Sant eller falskt

14 mar, 2009
AvFelicia Stålkrantz-Baurén
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Jobbet som passar dig bäst enligt ditt stjärnteckenBrand logo
Jobbet som passar dig bäst enligt ditt stjärntecken

Igår såg jag ett intressant program om Mayaindianerna som var besatta av tid och astronomi. De hade en kalender som var mer exakt än dagens och som var uppdelad på 365 dagar och 15 månader a 20 dagar. Deras uträkningar på de olika planetpositionerna var kusligt välstämmande och de hade stenkoll på Venus. Som en av de starkast lysande “stjärnorna” så hade hennes position en avgörande roll i deras kultur. Det finns få skrifter bevarade från Mayafolket eftersom Spanjorerna ansåg dom vara djävulens verk och brände de flesta på 1500- talet.

Fyra av skrifterna räddades undan elden och under lång tid har arkeologer och forskare jobbat på att knäcka koden till dessa skrifter. Nu när man kan tyda tecknen har man gjort en häpnadsväckande upptäckt. Mayaindianerna förutspår slutet för det moderna samhället till 2012 de 21 december. Enligt deras beräkningar sker två saker samtidigt, som har med solen position till Vintergatan att göra samt att Jorden avslutat ett varv kring sin egen axel.

Annons

Redan på den tiden hade de koll på jordens rotation, och det är helt otroligt. Om det kommer en domedag år 2012 vet jag inte, i min väld verkade det mer röra sig om ett slut på en era och början på en ny, att de inte har fler cykler i sin kalender kan bero på att Maya trodde på att allt upprepar sig om och om igen.

Jag tror personligen att det är lätt att i efterhand hitta spådomar från de gamla civilisationerna som stämmer kusligt bra in på vår tid. De flesta drömmar om flygande människor, magiska trappor som rör sig osv. är ju en del av vår vardag. Med den koll vi har på världshändelser så är det ganska lätt att hitta  något krig, galning eller väderfenomen på jorden som stämmer med deras domedagsprofetia.

Jag finner det mer intressant att de har lyckats gör så exakta matematiska beräkningar av vårt stjärnsystem med tanke på den begränsade teknologi de hade (utifrån vårt moderna perspektiv)

Är ni intresserade att läsa mer om Mayakalenderna så kan ni går in på http://se.clearharmony.net/articles/200205/1657.html

trevlig lördagsläsning

🙂

Felicia

Annons