Kreativt och färgstarkt hos designparet i Helsingfors
Isa Kukkapuro-Enbom och Henrik Enbom är kända för långsiktig användning av återvinningsmaterial i sin design. Av kasserade föremål görs till exempel snillrika armaturer och möbler i det gemensamma företaget Trash Design.
Bostaden är inte enbart ett hem utan även arbetsplats och showroom och i varje rum hittar man lampor, möbler och mindre föremål av Henrik. I gott sällskap med Henriks produkter finns här möbler från flera årtionden i design av Isas pappa, Yrjö Kukkapuro. Han räknas till de främsta formgivarna i Finland och i hemmet finns allt från vintagemöbler till unikt och prototyper.
Hus från 1901
Bostaden som ligger i ett hus från 1901 hade länge varit kontorshotell och krävde omfattande renovering före inflyttningen. Redan innan köpet var gjort fanns det ritningar för ombyggnad och bygglov hade sökts. De ursprungliga dörröppningarna som hade täckts med skivor öppnades och väggen mellan kök och vardagsrum revs. Gränsen mellan det offentliga och privata markerades med olika golvmaterial.
Små beige klinker plattor från Villeroy & Bochs serie Pro Architectura hade köpts på förhand från en lagerförsäljning och med dessa lades golven i den offentliga delen medan den privata fick ett varmare golv i trä.
Bostaden ligger på andra våningen och har sparsamt med naturligt ljus vilket dock är ett viktigt inredningselement i detta hem. I en gammal dörröppning installerades opalglas och i övre delen av väggarna i köket klart glas.
Om förmågan att göra fynd på konstiga platser
– När vi flyttade hit 2002, ville vi ha ett mångsidigt fungerande hem, där arbete och hem blev en helgjuten enhet. Vår son Werner hade just börjat skolan, och vi ville vara på plats när den lilla förskoleeleven kom hem. Från början var det även klart, att här skall finnas vår egen design. Vi kunde själva testa den och presentera idéer om återvinning i rätt miljö, säger Henrik.
– Henrik har en förmåga att göra fynd på de märkligaste platser. Han är en mästare på att reparera och hitta ny användning för olika saker och material, som blir något alldeles nytt. Hans skattkammare är avfallscontainer och sopstationer. I sin verkstad på landet förverkligar han sina idéer, berättar Isa.
Hemmet skulle ha en atmosfär av okonstlad trivsel, där barn och hundar fick rumstera fritt. Även om formgivningen är mer en livsstil än enbart arbete, så är det praktiska viktigare än design.
Konst – en viktig del av inredningen
En viktig del av inredningen är även den konst som samlats under årens lopp. Den utgör intressanta arrangemang på väggarna och Isa berättar att av någon anledning har de köpt många verk av ryska konstnärer. Vid inflyttningen började de med att hänga konstverken och söka en plats för det gamla blå skåpet.
”Maskinromantisk” estetik
För länge sedan föll båda för den ”maskinromantiska” stilen och att kombinera konst och design. De beundrade och studerade Bauhausskolan som uppstod i Tyskland. Under några intensiva år ledde detta till intressanta resor till bland annat Dessau och Weimar.
Beundran för Bauhaus kan man se i hemmets färgstarka skjutdörrar, som målades enligt färgteoretikern Josef Albers läror. Henrik planerade dörrarnas skenor av I-balkar som burit upp lagerhyllor och med hjul från rullskridskor. Dörrarna är ljudlösa och har rullat klanderfritt i 17 år.
Av: Jutta Ylä-Mononen
Översättning: Carla Enbom
Foto: Jaanis Kerkis