Vinklar, vrår – och en lönndörr till en koja

22 sep, 2015
AvSara Ångström Burling
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

”Jag kunde se vilket Karlsson på taket-ställe det kunde bli om man grejade lite”. Mikaela och hennes familj flyttade tillbaka till huset där hon växte upp och byggde om en lägenhet i fem olika nivåer, komplett med en koja bakom en lönndörr i vardagsrummet.

Av Myrica Bergqvist
Text Anders Bergmark
Foto Patric Johansson

(Fler Hemma hos-reportage hittar du här!)

hemmahos4

Köket är ett ommålat Ikeakök. Ovanför hänger äldre klotlampor i mässing.

Hur kom det sig att ni hamnade här?

Huset har varit i familjen sedan femtiotalet, då min farmor och farfar köpte det och flyttade in. Min pappa är alltså uppvuxen här. Senare, när han träffade mamma och de fick mig och mina systrar, flyttade han tillbaka och hyrde en av våningarna i huset. Och nu har jag och en av mina systrar också flyttat tillbaka med våra familjer. Folk tyckte vi var helt tokiga som skulle flytta ihop i samma hus hela familjen, men jag tycker att det mestadels är väldigt kul och mysigt.

Annons

Vad fick dig att ta beslutet?

Egentligen var jag väldigt osugen på att återvända till Djursholm. Det finns så många andra härliga ställen i världen där jag hellre ville bo. Men samtidigt hade huset förfallit en del under senare år och såg så sorgset ut att det kliade i fingrarna att få rusta upp allt igen. Våningen högst upp hade jag alltid tyckt var så mysig när jag var växte upp och jag kunde se vilket Karlsson på taket-ställe det kunde bli om man grejade lite. Så när möjligheten dök upp att flytta in var det svårt att motstå. För barnen är det som en dröm att kunna springa ner till mormor och morfar på söndagsmornarna. Och det har vi ingenting emot …

hemmahos7

Handtryckta kuddar gjorda i mudcloth-teknik. Safaristolar ritade av Elias Svedberg för NK. Trappan till höger leder upp till arbetsrummet.

Har ni renoverat eller gjort om?

Ja. Våningen är lite komplicerad eftersom flera olika huskroppar möts i olika nivåer. Vi klurade många vändor och ritade om flera gånger under byggets gång, då vi bit för bit hittade nya sätt att utnyttja våningens alla vinklar och vrår. Min man och jag gjorde ritningar på nätterna, jobbade och hade byggmöten på dagarna. Och mitt i allt detta fick vi vårt andra barn. Totalt så tog det lite över ett år.

Annons

Berätta om din inredningsstil.

Den är en blandning. Jag samlar på mig små roliga saker jag hittar här och var och köper nästan aldrig nya möbler. Det som finns här i våningen är mestadels ärvt, hittat eller fyndat på loppis. När jag tröttnat på något så knackar jag på hos mamma eller syrran och så byter vi. Möbler åker upp och ner i huset.

Vad var viktigast när ni inredde?

Att det skulle kännas ”oss” och att det skulle finnas utrymme för alla att hålla på med sina projekt, trots att ytorna är förhållandevis små. Jag har aldrig varit ett fan av regler, så att få rita efter eget huvud var skönt. Bredden på alla dörrar gjordes till exempel smalare. Nittio centimeter för sovrumsdörrar är onödigt brett, och genom att minska bredden så får man plats med dörrar på ställen där det inte hade gått annars. Möbler går alltid att lirka in ändå.

Hur tänker du om färger och material?

Jag gillar schysta naturmaterial och tycker man kan blanda dem lite hur som helst bara det känns äkta. Gick mest på feeling vad gäller färger. Såhär i efterhand har jag märkt att det blev mycket grönt i olika nyanser. Men jag gillar grönt – det är skönt.

Annons

Har du någon favoritplats?

Våningen har fem olika nivåer och på alla plan finns det någonstans där man kan dra sig undan och sitta och vara ifred för att pyssla, läsa, kolla film och så. Ibland gömmer jag mig i kojan bakom bokhyllans lönndörr och kollar säsonger av serier.

Har ni några nya hemprojekt på gång?

Alltid. Förändring ger oss energi och idéer finns det gott om. Jag älskar husen i Janne Lööfs böcker med små balkonger, stegar och trappor här och var till olika nivåer. Lite så känns det ju här nu, men jag skulle kunna ha ännu mer sådant. Men just nu är det paus, vi ska flytta till Kenya ett halvår för sol, jobb och äventyr.

Här bor: Mikaela Thimmig Bonde med maken Ossi och barnen Carla och Knut

Bostad: Etagevåning i Djursholm

Gör: Driver designstudion ThimmigBonde och är en av grundarna till Malaika Cotton

Aktuell: Med ny kollektion för Malaika Cotton

 

hemmahos5

Bredvid ugnen hänger en tavla av Olle Borg. Coca-Cola-backar från loppis. Bord köpt på Laurits och träfat från Malaika Cotton.

hemmahos6

Köket gränsar till vardagsrummet och är det största rummet i våningen. Wegnerstolen är arvegods. Den uppstoppade fågeln fick Mikaela av sin mormor för att hon tyckte så mycket om att klappa den när hon var liten. Trämask från Nigeria, där Mikaelas farmor och farfar bodde under lång tid.

hemmahos8

Vardagsrummet med ingången till sovrummet, som tidigare var en isolerad råvind. Kuddar och filt från Malaika Cotton.

hemmahos9

Bokhyllan i vardagsrummet har en lönndörr. Innanför finns ett rum där man kan dra sig undan och spela tv-spel eller läsa.

hemmahos10

Det lilla badrumsskåpet i det gröna badrummet hittade Mikaela på sin svärmors vind på Gotland. Pallen har hon snott av sin syster. Handvävda handdukar från Malaika Cotton. Tavlan är en mönsterskiss som Mikaelas farmor gjort för en matta.

hemmahos11

Förvaringshyllorna i dottern Carlas pysselhörna utnyttjar det knepiga utrymmet som blir närmast golvet under sluttande tak.

hemmahos12

Sängen i barnens rum är låg för att få plats under det sluttande taket. Handvävda kuddar från Kenya.

Annons

hemma15

Överkastet Dottie är designat av Mikaela, handvävt i norra Kenya och därefter färgat med en komplicerad tiedye-teknik för att få de skarpa vita prickarna mot den blåsvarta bottnen.

hemmahos13

Sovrummet har ett eget badrum. Blandare från Vola.

hemmahos14

Sänghöjden är anpassad för att inte skymma de låga fönstren så att man kan ligga och titta ut över Stockholm. Mattan är ett hantverk från Kongo som flyttar runt lite i hemmet – på fotändan av sängen, på väggen, på bordet eller som nu i sovrummet som matta.

Annons

hemmahos1

Telefonhylla med kobratelefon. Ovanför hänger ett motiv av Ronald de Wolf som Mikaela fått av sin pappa.

hemmahos2

Stolen var Mikaelas pappas och är omklädd med hennes mormors slitna draperi från Svenskt Tenn. Kuddar från Malaika Cotton. Lampan är ett loppisfynd som Mikaela målat om och köpt ny skärm till.

Fler Hemma hos-reportage hittar du här!

Annons