Från gammal skola till stilfullt designerhem – spana in
I den gamla skolan i Bräcke mitt på Kullaberg mellan Arild och Mölle bor Sara Ahdrian Brorsson och Jörgen Brorsson. Här är det högt i tak och utsikten svindlande över landskapet och grannens vinodlingar.
– Här får själen ro, säger Sara. Att vara i samklang med naturen är bästa grogrunden, hela utgångspunkten för att själv bli lugn och harmonisk.
För snart ett år sedan lämnade de båda ett hektiskt liv i inredningsbranschen i Stockholm bakom sig.
– Vi är helt tagna av skillnaden i tempo jämfört med storstaden, fortsätter Jörgen. Av hur det är att leva med natur och årstider, skiftningar i färger. Det är så fundamentalt.
Sara och Jörgen bytte inriktning i livet, för snart fem år sedan. De startade möbelagenturen Dunke Design, och hoppade så småningom av sina tidigare karriärer. Sara jobbade med media och Jörgen i stålbranschen.
Handgjorda möbler
Allt började med en semesterresa i Vietnam, där de av en slump upptäckte det inhemska möbelföretaget District Eights vackra möbler. De handgjorda möblerna är inspirerade av tidigt industriellt formspråk och de första kollektionerna tillverkades av återvunnet material från franska kolonialhus.
– Vi tyckte om formspråket och tankarna bakom om kvalitet, tidlös design och hållbarhet.
Sara och Jörgen, som båda är intresserade av inredning och redan funderat på att byta bana, tog med varumärket District Eight hem till Sverige och Dunke Design är sedan dess exklusiv distributör i Skandinavien. Det blev flera hektiska år i inredningsvärlden i Stockholm. Först med helgverksamhet i Midsommarkransen, men efter att de hade fått i uppdrag att inreda H&M Homes butik i centrala Stockholm och dessutom flera hotell, blev det snabbt ett heltidsjobb med butik i NK-passagen, där de till och med bodde i butiken för att klara öppettiderna och matcha kundernas önskemål.
– Vi var ju helt nya i möbelbranschen, och kom in med nya ögon, säger Jörgen. För oss är det självklart med en personlig approach och en tillgänglighet som folk verkar bli glatt överraskade av.
De arbetade i butiken på dagarna och levererade möbler på kvällar och helger, körde land och rike runt med sin skåpbil.
Körde runt med sin skåpbil
– Många blev förvånade att det var vi själva som stod för allt, att vi till och med kom med leveransen. Någon gång blev vi bjudna på middag hemma hos kunden när vi hade kört långt.
– Det har blivit många intressanta samtal med par som ska bo och leva med våra möbler, fortsätter Sara. Att göra möbelaffärer tillsammans är inget hastigt beslut. För att det ska vara hållbart måste det vara ett långsiktigt köp, inte bytas ut, eller ångras.
– De där första åren var roliga, säger Sara, men vi var trångbodda och logistiken var svår, som bara att hitta parkeringsplats varje kväll. Vardagen skavde. Det går inte att kompromissa hur länge som helst med allt i sin vardag. Vi längtade efter något annat.
De blev förälskade i byggnaden
En dröm var att kunna kombinera verksamhet och boende, som egna företagare går det ju att bo i stort sett var som helst. De tänkte sig ett gammalt Folkets hus eller kanske ett kapell, på lagom avstånd från Stockholm. Men det var svårt att hitta och när skolan i Skåne dök upp, blev båda förälskade i byggnaden.
– Vi brukar säga att vi är lite old school – håller på traditioner som till exempel att ett handslag gäller – därför var det roligt att det var just i en gammal skola vi hamnade, säger Jörgen.
Före detta antikhandel
I Bräcke skola hade traktens alla barn gått under nästan 40 år, 1928–1963. Sedan dess har den hyst allt från tillverkning av kyrkorglar till antikaffär. Senast bed & breakfast och café, därav det stora köket. Jörgen som själv beskriver sig som nördigt intresserad av design och konst, hade faktiskt besökt skolan under tiden här var antikhandel. Taklampan i sovrummet är ett fynd från just det besöket för flera år sedan.
Sara visar vägen genom de vackra rummen och gamla skolsalarna, och det är en välkomnande känsla och mjuk atmosfär som möter en. Trots de stora ytorna, som hade kunnat kännas ödsliga, finns värme och omtanke.
Stora rum och högt i tak
– Planlösningen är egentligen som ett vanligt boende med hall, vardagsrum, kök och arbetsrum, fast utdragen, rummen är bara så mycket större och högt i tak.
Vi går upp för trappan, och sedan en halvtrappa ner till gamla gymnastiksalen som numera är tv- och pingisrum. Pingis är familjesporten som spelas så ofta det går. Och pingisbordet är egentligen ett kombinerat konferens/matbord i District Eights kollektion, men med ett tillhörande pingisnät att sätta tvärsöver.
Alla rum är förstås inredda med Dunke Design, och möblerna gör sig verkligen bra här, i gedigna material och smäcker form. Hemmet är på det viset ett perfekt showroom, vilket det också används som, öppet i stort sett varje helg.
Showroom och butik
– Vi hade tänkt oss att ha öppet under sommarmånaderna, men när första hösthelgen kom och vi skulle ta ledigt stod det fullt av folk på gårdsplanen redan innan vi stigit upp. Så det var bara att hoppa ur pyjamasen och gå ner och öppna.
Just mötet mellan människor är något som Sara och Jörgen verkligen uppskattar.
– Vi har fått ett fantastiskt mottagande här i bygden. Alla är så vänliga och generösa. En dag kom ett helt gäng från kommunen för att dricka kaffe och hälsa oss välkomna. Att få mer tid och möjlighet till personliga möten är ett levnadsval som passar oss, säger Sara.
Av Ida Magntorn
Stylist Gill Renlund
Fotograf Johan Sellén
Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet!
LÄS MER:
Kika in i Elsa Billgrens underbara hus på Gotland