Fyra nyanser av blått och drömmigt kök
Beige, grått och massor med små, mörka rum. Den numera rymliga trean visade inte direkt upp sin bästa sida när Matilde Sköld och Marcus Svanberg gick på visningen för två och ett halvt år sedan.
– Ingen hade gjort något alls på 50 år. Det blev en övning i att visualisera kan man säga, skrattar Matilde, journalist och redaktör som driver matbloggen Waltzing Matilde och jobbar med film tillsammans med maken och regissören Marcus.
Styling: Tina Hellberg
Foto: Idha Lindhag
Text: Katarina Matsson
Övningen övergick snabbt i verklighet och två rivna väggar senare hade de skapat grunden till sitt rymliga drömkök. Där spenderar familjen 90 procent av tiden – lagar mat, jobbar, bloggar och umgås med släkt och vänner.
– Det är väldigt hängvänligt. Någon av mina småbrorsor sitter nästan alltid i kökssoffan och äter något jag provlagat till bloggen, säger Matilde.
Den röda tråden i lägenheten är allt annat än röd. Väggarna är genomgående målade i olika blå kulörer, vilket skapar en harmonisk och sammanhängande känsla.
– Det var som om vår kompass var inställd på blått. Alla föremål vi köpte på loppmarknader var olika nyanser av blått, kläderna vi köpte var blå, mitt nagellack var blått. Vi hade en blå period helt enkelt. Och det har vi fortfarande, som tur är! säger Matilde.
Både Marcus och Matilde reser mycket i jobbet och väggar och fönsternischer är fulla av personliga prylar och souvenirer.
– Vi gillar båda att köpa prylar, gärna på resa. På något sätt knyter sakerna vi hittar på vischan i Kalifornien eller i en källare i Berlin ihop allt vi gör, säger hon och fortsätter:
– Prylar behöver inte vara något ytligt. Varje gång jag använder en grej gillar jag den lite mer. Det är som att den lagrar på sig betydelser och minnen.
Konsten på väggarna är en blandning av loppisfynd, gåvor från familjen och etablerade konstnärer som Olle Nyman (Matildes morföräldrar bor på konstnärens gamla gård). Verken behöver inte kosta mycket, men inramade på väggen blir helheten större än de enskilda delarna. I parets inredningsfilosofi ingår att våga bryta mot det förväntade.
– Får man något som man inte är överförtjust i tycker jag att man ska se till att använda det ändå. Det bryter upp perfektionen i ett hem och gör det mer personligt, säger Matilde.
För tillfället är just det personliga hemmet en av de mest åtråvärda – och omdebatterade – inredningsstilarna. Definitionen är svårfångad – ändå tills man står i ett hem som Matildes och Marcus.
– Det tar tid att skapa ett personligt hem. Man måste rota på loppmarknader, laga saker, snickra ihop lösningar … Men gud vad man tycker om ett hem mer när man jobbat lite på det och inte bara ställt in en massa dyra saker.