionen har 24 program. Jag gillar även Facebooksidan med tips, övningar och utmaningar.
+ Instruktioner på både svenska och engelska.
★
För den orädda
ZOMBIES, RUN!
För: Iphone och android.
Kostar: 55 kr.
Zombier har tagit över hela jorden och just du har överlevt. Under joggingturen hörs stön och oväsen i lurarna från hjärnätande monster som närmar sig och som ska få dig att öka takten för att komma undan. Det finns faktiskt bara en sak att göra och det är att springa för livet!
★
För den trötta
SLEP CYCLE ALARM
För: Iphone.
Kostar: 7 kr.
För att kroppen ska må bra behöver du inte bara träna utan också sömn. Sleep cycle hjälper dig att vakna när du är pigg och för statistik på hur din sömn har varit under natten. Sömnen består av fyra olika stadier där du sover olika djupt beroende på vilket stadium du är i. Lägg din Iphone i sängen och Sleep cycle ska väcka dig när du är som piggast. Varierat resultat men definitivt värt ett försök om du alltid vaknar trött!
★
För den omotiverade
PEPPAPP
För: Iphone och android.
Kostar: Gratis.
Vem behöver inte lite pepp inför måndagsmorgonen, det där viktiga mötet, när du fått kritik eller när det känns tungt att snöra på sig träningsskorna? Ta ett par minuter och lyssna på Peppappen – irriterande och lite löjligt, men ändå, den fyller sin funktion. Man blir peppad, jag lovar!
★
För den snåla
GYMPACT
För: Iphone och android.
Kostar: Gratis.
Här kommer du inte undan. Bestäm hur många dagar du ska träna. Uppge dina kreditkorts-detaljer och bestäm hur mycket du ska böta varje gång du inte går till gymmet som planerat. Varje söndag sätter man ett schema – missar du ett pass dras pengarna från ditt konto. För att man inte ska fuska använder den sig av mobilens gps, du måste checka in och ut från samma ställe och passet måste vara minst 30 minuter.
★
av HELENA JOHANSSON foto BULLS