Helgonet från Syrakusa

11 dec, 2009
AvFelicia Stålkrantz-Baurén
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Jobbet som passar dig bäst enligt ditt stjärnteckenBrand logo
Jobbet som passar dig bäst enligt ditt stjärntecken

Min femåriga dotter började fråga ut mig om legenden med Lucia. Eftersom jag är mer inne på astrologi än kristendom och helgon fick jag gräva rätt långt i mitt minne för att hitta någon som helst form av information om detta ljusklädda helgon. Jag insåg snart att mina bristfälliga kunskaper i ämnet skapade fler frågor än de svarade på. Efter att ha forskat lite så har jag stött på några roliga fakta om detta helgon från Syrakusa. Att ljusen i håret och det röda skärpet runt midjan stod för mer än vacker dekor var jag redan införstådd med, men vad?

Det visade sig att vår Lucia, var en from flicka som helst av allt ville bli nunna. Hon var en snäll tös som gav fångarna i byn mat. Genom att fästa ljus i håret kunde hon bära korgar med mat samtidigt som hon hade ljus att se med. Bandet i midjan symboliseras av Lucias blod. Tydligen försökte man döda henne med upprepade hugg, men hon gick inte att döda innan hon fått den sista smörjelsen av en vigd präst, först då tillät hon sig att förena sig med sin fader i himlen. Och sedan var det, det där med ögonen som hon stack ut och skickade till sin älskade, (har nunnor älskare?). Tydligen hade gud förbarmande med Lucia och lät hennes ögon växa ut på nytt. En makaber historia som min femåriga dotter älskar (om än i en lite friserad variant) och som hon vill höra som kvällssaga varje dag numera.

Kärleken är det starkaste bandet av alla sägs det så det är kanske inte så underligt att nästan alla frågor jag får handlar om kärlek eller relationer.

Hanna undrade om Vädur och Skorpion. Vatten och eld passar oftast inte så bra ihop, men just Skorpionen har en inneboende passion som jag tror tilltalar Väduren. Ett förhållande värt att jobba på med andra ord.

🙂

Felicia  

Annons