Funkisdröm med magiskt mörkblå matsal

22 jan, 2016
AvSara Ångström Burling
I det välkända funkisområdet Södra Ängby bor Sofija och hennes familj i ett hus fyllt med känsla och hjärta.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Somliga människor går rätt in. De lyser hela vägen igenom på något sätt. Likadant är det med vissa rum och platser. De kliver rätt in i hjärtat i samma stund en kliver över tröskeln. Så är det med Sofija och så är det i hennes familjs hem.

Av Lo Bjurulf
Foto Stellan Herner

Det hopfällbara pianot är en av Sofijas nätjaktstroféer. Det är formgivet av Sigvard Bernadotte och Dag Ribbing till Svenska Amerikalinjens fartyg m/s Kungsholm i början av 1930-talet. Tavlan ovanför soffan och skulpturerna på pianot är båda gjorda av Ralf Borselius. ”Jag gillar att man inte kan bestämma sig om den är gullig eller äcklig!” Soffa från Eilersen, spegelbordet är ett eget "hittepå-bord" som ett snickeri i Sollentuna fick realisera, fåtöljerna är Mats Theselius Rex, Källemo. Rottingstolen vid pianot var en present från vänner när Sofija fyllde 30. Den är designad på 50-talet av Franco Campo och Carlo Graffi. Kuddarna är en brokig skara från olika länder. Taklampan är ett loppisfynd. Svart golvlampa från Bestlite.

Sofijas, Peos, Annas, Gustavs och Olles hem är en plats där det är lätt att påstå att ”här är allt valt med yttersta omsorg och en klanderfri smak”. Det intressanta med Roslinvägen 37 är att här är det så på riktigt. Sofija säger att ”det gör fysiskt ont i mig om det inte är harmoni mellan rum och mellanrum” – och det känns att det är så!

Annons
funkisdrommar_matplats

Området där huset står ritades och planlades under 1930-talet med en önskan om att låta vägarna följa terrängen och tallskogen till skillnad från det då rådande idealet inom funktionalismen: att bygga raka gator. Viljan att bevara naturen var så stark att man inte ens tillät och fortfarande inte tillåter, vanliga staket över 70 cm eftersom de skulle skymma vidare utblick mellan tomterna.

– Jag älskar gatornas vackra kurvor, säger Sofija. Det ska inte vara trädgård, det ska vara naturtomt.

Annons
”Den blå kulören på väggen plockade jag med mig som inspiration efter ett besök i Palazzo Ducale i Venedig”, berättar Sofija. Bilden på väggen har Sofija tagit. Den vann pris i den internationella fototävlingen Iphone Photography Awards 2014 i kategorin Travel. Den organiska skålen hittade Sofija i en liten affär i Ålsten. Det vita tunna keramikfatet är från japanska Tonerico. Glaslyktorna är en salig blandning av loppisfynd. Ljusstaken i bakgrunden är designad av Alexander Lervik, Gallery Pascale. Snäckor från Kenya och kottar från Italien.
Lampan är en ljusslinga från Granit som Sofija har knutit ihop och satt olika glödlampor i. Så smart och snyggt!

I övrigt är arkitekturen med de slätputsade fasaderna, de platta taken och de stora spröjslösa fönstren typiska för funktionalismen. Den ljusa färgsättningen av fasaderna gjorde att området kom att kallas Den vita staden.

– Det är en fin tanke med hur rummen ligger i husen, säger Sofija. I stadsplaneringen är husen lagda spegelvända mot varandra för att man inte skall ha samma aktivitet i huset man ser in i. Vi har till exempel köket mot någon annans sällskapsytor.

Annons
Spegeln har Sofija gjort av två skärp från H&M:s herravdelning och en måttbeställd spegelskiva hos glasmästaren. Bordet köptes för länge sedan hos David Design. Rottingstol, 1950-tal. Lampa Tolomeo, Artemide. Den gamla safarihatten är ett loppisfynd. Papperskransen kommer från Etsy.

Familjen hade vid flytten till Stockholm inte någon som helst koppling till området Södra Ängby.

– När vi kom till Södra Ängby precis som om vi kom till Italien, berättar Sofija. 

funkisdrommar_kok_gardiner

Just det objektet gick till en annan köpare men när det här dök upp efter ungefär 25 husvisningar blev familjen Ängbybor. Det här var för femton år sedan och just då pågick ett generationsskifte i området.

Annons

– Det här kändes som ett snällt hus. Det luktade inte konstigt i källaren och det var renoverat på åttiotalet med bredrandiga terrakottatapeter i vardagsrummet. Köket var en blandning av 50- och 80-tal, i stort sett ingenting var kvar i original. I början renoverade vi litegrann, mest bara ytskikt, berättar Sofija.

Anna har en hängare med utklädningssaker i sitt rum. Speciellt löshåret är populärt bland kompisarna.

Men så för sju år sedan kom Sofija och Peo på att de ville göra om källaren för att ge ordentlig plats för en av familjens tonåringar och i och med det startade en konsekvenskedja, bland annat eftersom det var urberg direkt under källaren som ursprungligen hade byggts som skyddsrum.

Annons
Det här huset har såklart ett helt pysselrum. Kring det stora träbordet samlas familjen och gör saker tillsammans och på den ena väggen finns en hylla fylld med snören, papper, pärlor, band, färgprover, klister, gem, tänger, pennor. Alla pysslares önskedröm.

– Jag tycker om det som inte direkt syns, bara känns.

 

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

 

Annons