Tränar du crossfit? Då kan du behöva en extra vilodag visar ny forskning

18 sep, 2016
Crossfit är svettigt, högintensivt, tungt – och riktigt effektivt. Dock kan det bli för mycket av det goda och nyligen upptäckte forskare att crossfitutövare kan behöva en extra vilodag för att hålla sig friska.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Crossfit fortsätter öka i popularitet och allt fler upptäcker fördelarna med att träna tungt, varierande och högintensivt.

Är du också en av dem som snöat in på träningsformen bör du dock se till att vila upp dig mellan varven. Forskning har nämligen kommit fram till att det är särskilt viktigt med vilodagar för crossfitutövare – speciellt om du är nybörjare.

Mannen bakom studien – professor Ramires Tibana – tränar själv crossfit och ville ta reda på mer om hur den höga intensiteten med många antal repetitoner påverkar kroppen. I tidskriften Frontiers in Psysiology redovisar han sina resultat.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Som väntat bidrar crossfit till ökad muskelstyrka, kondition och bättre hållning. Och att träna hårt flera dagar i rad gav inga negativa effekter på musklerna. Däremot visade det sig att testpersonerna efter två dagars hård träning fått minskade nivåer av cytokin – ett antiinflammatorisk protein som bekämpar sjukdomar och inflammationer.

Av sin studie drog Ramires slutsatsen är det är bra att vila från träningen var tredje dag för att hålla immunförsvaret på topp. Redan vältränade personer har dock inte lika stort behov av detta, då deras kroppar kan hantera större träningsvolym utan att påverkas av negativa effekter.

Mer crossfit från ELLE!

Träna crossfit utomhus – 4 övningar som inte kräver utrusning

19 vanliga termer inom crossfit – och vad de betyder

Nybörjarens guide till crossfit – allt du behöver veta för att komma igång

Annons