Goda tomater

14 aug, 2012
AvFelicia Stålkrantz-Baurén
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Jobbet som passar dig bäst enligt ditt stjärnteckenBrand logo
Jobbet som passar dig bäst enligt ditt stjärntecken

Just nu är jag väldigt huslig 8 i alla fall del stunder jag lyckas hålla mig vaken). Jag bakar bröd, lägger in grönsaker och gör storkok. Som Oxe älskar jag känslan av att jobb med mat, det är naturnära, kreativt och fysiskt. Trots att jag står hela dagarna och tillverkar sallader, smörgåstårtor och inkokt lax så tycker jag fortfarande att det är roligt att pyssla i köket när jag kommer hem på kvällarna. Den här veckan har jag lagt in soltorkade tomater. Mycket billigare och godare än de du köper på burk.

Du behöver

1-2 pkt torkade tomater

1 kruka basilika

tunt skivad färsk vitlök ca 5 klyftor

olivolja

rapsolja

knappt ½ dl vinäger (balsam eller äpple)

peppar eventuellt salt

smaka på tomaterna, är de mycket salta måste de saltas ur ett par timmar i kallt vatten. Är de väldigt torkade kan du ge dem ett snabbt uppkok så att de mjuknar något innan du börjar lägga in dem.

Varva tomater, basilikablad, grovmalen svartpeppar, vitlök i en syltburk. Är tomaterna helt osalta från början ska du även tillsätta salt mellan varje varv. Fyll på med rapsolja till två tredjedelar av burken. Skvätt i en liten skvätt med olivolja (mest för smaken skull) avsluta med ca knappt en halv dl vinäger. Låt konserven stå i kylskåp så håller den flera månader. Anledningen till att man använder så lite olivolja beror på att den blir klumpig när det står i kyl och då kommer tomaterna täckas av fettklumpar. Torkade tomater skiljer sig mycket från varandra både i salt mängd och konsistens  därför är det viktigt att smaka på just de tomater man köpt innan man sätter igång.

Superlätt, jag lovar.

Marinerade soltorkade tomater

Sara Är en sent född Vädur som är tillsammans med en tidigt född Stenbock. Hon undrar över sitt år och över deras förhållande. På det hela taget är det bra år för Väduren även om det innebär en hel del förändringar både när det gäller privatliv och arbete. När det gäller förhållande är ni väldigt olika och ska det fungera över en längre period är det viktigt att ni hittar gemensamma intressen som kan binda ihop er som ett par.

🙂

Felicia

 

Annons