Kika in i vår chefredaktörs unika hem
Sväng in på Mazarinvägen och där – där ligger det, huset som inte går att missa. Villa Sundahl tornar upp sig som en borg. Inte hotfullt, men inte direkt flirtigt heller.
Även om Svante Öquist beskriver sitt älskade hus som först och främst ”vänligt” känns det mer hemligt. En gul, sju meter hög tegelfasad och en mur uppe på berget som väcker förbipasserandes nyfikenhet: man vill väldigt gärna veta vad som döljer sig där bakom, högt ovanför gatan.
Innanför den diskreta teakdörren leder imponerande 33 trappsteg, i en smal rak betongtrappa, upp till vardagsrummet. Ett vilplan finns på mitten med ingång till klädkammare och tvättstuga. På entréplanet finns också matkällare, ingång till garaget och en hiss – målad som en ballongkorg med himmel och moln och med en fast telefon från 1955!
– Vi är nog lite lokalkändisar här, säger Svante apropå den nyfikenhet som familjens hus väcker. Men kanske allra mest för att det här är det tredje huset på Mazarinvägen som vi bor i.
När familjen först flyttade ut från stan var det till ett 90-talshus i Tullinge. Sen ville de till Sköndal och hittade ett 50-talshus på Mazarinvägen. Lycka! Och ännu större lycka när mäklaren ringde och berättade att ett annat hus på gatan var till salu, efter bara några månader i det första. På gatan blev de snabbt vänner med Ingalill, keramikern och konstnären som bodde i Villa Sundahl, och var ofta hemma hos henne. När hon gick bort för drygt två år sedan fick Svante och hans familj möjlighet att köpa huset av hennes barn – och flyttade ett par hundra meter igen.
– Här har vi hittat hem, så känns det verkligen. Det är äkta kärlek!
Arkitekten Eskil Sundahl ritade huset till sig och sin fru för att dra sig tillbaka i vid pensionen. Här samlade han allt han lärt sig under sitt yrkesliv, anlade en fantastisk trädgård med hjälp av den berömde trädgårdsarkitekten Walter Bauer och sparade inte på detaljerna. Någonstans. Huset måste ha tett sig oerhört modernt 1955.
– Titta på trappan, säger Svante uppenbart förälskat.Titta på träet i ledstången, vilket hantverk. Och vem lägger ett sånt här stengolv i dag?
När man väl kommer uppför trappan öppnar sig vardagsrummet på 75 kvadratmeter, med en sinnrikt designad öppen spis, massor av oräta vinklar och stora fönster som vetter ut mot trädgården, en oas på platån högt ovanför gatan och grannarna. Familjens samlingar syns överallt.
I ett gammalt skolskåp står (en del av) samlingen av glas och porslin. På en skolbespisningsvagn tronar en stor glasvas från Mallorca. På Yngve Ekström-skåpet står ett brons- päron, dottern Filippas skolslöjdade nyckelskåp och två av Lisa Larsons höna och tupp. I bokhyllan står Lisas zebror. Överallt stora vaser. Och små. Över dörren till sovrummet och den loppisfyndade pinnsoffan hänger 18 klockor. Tickandet fyller hela rummet.
Det där med mixen är något som Svante återkommer till och som sammanfattar hans inredningsfilosofi.
– Det är som ELLE-konceptet, dyrt möter billigt. För mig är det inte viktigt vad det är för designer, men jag uppskattar kvalitet och hantverk. Jag älskar att handla på loppisar men är också uppfostrad att spara till saker som jag verkligen vill ha.
Intresset för vackra saker har alltid funnits hos Svante. När han skulle börja på gymnasiet valde han dekoratörs-
linjen och flyttade till Skellefteå 20 mil från barndomens bondgård.
– Det var den tidens stylistutbildning, och jag var bestämd med att jag ville göra något kreativt.
Trots en utbildning till arbetsterapeut ramlade han in på formgivarbanan när en vän fick se Svantes fint hopsatta fotoalbum. När svenska ELLE startade 1988 var Svante art director.
– Jag hade inte jobbat i den här branschen om jag inte hade varit intresserad av det estetiska.
Att sätta ihop saker i grupper är ett av Svantes bästa inredningstips, som han säger ”för att de hör ihop, eller för att de inte gör det”.
– Och sätt sakerna tätt!
Hans favoritrum är arbetsrummet som ligger en halvtrappa ner från köket och är det enda rum som har utsikt över gatan.
– Wegnerskrivbordet är min favoritmöbel och här kan jag sitta och titta ut på gatan, nyfiken som jag är!
Nyfikenheten är alltså ömsesidig – och även på redaktionen är alla nyfikna på Svantes hem. Tack vare hans Instagramkonto, helt tillägnat Villa Sundahl, känner vi och nästan tio tusen följare faktiskt Villa Sundahl på en ganska så detaljerad nivå – och vi förstår till fullo kärleken till det här huset och allt som finns i det.
Se alla bilder från hemmet och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!
Styling: Lo Bjurulf
Text: Mari Janson
Foto: Stellan Herner