Laxrosa färgmagi i Saltsjöbaden
En fyrkantig låda med betongkänsla, lågt i tak och total avsaknad av wow-faktor. Så ter sig ett ordinärt hus med lägenheter från 1980-talet. Vi har alla upplevt dem, om inte annat för att de exteriört gärna drar uppmärksamheten till sig med bjärt laxrosa putsfasader.
Av Maria Chiara Antonini
Text Sophia Genitz
Foto Johanna Lehtinen/House of Pictures
Inte ens den fashionabla gamla badorten och villaförorten Saltsjöbaden har kunnat värja sig mot dessa 80-talsskapelser och just i ett sådant hus bor inredningsarkitekten Daniel Heckscher. Som del av Note Design Studio skapar han till vardags färgmagi med en bred palett och det tog honom inte lång stund att bestämma sig för hur han skulle gå tillväga med sitt hem på 83 kvadratmeter i det laxfärgade huset.
– Jag kunde ha blockat ut den helt men i stället valde jag att lyfta in den orangerosa färgen. Och sedan kombinerades den med en mättad blågrön färg som jag också använde i ett tidigare hem, säger Daniel.
Att få en kontinuitet genom att åter använda den blå färgen var viktigt eftersom han flyttade till lägenheten efter en skilsmässa och ville att det nya hemmet skulle ha viss igenkänning med det förra.
Därigenom skulle det kännas tryggt och hemtamt, för honom själv, men framförallt för hans två barn, India och Otis, som bor här varannan vecka. Den blågröna färgen är också en fin komplementfärg till det laxrosa som går mot orange. Det blå lugnar ner och skapar en fin dynamik i lägenhetens sociala rum.
I sovrummet har en grön färg med lite blått i fått fritt spelrum och skapar lugn och trygghet. Daniel känner sig över lag trygg med mycket färg. Färg, mod och nyfikenhet har också alltid varit del av det som skapas av Note Design Studio. Motsatsen däremot, helt vita eller grå miljöer får nästan Daniel att må fysiskt dåligt.
– Med risk för att inte bli hembjuden till mina vänner längre så kan jag säga att vita rum ger mig en tom känsla i kroppen. Vita väggar känns tomma och döda och signalerar bara ickebeslut och rädsla. Livet är ju färg, så fort vi går utomhus så är det ju mycket färg. Även under de gråaste vintermånaderna är världen full av färg, att påstå något annat är nonsens, säger Daniel som tillbringar så mycket tid som möjligt utomhus.
På berg och hav, på cykel, surfbräda eller skidor, det är så han helst vill upptäcka världen.
– Det är i skidliften eller på cykelsadeln jag tänker som allra bäst och det är där de bästa idéerna kommer till mig.
Mot den bakgrunden är det enkelt att förstå att den helkaklade hallen inte bara är en god idé i ett hushåll med två barn. Den är förvisso perfekt för leriga stövlar men också suverän när det ska kånkas cyklar, resväskor och surfingbrädor ut och in genom ytterdörren.
– Jag jobbade en del med kaklet för att få det att kännas varmt och välkomnande. På diagonalen, med terrakottafärgad fog, får standardkaklet ett upplevt högre värde, en helt annan känsla och materialitet, säger Daniel.
Från första stund var den en gång fyrkantiga och intetsägande lägenheten en perfekt yta för honom att ta ut svängarna och testa idéer utan att behöva ta hänsyn till en beställande kund, budgetar eller tidsramar.
– Jag ville testa ett överdrivet färgpåslag, jobba med kakel, skapa effekter med trälister på väggarna och se hur mycket effekt man kan skapa med en relativt liten insats.
Nu har han levt med färgerna och designen några år och han upplever den varken som utdaterad eller som ett tillfälligt experiment.
– Men även bland färgfantasterna på Note är det få som skulle vilja ha det som jag hemma. Jag har ju ett väldigt högt färgpåslag här, lite överdrivet kan tyckas men jag trivs väldigt bra!