Kreativ och personlig pastelldröm i Göteborg
Det är Julia som har inredningsintresset i familjen Karlsten. Hennes impulsiva och osentimentala inställning har skapat ett föränderligt och levande hem med många egentillverkade inslag i familjens fyra i Kungsladugård i Göteborg.
Julia har alltid odlat sin kreativa sida, som barn med musik och dans och som vuxen med bildredigering och textförfattande vid datorn. Men för några år sedan kom suget att få göra något med händerna, gärna ett hantverk med tradition. Valet föll på keramik.
Julia Karlsten om sitt intresse för keramiken
– Det började med att jag gick en kurs tillsammans med två tjejkompisar och hade förhoppningen att kunna skapa lite brukskeramik åt mig själv men eftersom jag är oförmögen att göra något lagom växte det snabbt. Mina kompisar konstaterade att de gick keramikkursen som en kul grej men att jag snarare verkade ha ögonen på en affärsverksamhet, skrattar Julia som idag säljer en del av sina keramiska verk men mest skapar för eget bruk.
Julia har också haft en textilperiod. När hon fastande för ”armstickning” med ett slags gigantiskt garn startade hon snabbt företaget Woollie. Hon stickade maffiga plädar och snart var både lägenhet och garage fulla med garn och filtar.
– Man kommer ju till en viss punkt när man antingen måste skala upp eller lägga ner och då valde jag faktiskt att lägga ner. Ungefär då såg jag en jättefin vävd bonad på Pinterest och tänkte att sådana kan ju jag göra i stället. Den som hänger i vårt vardagsrum tog typ sju veckor att göra så jag släppte det projektet ganska snabbt. Jag har otroligt dåligt tålamod och det jag tar mig för måste gå ganska fort, konstaterar Julia som inte heller är särskilt sentimental när det kommer till sin egen inredning.
”Jag har inte så mycket känslor kring några av våra saker”
– Jag har faktiskt inte så mycket känslor kring några av våra saker. Därför har jag inte heller några problem med att byta ut dem. En gång fick jag frågan vad jag skulle rädda från mitt hem i en brand och kunde inte komma på någonting som skulle kännas jobbigt att lämna kvar, menar Julia, vars ombytlighet bland annat resulterat i att väggarna i barnens rum fått byta kulör fem gånger på lika många år.
– Jag ser det inte som ett stort projekt, jag köper färg och sätter igång att måla. Ibland täcker jag inte ens golvet.
Det råa soffbordet i vardagsrummet var också ett impulsprojekt.
– Jag såg ett liknande på Instagram och en dag när jag var hemma och vabbade med Billie som var lite hängig bestämde jag mig för att bygga ett eget. Många av mina projekt bygger på min inställning att ”det kan väl inte vara så svårt”, berättar Julia som dock stötte på viss patrull i sin impulsivitet i just detta fall.
– Jag fick hjälp att såga upp mdf-skivorna i byggvaruhuset men eftersom jag inte hade tagit några mått i förväg så höftade jag lite på plats. Det slutade med att bordet var en halv meter för högt och vi knappt såg tv:n när vi satt i soffan. Billie tyckte dock att det var fantastiskt och använde soffbordet som en liten inomhuslekstuga tills vi kunde låna en sticksåg och lösa det.
Monsteran – lägenhetens egna Instagram-kändis
Lägenhetens stora monstera kräver sin plats och har blivit en riktig Instagram-kändis. Varje gång den syns på en bild i Julias flöde törstar hennes följare efter hemligheten till hur en anspråkslös krukväxt från Ikea blivit en så imponerande inredningspjäs.
Julia är uppvuxen i ett hem där trädgård och växter alltid varit i fokus. Hennes föräldrar driver handelsträdgården Hagalunds trädgård utanför Munkedal i Bohuslän och har alltid påtat i sin egen trädgård.
– Jag har mer haft bruna fingrar och tagit död på allt. När jag köpte den här för ett par år sedan läste jag på en växtblogg att man ska plantera en växt i en kruka som passar storleken man vill att den ska få. Jag bestämde mig för att satsa och det har helt enkelt funkat, berättar Julia, som förutom den stora krukan också sprayar växten ofta och rikligt och i perioder till och med låtit den stå i badrummet. 
Av Charlotte Frey Svidén
Foto Jonas Gustavsson