Här är hälsotrenderna att hålla koll på 2019
1. Reclaim din egentid!
När din må bra-rutin, som du satt upp för att må bättre, snarare får dig att känna dig stressad är det dags att bryta upp. Det kan bli en fine line mellan att ta sig tid för träning och återhämtning – och att det bara blir ännu en sak på att göra-listan. Instagramentusiasmen över våra snygga träningsselfies, smoothie bowls och #myssöndag har förvandlats till en ständigt växande kravlista. Men inte längre! 2019 är året då vi förenklar, förenklar – och förenklar, och hittar tillbaka till det som faktiskt gav oss återhämtning och energipåfyllning från början. DET är den nya rutinen. Behandla din kropp som det tempel den är, och var snäll mot den.
2. Den infraröda bastun
Alla som älskar bikramyoga kommer att hysa varma (!) känslor även för den nya bastutrenden. Känslan efter 35 minuter i heatbastun är snarlik den efter ett pass bikram. Värmen tränger djupare ner i kroppen än vid vedeldad eller ångdriven bastu och du svettas mer (vilket driver ut toxiner ur kroppen). Värmen mjukar upp muskler och leder, ökar blodcirkulationen, ökar endorfinproduktionen, sätter fart på vätskebalansen och sägs hjälpa mot hudproblem.
3. Tick tack, ja tack
Att hitta (tillbaka till) vår biologiska klocka bör vara vårt gemensamma mål för nästa år. Den personliga dygnsrytmen är kopplad till våra kortisol- och melatoninnivåer och ligger till grund för stora delar av vårt fysiska och psykiska mående. Kortisolnivåerna styr uppvaknandet på morgonen och melatoninet styr sömnen på kvällen – och rubbas de störs det mesta i vår kropp. 2019 är året då vi lär oss hur viktiga de här två hormonerna, och vår dygnsrytm, är för vår hälsa. Styr upp din sömn. Lyckas du ställa om din biologiska klocka kommer du må bättre på flera plan, så låt det stå högt högt upp på priolistan.
4. Stenhård träning
Ninja Warrior-banor (med hinder), acid training (tuff puls- och uthållighetsträning) och tung styrketräning – den superhårda träningen trendar under 2019. Positiva nyheter för alla som gillar att verkligen ta ut sig.
5. Kortisolmedveten träning
Våra kortisolnivåer påverkar även vår träning. Hårda och långa pass är inte alltid bäst för välmåendet. Om kroppen inte är redo kan det sätta igång en riktig kortisolvåg, aka stressattack. För personer som drabbats av utmattningssymptom kan hård styrketräning vara rena giftet. Då är en jämnlåg puls att föredra. Så se till att träna lika mycket för din hjärna som för din kropp. Håll utkik efter kortare, och klokare, träningspass under 2019, du kommer att hitta dem överallt.
6. Allt-på-ett-ställe-stället
Hur välorganiserade och duktiga vi än är på att prioritera oss själva kommer inte oceanerna av tid att skölja över oss under nästa år heller. Tyvärr. Lösning: Ju fler saker vi kan göra på samma ställe, desto bättre. Millennials (den största generationen just nu) väljer att spendera pengar på upplevelser hellre än prylar, och vi andra hänger på. Wellnessklubbar öppnar här och var och på allt fler ställen samlas gym, personliga tränare, meditationsytor, viloplatser, hälsocoacher, kaféer, beautybarer och olika sorters läkare på samma ställe. Det som inte kan kombineras med annat, görs inte alls. Terapisamtal på spa? Meditation under restaurangmiddagen? Snart är det din vanliga tisdagkväll.
7. Hållbart hälsoliv
Hållbarhet kan knappt räknas som trend längre, det är snarare en livsstil. Givetvis gäller det även hälsa och träning. Vi tränar för långsiktiga resultat och hoppar över alla quick fixes (som, helt ärligt, ändå aldrig funkar), vi äter närodlat och ekologiskt, dricker mindre alkohol – och har, på riktigt, förstått och börjat prata om sambandet mellan allt det och vår hjärnas hälsa. Vårt (överdrivna) användande av plast fortsätter att minska och de miljövänliga alternativen inom alla områden ökar. Och så vidare. Win win win, för alla.
8. Home tech-träningen
Hemtekniken blir bättre och ändrar fokus. Om den tidigare primärt varit till för underhållning är den nu till för att göra våra liv mindre stressiga. Sovproblem löses med appar och smarta madrasser, kylskåpet föreslår middag och den virtuella PT:n projiceras på väggen hemma (där sparade vi 30 minuters restid till gymmet igen). I USA har var femte vuxen redan en smarthögtalare som Google assistant eller Amazon echo hemma. Om tekniken tidigare har pekats ut som orsaken till mycket av vår kollektiva stress så ser den mer och mer ut att bli den som räddar oss framöver (visserligen från vad den själv orsakat – men ändå!).
9. Blomkålsattack!
Varm, kall, mittemellan eller som den nya pizzahjälten – blomkålen är grönsaksdiskens rockstjärna. Den är vegetarisk, glutenfri, kolhydratfattig, god (!) och tillgänglig i flera färger (Instagram ska ändå ha sitt). Förvänta dig en blomkålsattack i frysdiskarna framöver, både som den är och i form av pizzadeg, ris och mos. På sikt följt av ett lika välkoordinerat övertagande av snacksdisken, kanske inte den mest ohälsosamma hyllan i affären framöver.
10. Mysyogan
Som direkt kontrast till den högintensiva och tunga träningen växer restorative yoga fram som den hetaste formen av yoga. Den meditativa och terapeutiska formen fokuserar på att slappna av och skapa återhämtning, fysiskt, mentalt och själsligt. Det låter kanske enkelt, men för många är det den svåraste typen av träning: den där du inte gör någonting (något vi gör alldeles för sällan). För att skapa en helt avkopplad kropp används kuddar och olika sorters stöd, så att kroppen verkligen vilar i sin position. Många somnar under passet – vilket för en gångs skull är något positivt i träningssammanhang.
11. Konstgjort kött
Det odlade proteinet smakar som riktigt kött men kommer alltså inte från levande djur. Det finns redan internationellt och kommer, som det ser ut nu, att landa även i svenska butiker framöver. Nästa logiska odlade protein är fisken, som vi förmodligen kommer att se i butikerna framöver, även om det dröjer lite.
12. Kreativitet i frysdisken!
Om du trodde att slutet på trenden med frusen mat var här, tänk om. 2019 ÄR året för de kalla godsakerna: isglasspinnar av avocado, glass i matsmaker (tänk hummus, tomat och ost) och kokosmjukglass (baserad på kokosvatten) kommer vi bara att se mer av. Matvarukedjan Whole foods är ofta först med det senaste och listar även taiwanesisk snöis, mexikansk sorbet (med smak av guava och kvitten) och den sega, turkiska glassen som du måste bita av för att äta (inte ny men trendigare än någonsin). Säg hej till ett iskallt 2019!
13. Hjärnfokus
Dålig sömn, ohälsosam mat, stress, vår teknologikonsumtion – det är många saker som påverkar vår hjärnas hälsa och mående. På kort sikt är depressiva tillstånd och stressjukdomar (hemska) konsekvenser, på lång sikt har demens och alzheimers visat sig påverkas av hur vi äter, motionerar och stressar. Flertalet böcker på ämnet har kommit ut, i Sverige har boken Hjärnstark av Anders Jensen uppmärksammats mest (lästips!). Motionens påverkan på hjärnhälsan är kanske vår kollektivt största insikt just nu, låt det här bli året då den inte stannar vid en sådan.