Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

12 framsteg för världens kvinnor under förra året

08 mar, 2017
AvJoel Linde
Världen är för väldigt många kvinnor en orättvis och grym plats, men kvinno- och människorättsaktivister kämpar hårt för att göra livet bättre för dem.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det känns inte alltid så hoppfullt att tänka på de orättvisor som världens kvinnor utsatts för i alla tider och som de fortfarande måste utstå på många håll. Däremot har kvinnorättsrörelserna aldrig varit starkare än de är i dag vilket gör att framsteg kan nås över hela världen. Tack vare modiga, starka och omtänksamma kvinnor och män världen över blir livet för många kvinnor bättre, varje dag.

Här är några av de största framstegen i kvinnofrågor under, förra året, 2016.

LÄS OCKSÅ: LANDSLAGETS NYA TRÖJOR SKA INSPIRERA KVINNOR ATT VÅGA TA PLATS

1. Rekordmånga kvinnor i parlamenten

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Under de senaste 20 åren har antalet kvinnor i världens parlament fördubblats till totalt 23 procent. Det är den högsta siffran någonsin och mycket pekar på att den kommer fortsätta växa. Antalet stats- och regeringschefer ökade till 28 i världens totalt 190 stater, skriver Sydsvenskan.

2. Fler Europeiska länder lagstiftar om våld mot kvinnor

Annons

Bulgarien, Tjeckien, Lichtenstein och Lettland skrev under Europarådets plan för bekämpande av våld mot kvinnor, kallad Istanbulkonventionen, och den fastställdes även i Rumänien och Belgien. Konventionens bygger på insikten att våld mot kvinnor är könsrelaterat och att det begås mot kvinnor just för att de är kvinnor. Den har syftet att hindra och förebygga våldet och även utreda och åtala förövare, skriver Amnesty i sin årsrapport. Totalt har 44 medlemsstater skrivit under.

3. Kvinnor får astronomiska roller

Den 56-åriga astronauten Peggy Whitson blev i november 2016 den äldsta kvinnan i rymden och är samtidigt den första chefen för den internationella rymdstationen ISS. När rymden utforskas i framtiden kommer det vara betydligt fler kvinnor med – hälften av de senast rekryterade, blivande astronauter på Nasa är nämligen kvinnor, skriver Helsingborgs dagblad.

LÄS OCKSÅ: KVINNORNA SOM SKREV HISTORIA 2016

4. Svårare för våldtäktsmän att slippa straff

Annons

I vissa länder kan män undkomma straff för våldtäkt genom att tvinga flickan eller kvinnan till giftermål. Den rätten motarbetades under 2016 av myndigheterna i Bahrein, Jordanien, Marocko och Tunisien.

5. Fler kvinnor på höga positioner inom idrotten

Fotbollsvärldens mäktigaste organ, FIFA, utnämnde den senegalesiska diplomaten, Fatma Samba Diouf Samoura, till generalsekreterare. Eftersom fotboll är världens största sport och FIFA är sportens mäktigaste organ har generalsekreteraren stora möjligheter att påverka människors liv. Samtidigt sitter fler kvinnor är någonsin i den internationella olympiska kommittén.

6. Utökad satsning på jämställdhet i Japan

Japan är ett land där kvinnor traditionellt sett haft betydligt sämre karriärsmöjligheter än män, men under 2016 lagstiftade landet för att förbättra situationen. Företag med fler än 300 anställda måste redovisa hur många kvinnor de anställer och hur många kvinnor som har chefsroller, samt göra jämställdhetsplaner för att göra det lättare för kvinnor att arbeta och göra karriär.

Annons

7. Färre flickor gifts bort

Otroligt många flickor i framförallt södra Asien, mellanöstern och Afrika gifts bort utan möjlighet att påverka sina egna liv. I början av 2016 förbjöd Zimbabwes högsta domstol äktenskap före 18 års ålder vilket är ett litet framsteg i kampen mot ett stort människorättsproblem som främst drabbar flickor, skriver Unicef.

LÄS OCKSÅ: KVINNOR SOM GER OSS STYRKA NÄR ALLT KÄNNS NATTSVART

8. Strängare straff för sexuellt våld i krig

Kvinnor och barn är i många konflikter de mest utsatta parterna, trots att det är männen som krigar. Men trots att tusentals kvinnor utnyttjas sexuellt och mördas i krig har ingen tidigare dömts i internationella brottsmålsdomstolen i Haag för sexuellt våld – förrän 2016. Det skickar tydliga signaler som förhoppningsvis leder till att färre män begår den typen av övergrepp mot kvinnor.

9. Hedersvåld inte längre lagligt i Pakistan

I Pakistan har det tidigare varit möjligt för släktingar att förlåta män som mördat sina släktingar i ”hederns” namn, för att de skulle slippa straff. Det är inte längre möjligt efter en åtstramning under 2016. I Algeriet instiftades också en ny lag som gjorde det straffbart med sexuellt våld och trakasserier mot kvinnor.

Annons

10. Lättare att döma våldtäktsmän i Tyskland

Kvinnor i Tyskland har tidigare tvingats bevisa att de gjort våldsamt, fysiskt motstånd eller att de tvingats till sex genom våld eller hot om våld, för att någon ska kunna åtalas för våldtäkt. Men under 2016 tvingade kvinnor i det tyska parlamentet fram en lagstiftning som innebär att det är våldtäkt om den som begår brottet struntat i offrets ”igenkännbara vilja”. Den nya lagstiftningen ska också innebära att alla gärningsmän som våldtar eller trakasserar i grupp ska kunna åtalas, oavsett grad av inblandning, skriver Expressen.

11. Våld i hemmet blir olagligt i Kina

Fram till 2016 har det varit lagligt i Kina att inom relationer slå kvinnor, då det ansetts vara en familjeanlägenhet. Från och med i mars 2016 ändrades lagstiftningen till att förbjuda all typ av fysiskt våld, hot och frihetsberövanden.

LÄS OCKSÅ: 7 POWERKVINNOR SOM REGERAT PÅ OSCARSGALAN

12. Visst hopp för kvinnors aborträtt i förtryckande Sydamerika

Annons

I många sydamerikanska länder är det helt förbjudet med abort, oavsett omständigheter som våldtäkt eller fara för kvinnans liv, eftersom abort vanligtvis bedöms som ”mord på nära anhörig”. Men människorättsaktivister gör ändå vissa framsteg. Till exempel släpptes en kvinna i El Salvador efter att ha avtjänat två av sitt 40-åriga fängelsestraff för att ha framkallat ett missfall. En kvinna i Argentina släpptes också från häktet, på väg mot ett 8-årigt fängelsestraff för abort, då högsta domstolen ansåg att bevisningen var för svag. Det är i regel vanligt att kvinnor fängslas på enbart misstankar om abort eller framkallat missfall.

Med detta menar vi naturligtvis inte på något sätt att allt är bra – tvärt om! Världen är fortfarande en väldigt orättvis, osäker och grym plats för många kvinnor. Men med denna artikel vill vi visa att kamp och ihärdighet lönar sig, det ger resultat, så att kvinnor världen över kan få ett bättre, mer jämställt och rättvist liv i framtiden.

Foto Stella Pictures

Annons