Vintage och industri i gamla professorshemmet
På en liten bakgata ett stenkast från centralstationen i Lund ligger de klassiska gathusen på rad. Läget gör att gatan gästas flitigt av både studenter på språng och flanerande turister som letat sig bort från de större stråken. Känslan av att vara mitt i en stad är ständigt närvarande. Men går man igenom den lite hemliga dörren i ett grönmålat plank befinner man sig plötsligt i en stor prunkande trädgård med både gamla fruktträd, växthus och ett lugn som är få platser förunnade inne i en stadskärna. Det var här Annette och Mikael hittade sin oas. Och det är inte svårt att förstå att det var kärlek vid första ögonkastet när de hittade det vackra, något bedagade tegelhuset för snart fem år sedan.
– Det var känslan vi föll för! Själva huset, men också trädgården med orangeri, hönshus och lekstuga, charmade oss direkt. Vi föll för det genuina och det faktum att huset är fyllt med historier från de familjer som bott här sedan huset byggdes till en professor 1861, berättar Mikael.
Huset behövde lite kärlek och fick direkt efter övertagandet gå igenom en omfattande renovering.
– Vi flyttade in på den orenoverade andra våningen och påbörjade renoveringen på första våningen. Vissa saker var akuta att ta tag i: taken läckte in och elen behövde bytas ut helt och hållet. Vi har i så hög grad som möjligt velat behålla så många av alla fina originaldetaljer som vi kunnat, utan att för den sakens skull få en museikänsla.
Den största förändringen de valde att göra var att flytta köket till husets hjärta, bredvid den vackra matsalen och med direktutgång till trädgården.
– Förr fanns ju både kokerska och trädgårdsmästare till huset, så det gamla köket var anpassat och placerat efter det sättet att leva.
Att renovera ett så gammalt och förhållandevis orört hus innebär en rejäl dos detektivarbete.
– Vi tog ett snabbt beslut om att riva upp de 100 år gamla linoleummattorna på andra våningen. De var otroligt vackra, men åren hade givit dem en lukt som inte var så angenäm. De var också trasiga på flera ställen, men egentligen i fantastiskt fint skick med tanke på åldern. Vi rev ner flera lager med tapeter och målarna blev irriterade för det var trä underst vid ytterväggarna och i träet satt tusentals nubb. Efter lite detektivarbete insåg vi att samtliga ytterväggar bar på en dold skatt: en vacker spegelträpanel från golv till tak! Det var mycket nubb vi fick ta bort, följt av ett rejält spackelarbete och många lager av lackfärg …
Att resultatet av alla mödor är hänförande vackert är inte direkt överraskande, både Annette och Mikael arbetar i inredningsbranschen och har en väl tränad fingertoppskänsla för form och färg.
– Men det viktigaste med ett hem är att det är just ett hem och inte en utställning. Ett hem ska man kunna leva i och själva känslan i hemmet ska tilltala ens sinnen. Dofter, material, det visuella, det taktila. Ett hem skapas under lång tid och slutar väl aldrig att förändras och utvecklas, behoven under livets gång ändras ju konstant. Idag är våra tre barn utflugna och barnbarn har tillkommit. Vi har ett stort umgänge och vi och den närmaste familjen umgås mycket, så vårt hem används verkligen av många.
Se alla bilder från hemmet och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!
Foto: Andrea Papini