Unika 1960-talshuset tar Hemnet med storm

02 dec, 2015
AvSara Ångström Burling
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att scrolla sig igenom bilderna i den här annonsen är som att kliva rakt in i ett avsnitt av Mad Men.

Inte undra på att det unika glashuset i Hudiksvall – ritat 1959 av en svensk, kvinnlig arkitekt bosatt i Kalifornien – är ett av de mest klickade på Hemnet just nu .

1960-talshus_exterior

Foto: Fredric Boukari för Bukowskis Real Estate

– Ingen annan byggnad i Sverige representerar amerikansk kulturpåverkan och det positiva 1950-talets framtidstro lika tydligt som det här huset, säger mäklaren Charlotte Pellas på Bukowskis Real Estate.

Annons

– Jag tror därför att Villa Sundin skulle kunna vara Hälsinglands största besöksmål i sin genre om någon känner sig manad att göra en kulturgärning. I annat fall är det ett bekvämt stycke modern kulturhistoria att leva i. Att förvalta villa Sundin och ta den in i framtiden är en kulturgärning vare sig villan blir privathem eller museum.

1960-talshus_exterior2

Historien bakom Villa Sundin är väl värd att berättas. Enligt mCharlotte Pellas på Bukowskis Real Estate tar den sin början på svenska Amerikalinjen, då ingenjören Göran Sundin är på väg till USA i affärer och konstnärinnan Adelaide Toombs är på väg hem efter att ha studerat keramik i Patis. Det säger klick och paret gifter sig i Boston 1953.

Annons

Eftersom Görans familj äger ett företag i Hudiksvall flyttar de unga tu till Sverige och får 1957 höra talas om arkitekt Bruno Mathsson och hans innovativa byggnader. Paret skickar tomtritningar och foton till den berömda arkitekten som har fullt upp med att designa sina framgångsrika möbler och inte hinner svara.

När han till slut kommer med förslag på hur paret Toombs Sundins hus skulle kunna se ut går meningarna isär och det hela slutar med att Mathsson inte åtar sig uppdraget. Istället tipsar han om en svenska i Beverly Hills som ritar hur i samma moderna stil. Sagt och gjort – Greta Magnusson Grossman blir kvinnan bakom Villa Sundin.

Men det hela fortlöper inte smärtfritt. Att göra om huset till svensk standard är inte det lättaste och många turer kring bygglov avverkas innan glashuset som för alltid kommer att stå för 1950-talets progressiva arkitektur äntligen står klart.

Här kan du läsa mer om bostaden och här kan du se fler bilder!

Annons
1960-talshus_matplats
1960-talshus_matplats2
1960-talshus_arbetsplats
Annons
1960-talshus_kok
1960-talshus_oppenspis
Annons
1960-talshus_vardagsrum

Av Sara Ångström Burling

Annons