Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

11 klimatsmarta nyårslöften – som faktiskt går att hålla

30 dec, 2018
AvEmma Castman
Det går att bidra till en bättre miljö med små och enkla handlingar. Här är elva förslag på klimatsmarta nyårslöften som på riktigt gör skillnad.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vi har bara en planet och den behöver tas om hand. Men vad kan man egentligen göra för att bidra till ett bättre klimat? Med hjälp av Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv har vi listat elva klimatsmarta nyårslöften som alla kan hålla.

Välj ett löfte eller anta utmaningen att anamma alla. Varje handling räknas!

1. Köp bara alternativa mejeriprodukter

Mejeriprodukter som ost, smör och mjölk har stor klimatpåverkan. Ändå äter och dricker vi det som aldrig för. Sedan 1970-talet har faktiskt konsumtionen av mejeriprodukter fördubblats och för klimatets skulle behöver vi komma ner till 70-talets nivå igen. 1 kilo mjölk orsakar 1–1,5 kilo växthusgaser och 1 kilo ost orsakar 10-15 kilo växthusgaser. Med andra ord – låt 2019 bli året då du uteslutande väljer växtbaserade mejeriprodukter. Det finns en uppsjö av varianter gjorda på bland annat havre, soja och nötter.

Annons

2. Tacka nej till reklam

Sätt upp en skylt som säger ”Nej tack till reklam” på din brevlåda och ditt brevinkast. Fysisk pappersreklam är en miljöbelastning genom både produktion och transport. Dessutom uppmuntrar reklamen dig till köp. Kom också ihåg att skicka ett meddelande till SPAR om att du vill bli spärrad i statens personadressregister, då slipper du direktreklam från de som använder den adresskällan. Du kan även registrera dig på nixtelefon.org för att slippa telefonförsäljare.

3. Arrangera regelbundna klädbytardagar

Ett roligt sätt att uppdatera sin garderob på är genom att anordna klädbytardagar. Så samla ihop ett gäng vänner, grannar eller kollegor och bestäm er för att ett par gånger per år träffas för att byta kläder med varandra. Skänk sedan bort det som bli över till en välgörenhetsorganisation. Det här är ett socialt nyårslöfte som förenar nytta med nöje!

Annons

4. Inför badkarsförbud

Hur härligt det än är att bada badkar bör vi se över hur ofta vi gör det. Att göra sig ren genom att bada kräver nämligen 150 liter vatten jämfört med cirka 45 liter för en dusch på fem minuter. Så – anta utmaningen och prioritera duschen. Tänk bara på att göra det effektivt, det vill säga: Stäng av vattnet när du schamponerar håret och tvålar in dig.

5. Byt ut all belysning i hemmet

Bestäm dig för att det här är året då du ska byta ut alla dina glödlampor till LED-lampor. Då sparar du både energi och undviker farliga ämnen. LED-lampor har lång livslängd och sparar 80 procent mer energi jämfört med en glödlampa.

6. Ta med kassen till affären 

Ta med dig en egen kasse när du handlar – för den bästa kassen är den som används flera gånger. Vilket material som ger minst miljöpåverkan beror bland annat på i vilket land kassen är tillverkad och vilka råvaror och energikällor som använts. Tygkassen kräver mer energi, vatten och kemikalier vid tillverkning än övriga kassar, men är helt okej att bruka om den används under flera år och om den är gjord av tyg som annars skulle ha kasserats.

Annons

7. Inför köpstopp

Klarar du av att bara köpa det allra nödvändigaste som mat och hygienprodukter och undvika alla annan shopping under en vecka, en månad eller ett år? Utmana dig själv och testa hur länge du klarar av att vara ifrån konsumtionen. Efter ett tag blir det en vana.

8. Lämna bilen hemma

Att resa tillsammans, oavsett om det handlar om bussar, spårvagnar, tunnelbanor eller tåg, är ekonomiskt fördelaktigt och är optimalt ur miljösynpunkt. Anta utmaningen och gör den kollektiva resan, eller cykelresan till standard 2019.

9. Byt din pension

Gå in på Pensionsmyndighetens hemsida och kolla om dina premiepensionspengar är placerade i miljöfonder och etiska fonder. Byt annars till ett likvärdigt alternativ med bättre miljöprofil. Det går enkelt att hitta dessa fonder genom att använda filtreringsfunktionen på Pensionsmyndighetens söksida.

10. Gör matlådan till standard

Visst kan det kännas tråkigt med lunchlåda på jobbet, men den mat som du själv lagat vet du vad den innehåller. Matlådelunchen är ett bra sätt att ta hand om rester och minska matsvinnet. Samtidigt som det är betydligt snällare mot plånboken. Pengarna du får över genom att alltid ha med matlåda kan du köpa finare och bättre råvaror för.

Annons

11. Minska skärmtiden

Alla telefoner, läsplattor och datorer som är påslagna dygnet runt drar tillsammans stora mängder energi. Så, för din egen hälsas skull och för miljön, stäng av dina digitala prylar någon timme innan läggdags och vänta med att slå på dem till efter frukost. Det ger dig dessutom en mer rofylld kväll och morgon.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Sugen på fler enkla tips på hur man skapar en mer klimatsmart vardag? I boken Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv finns ytterligare 354 råd.

Foto: IBL

Källa: Naturskyddsföreningen

Läs mer:

Så äter du klimatspart – 6 enkla tips

Så inreder du miljövänligt och hållbart – 9 smarta tips och knep

Lev miljösmart – utan att vända ut och in på dig själv

Annons