Hudroller – allt du behöver veta om microneedling
Du har säkert hört talas om den, hudrollern försedd med mikronålar som bland annat sägs kunna reducera celluliter, ärr och föryngra huden i både ansiktet och på kroppen.
Men hur fungerar det egentligen och kan man verkligen förvänta sig de utlovade resultaten?
Vi pratade med Fredrik Kristensson, en av grundarna till Swiss Clinic, ett företag som erbjuder produkter för skönhetsbehandlingar i hemmet, däribland hudrollers.
– Rollern har två viktiga syften: Dels att simulera en fiktiv skada så att kroppen startar en naturlig läkprocess, vilket bland annat gör att produktionen av kollagen och elastin ökar och ny hud skapas, samt att öppna upp mikrokanaler i huden, vilket gör att den blir mer mottaglig för efterbehandlade produkter, säger Fredrik.
Skinroller från Swiss Clinic med tillhörande serum. ANNONS Läs mer om kitet och köp det här.
Han förklarar att mikronålsbehandling är något som funnits i mer än 100 år och som dagligen utförs på skönhetskliniker. Numera finns det också många olika varianter av hudrollers för hemmabruk, som inte går fullt lika djupt ner i huden.
För att få bäst resultat av sin hemmabehandling påpekar Fredrik att det är viktigt att tillföra rätt produkt efteråt. Han rekommenderar att man efterbehandlar med en produkt som är speciellt framtagen för att appliceras efter mikronålsbehandling. Gärna något som innehåller aktiva ingredienser, samt är utan parfym, konserveringsmedel och fetter, som exempelvis olja.
– Sådant vill man inte få ner djupt i huden.
Kit med tre olika storlekar på dermarollern från Swiss Clinic. ANNONS Klicka här för att läsa mer och köpa kitet.
Här är sju saker att tänka på vid mikronålsbehandling:
1. Hygien är A och O
Rengör alltid hudrollern noga och desinficera. Även huden ska vara ren och torr. Efteråt ska du skölja av verktyget och återigen desinficera det.
2. Rulla rätt
Rulla fram och tillbaka med ett jämnt och lätt tryck i alla olika riktningar. Är det första gången du testar, börja försiktigt och tryck inte för hårt. Du kan öka trycket när du känner dig bekväm.
Hela behandlingen bör ta ungefär två till fem minuter och ska utföras fem till sju dagar. Låt därefter huden vila lika många dagar så att den får en chans att återhämta sig.
3. Hitta känslan
Att behandla huden med små nålar låter kanske lite läskigt, men det gör inte ont. Känslan är lätt stickande – och på vissa ställen – smått kittlande.
Efteråt kan det kännas ungefär som när man varit ute i solen lite för länge och huden ska bli aningen rosig och röd, då är du rätt ute.
4. Ren och frisk hud
Rulla endast på frisk hud, alltså inte på öppna sår, finnar eller inflammerade partier.
5. Rulla helst kvällstid
Då huden är extra mottaglig och kan bli rosig är det bäst att få in rutinen att rulla på kvällen. På så vis hinner huden återhämta sig innan den möter solljus eller täcks av hudkräm och smink.
6. Välj roller efter behov
Beroende på vad du vill uppnå med behandlingen finns det olika hudrollers att välja mellan. Fredrik berättar att rollern för ansiktet har 540 mikronålar, medan rollern för kroppen har 1200 nålar, för att nå över ett större område.
Det är också skillnad på längden på mikronålarna. Nålar som är 0,2 mm kan alla använda och är en bra längd att börja med. Längden passar personer som har känslig och tunn hud och önskar få lyster och spänst.
Längden 0,5 mm är nästa steg och passar dem som vill behandla ärr, rynkor eller andra åldersrelaterade hudåkommor.
7. Byt regelbundet
Precis som att en pincett, sax eller rakhyvel blir slö efter ett tag bör även hudrollern bytas ut emellanåt.
För att alltid ha skarpa nålar bör man byta ut sin hudroller efter två till tre månader, vid regelbunden användning.
Läs mer:
5 steg: så blir du av med dina pormaskar
Carin Hellmans bästa tips för slät hud och färre celluliter
Beautysnackisen som ersätter sheetmasken är här!
Jade roller – allt du behöver veta och bästa köpen (länk till Baaam)