Lyxskandinaviskt och stilrent hemma hos Frida Fahrman
Andra investerar i exklusiva handväskor och fin konst, men jag köper dyra lampor, säger Frida och blickar upp mot vardagsrummets pampiga ljuskrona av Hans-Agne Jakobsson.
– I stan hade vi 3,30 i takhöjd, där passade de stora kuporna. Men hur skulle vi hitta ett hus där de kunde hänga, en sekelskiftesherrgård fanns liksom inte på kartan?
Villa ritad 1958 av Sixten Magnusson
Frida Fahrman skrattar och berättar att första gången de såg huset i Danderyd, en villa ritad 1958 av Sixten Magnusson med mycket glas och nivåskillnader, kände Frida direkt att det här var ett lämpligt hem. Inte bara för henne, Hampus och barnen Nils och Line, utan också för lamporna.
Och julgranen.
– Jag vill ha en stor gran, så är det bara. Ju större, desto bättre. I varje lägenhet och hus jag har tittat på har jag visualiserat var julgranen står, det har alltid varit en dealbreaker, haha!
Frida Fahrman är influencer och bloggar på ELLE Decoration om inredning, hon frilansar också som skönhetsredaktör där hon bland annat har ELLE-podden Beauty & Bubblor. Tillsammans med sin storasyster Sofi Fahrman har hon i somras lanserat badklädesmärket Seaquelle.
”Vi ville ha något nära stan, men ändå nära naturen”
För tre år sedan hittade Frida och Hampus drömhuset efter att ha letat ett par år.
– Vi ville ha något nära stan, men ändå nära naturen och vatten. Det allra första huset vi tittade på låg en gata ner härifrån, och även om vi tittade på allt från radhus till sekelskiftesvillor i olika förorter, kunde vi inte riktigt släppa det här området. Så lugnt och skönt med skogen och vattnet. Och efter två år kom det här huset upp, och på den tiden hade vi insett vad vi var ute efter.
Frida och Hampus hade också lite tur.
– Paret som bott här ville helst sälja till en barnfamilj och vi var den enda i budgivningen. Så ville de träffas och eftersom Line och jag var i Frankrike fick Hampus ta med sig Nils och åka hit. Nils fick sätta på sig sina finaste kläder och visa sitt allra bästa jag, haha. Och det skadade inte att säljarna var skåningar precis som Hampus!
Planen från början var att fräscha upp alla ytskikt. Det satt strukturväv på alla väggar, golven har bytts i vissa rum, paret ville ha ett nytt kök och öppna mot matsalen och därmed mot vardagsrummet en halvtrappa upp.
Resultatet är slående och känslan av att kunna vara i olika rum, på olika våningar, och ändå se varandra är något Frida är väldigt nöjd med.
– Någon kan pyssla i köket, en annan kan sitta vid matsalsbordet och en tredje ta en drink i soffan – och alla kan ändå umgås.
Alla stora jobb har de lagt ut på hantverkare men hon och Hampus har själva tänkt ut alla lösningar och gjort alla beställningar. Och ja, de har fått sin beskärda del av spackling och målning också. När vi är hemma hos familjen Fahrman Lemhag för det här reportaget har Hampus tagit ledigt från jobbet som art director för att bygga ut terrassen.
– Vi är händiga och driftiga och hade vi haft tiden hade vi gärna gjort mer själva, säger Frida.
Frida Fahrman om sitt inredningsintresse
Hon har varit intresserad av inredning ända sedan barndomen.
– Jag har alltid varit en kreativ person som har sytt och målat, nu blir det i stället måla hus och odla. Och när jag har blivit äldre har jag förstått att det fanns en anledning till att jag möblerade om mitt rum en gång i månaden när jag var liten. Det bästa jag visste var att följa med mamma och pappa till Ikea och det var inte bollhavet som lockade. Likadant när familjen åkte in till stan – Sofi ville gå till leksaksaffären och jag ville gå till Laura Ashley…
Har du ärvt dina föräldrars smak?
– Nej, det tror jag inte. De är också intresserade, men det är snarare så att har våra smaker blivit mer och mer och lika varandra. Däremot har jag absolut ärvt trädgårdsintresset.
Hur skulle du beskriva din inredningsfilosofi?
– Den har förändrats över tid, nu tänker jag mer på att saker ska vara hållbara över tid. Och mycket hellre att det tar lång tid innan något faller på än att man hastar fram något. Jag har letat efter det perfekta matbordet sedan vi köpte huset och har fortfarande inte hittat det.
– Sedan gillar jag skandinavisk stramhet med en dansk känsla, det gör jag ju. Och även om jag tänker långsiktigt när det gäller stora möbler och och investerar i klassiker kanske jag köper en ny billigare duk eller en kudde i någon speciell färg. För att få en personlig känsla.
Är Hampus och du smakkompatibla?
– Vi har ungefär samma smak, men ibland vill vi göra saker på olika sätt.
– Du ger order och jag gör, hojtar Hampus och tittar upp från grävandet runt terrassen.
– Haha! Jag är pedantisk med att det ska vara städat och rent, men jag vill att allt ska gå fort. Hampus är supernoggrann med detaljer, det kan vara en symmetri eller någon särskild form, och då spricker jag nästan. Men i slutändan är det ju bra med den där noggrannheten och eftertanken, även om jag blir tokig när Hampus ägnade en dag åt att titta på terrassen!
Två månader efter att familjen fått tillträde till huset flyttade de in – då hade närapå 300 kvadrat fått en rejäl uppfräschning och ett nytt kök, ett mörkgrått Ballingslöv med många smarta detaljer som gör att det känns platsbyggt.
– Efter några flyttar har jag ändå insett att sovrummen är det som ska bli färdigt först. Gardiner, mattor, textilier och schysst bäddade sängar var prio. Att vi sen satt på golvet och kollade på tv i flera månader och åt frukost på golvet gjorde inte så mycket.
Några ouppackade flyttkartonger står som brukligt kvar i källaren och det tog ett tag innan lamporna kom upp.
– Man vill helst inte att 20 kg ska braka i golvet, säger Frida.
Hans-Agne-lampan ropade hon och Hampus in på auktion. Hon berättar med ett typiskt Frida-skratt hur hon för sin allra första lön gick till Nordiska Galleriet och köpte Moooi-lampan Random light. Den hänger nu i det lyxiga gästrummet.
– Så har det lite fortsatt med lamporna. Jag tänker också att det är vettigt att lägga pengar på sådant som sitter högt upp, så högt att vilda och klåfingriga barn inte når.
Av: Tina Hellberg
Text: Mari Janson
Foto: Stellan Herner