Valborrar och eldshow

05 maj, 2010
AvFelicia Stålkrantz-Baurén
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Jobbet som passar dig bäst enligt ditt stjärnteckenBrand logo
Jobbet som passar dig bäst enligt ditt stjärntecken

I helgen var jag och min familj och firade Valborg som alla ni andra kan jag tänka. Nu skippade vi lottstånden och varmkorven för att delta i en lite äldre form av valborgsfirande. Vi åkte till Hågelby (ett mindre slott utanför Stockholm som numera fungerar som folkpark). Där fick vi tillverka skrammelinstrument, få kolsminkning och se på trolleriföreställning. På kvällensamlades alla kring Valborrarna (ett slags skogsfolk som gillar att ställa till oväsen). Valborrarna berättade att Grevinnanvinter höll Vårprinsen fången och ville att vi skulle hjälpa till att befria honom. Det gjorde vi genom att skräna och sjunga så högt som möjligt medan vi jagade vintern (som tydligen föredrar tystnad framför vårskik).
Kvällen avslutades med att Vårprinsen kom åkandes längs en eldupplyst bäck och Valborrarna tände ett bål ute på vattnet.

Det var vackert, spektakulärt, ovanligt och nyktert, något som motsäger de flesta valborgsfrianden. Om ni råkar befinner er i Stockholm nästa valborg så kan jag rekommendera att skrika ut våren och skrämma bort vintern, man känner sig härligt befriad efteråt.

😉

Felicia

Annons