Stilsäkert i den orörda 1960-talspärlan
Den slutna fasaden bland husen i kvarteret skulle kunna misstas för en elstation om man bara råkade gå förbi. Men innanför det neutrala skalet döljer sig en skatt av tegel, teak och furu. I själva verket vänder huset bara ryggen mot gatan. På baksidan omfamnar det en vacker trädgård, ritad av landskapsarkitekten Per Friberg.
Av Sofia Linfeldt
Text Anders Bergmark
Foto Marcus Lawett
Läs också: Inspireras av 60-talspärlan – känd från tv-serien Bron
– Det är väldigt anonymt utifrån. Men när man går in är det som att lämna världen utanför och befinna sig i sin egen tegelborg, berättar Åsa Dyberg.
Hon och Claes R Janson hittade huset när de letade efter en ny gemensam bostad för sig själva och de fyra barnen. Det ritades av arkitekten Jan Löfqvist för hans egen familj och stod färdigt 1967. Säljare var Jan Löfqvists hustru.
– Vi har originalritningarna kvar, vilket är väldigt roligt för oss som arkitekter. Mycket är specialritat och allt är väldigt genomtänkt. Takhöjden varierar vilket ger en härlig, dynamisk känsla. Alla innerdörrar, skåpdörrar och snickerier är utförda i knivskuren furu. Tillsammans med teakgolven och tegelväggarna ger det en fin harmoni, säger Åsa.
I början kände de sig lite tagna av allt tegel och funderade över om de skulle göra några förändringar eller inte. Idag är de glada att de lät allt vara kvar. Förutom ett par smärre ändringar är köket det enda som de byggt om.
– Det var ett litet 1960-talskök. Jan Löfqvist kan inte ha varit någon större matlagningsentusiast, men jag tycker mycket om att laga mat och baka. Nu går köket bra att arbeta i, men det är fortfarande lite trångt.
Åsas och Claes favoritplats i huset är vid den öppna spisen i vardagsrummet där det står två generösa fåtöljer. Genom det stora fönsterpartiet har de utsikt mot en vacker magnolia i trädgården.
– Där tillbringar vi många timmar, särskilt på vintern. Vi lägger på ved, läser, lyssnar på musik och pratar. Det har blivit så att barnen inte gärna sätter sig där, berättar hon med ett skratt.
Fåtöljerna köpte Claes på en loppis i Köpenhamn. Åsa var djupt skeptisk vid tillfället men erkänner att de, sedan de fått ny klädsel, har blivit de bästa fåtöljer man kan tänka sig.
– Vi har hittat många möbler på loppis och auktionssajter. Annat kommer från Åhléns och Ikea. Det är inte så viktigt var de kommer ifrån, det viktiga är att de fungerar i huset.
Det går inte att ta miste på glädjen när hon beskriver husets alla förtjänster: de genomtänkta materialvalen, detaljer som nischen i köket som släpper in dagsljus utan att ge någon insyn – det är det perfekta huset för två arkitekturfantaster.
– Det känns väldigt kul att få förvalta ett sådant här hus. Första gången vi skulle ta bort en garderob var det ganska svårt. Nu skulle det nog gå lättare, men visst känner man lite vördnad.
Känner du igen hemmet? Det är inte så konstigt! Det var nämligen med i säsong 2 av den populära tv-serien ”Bron”.
Reportaget publicerades ursprungligen i ELLE Decoration nr 2, 2014