Skandinavisk oas hos entreprenören i Brooklyn
Brooklyn Heights är ett idylliskt område med smala gator, kantade av gröna träd och eleganta, klassiska brownstonehus. I ett av de över hundra år gamla husen bor Babba och Carl Rivera samt Blue, parets bostonterrier.
– När jag har varit på Manhattan och går över bron så pustar jag ut. Det är så mycket tystare här, säger Babba Rivera.
Babba och Carl bytte ut de gula taxibilarnas tutande och polisbilarnas sirener mot fågelkvitter och gröna löv när de flyttade från East Village till Brooklyn Heights, för lite över ett halvt år sedan. I den gamla lägenheten, som hade två rum och kök kunde paret inte få utlopp för sin lust att inreda.
Köket ritat av arkitekten Aron Heinemann
För Babba och Carl, som båda har listats på amerikanska tidningen Forbes prestigefyllda lista ”30 under 30”, var det viktigt med ett opretentiöst och personligt hem, där vänner och familjer kunde känna sig bekväma. Köket ritades av arkitekten Aron Heinemann, och byggdes om från grunden. Två väggar togs ner, för att öppna upp till vardagsrummet. Resultatet blev ett hem perfekt för stora sällskap.
– Matlagningen blir nu en del av umgänget. I den förra lägenheten kände vi att vi behövde ha maten klar innan gästerna kom, säger Babba.
Skrollar man i Babbas Instagramflöde, är det lätt att distraheras av hennes trendiga influencerlivsstil. Det är dock inget hon direkt sökte sig till. Babbas dröm var att bli chef. En dröm hon haft redan som åttaårig flicka. När hon hörde kommentarer i stil med ”Du behöver gifta dig rikt för att ha råd med din exklusiva smak” svarade hon som den framtida feministiska ledare hon skulle bli: ”Jag kommer bli min egen chef.” Kommentarer som denna, samt rubriker som vinklar Babba som en karriärist, är långt ifrån den ödmjuka och reflekterande Babba vi möter.
”Jag går inte runt och är boss”
– Jag går inte runt och är boss. Jag tänker mycket mer på hur jag vill vara och uppfattas, och hur jag vill bli ihågkommen av dem som faktiskt känner mig, säger Babba.
Hennes vänner och kollegor beskriver ofta henne som ödmjuk, omtänksam och vänlig. Dessa egenskaper tror hon att hon har med sig från sin uppväxt. Det ringde ofta på dörren hemma hos Babbas mamma, som alltid dukade för alla när oannonserade gäster dök upp. Och när dessa gäster skulle sova över, då fick Babba låna ut sitt sovrum till gästen.
– Även om vi inte hade så mycket, så hade vi ändå mer än våra släktingar i Chile. Det man hade, var det självklart att dela med sig av, säger hon.
Den livsstilen reflekteras i parets inredningsfilosofi. Inredningen som hon själv beskriver som färgglatt skandinaviskt, består av en blandning av både gamla och platsbyggda möbler, ritade och av designern Benjamin Schleif. Allt är noga planerat, för att optimera lägenheten för stora sällskap, men också för hållbarhets skull. Hon förklarar att det var viktigt för Carl och henne att ha ett hem som inte är för fint för att bo i.
– Det ska vara kul och socialt, och om något går sönder eller blir fläckigt hör det till.
Skapa lyxkänsla i vardagen – utan att resa
Att få in lyxkänslan i vardagen är en stor inspiration och önskan för Babba. Hon älskar att bo på hotell men hatar att resa. För att återskapa den där riktigt lyxiga känslan, var det viktigt för paret att fylla hemmet med hållbara material i hög kvalité. Bäddlinnet är från Lexington, som ger den här härliga känslan när man kryper ner i sängen och kommer att hålla länge.
– Det finns inget härligare än att komma hem och ta av sig kläderna och ta på sig en morgonrock. Eller ta en långdusch under dagsljuset på morgonen och sen älskar jag våra stora badlakan. Det är som att få en varm kram efter duschen, säger Babba.
Parets många jobbresor och Babbas mångkulturella bakgrund syns även i andra former. Paret inreder gärna med färg och udda figurer som till exempel ankan de köpte med sig hem från Bali som står ovanför eldstaden i vardagsrummet. Babbas fascination till det udda kan kopplas till hennes egen bakgrund som den ”försvenskade latinamerikanskan” som inte var riktigt som de andra i Sverige.
– Det är inte Sveriges fel, men det är något som har gjort att jag försökte trycka undan min bakgrund mer än att fira den, när jag växte upp. Jag försökte vara så svensk jag bara kunde, vilket nog har varit ganska fördelaktigt för mig på många plan. Jag känner idag att jag verkligen förstår den svenska kulturen och den chilenska kulturen, säger hon.
Babbas och Carls arbeten är också något som influerar deras hem. För Carl, som alltid jobbat i teknikvärlden var det viktigt att ha ett smart hem. Projektet han är mest stolt över är projektorn som rullar ner från taket och ger en biokänsla. För Babba är favoritrummet hennes walk-in-closet. Där spenderar hon mycket tid på att planera plåtningar eller svara på jobbmejl.
– Min garderob i förra lägenheten var ett ställe att skyffla undan saker in i och där ingen var tillåten att titta in i. Min garderob idag, behandlar jag med så mycket respekt. Det är ett litet stilleben som ger mig energi, säger hon.
Stillebenet består av färgglada och ibland opraktiska wow-klänningar, som den gula tulpanliknande klänning hon bar till Metropolitanoperan eller den detaljrika Carolina Herrera-klänningen, som får henne att känna sig som en femårig prinsessa varje gång hon tittar på den.
Sista etappen i renoveringen
Resan till drömhemmet har varit lång, och renoveringen tog längre än väntat, då det i gamla hus ofta gömmer sig oönskade överraskningar. Mycket är platsbyggt, och nu när lägenheten snart är färdigrenoverad – de har takterrassen kvar att fixa – har de redan börjat drömma.
– Vi är så glada över vår nya lägenhet, men nu har tanken, ”men oj, tänk om man hade ett helt brownstonehus” börjat krypa fram. Det är dröm för framtiden, säger Babba.
Av Winta Mebrathi
Foto Birgitta Wolfgang Drejer