Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

13 punkter att tänka på innan du köper din första lägenhet

10 sep, 2016
AvThowe Wagner Larsson
Att köpa en lägenhet är för många livets största affär. Därför är det viktigt att du har koll på vilka skyldigheter och rättigheter du har. Vi ger dig dessutom en rad tips som kan vara bra att ha innan du köper din första lägenhet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att köpa sin första lägenhet är både spännande och nervöst – men också väldigt roligt.

Även om det troligtvis är ditt livs största affär måste du våga försöka att inte ta allt för allvarligt på det. Kom ihåg att ta ett steg tillbaka, tänk rationellt och bli inte desperat. Att våga ha is i magen är nästan alltid rätt.

LÄS OCKSÅ: 5 inspirerande inredningskonton att följa på Snapchat

Här är 13 saker att tänka på innan du skriver på kontraktet (och efter du har gjort det!):

1. Vad är viktigast för dig?

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Börja med att skriva en lista med saker som är viktigt för dig och som du absolut inte vill kompromissa bort. Kanske vill du absolut bo i ett visst område, ha minst två rum eller nära till livsmedelsbutiken. Var ärlig mot dig själv. På så här vis kan du redan nu selektera bort lägenheter som inte matchar dina krav.

2. Vad ska lägenheten innehålla?

Balkong, kaklat badrum, stor arbetsyta i köket? Lista upp de saker du vill ha – och realistiskt kan få – men börja inte välja bort lägenheter som inte matchar dessa kriterier. Den här listan är bra att ha när du har börjat gå på visningar.

Annons

Tips! Hittar du en lägenhet på en boendesajt som du fastnar för; ring mäklaren direkt och fråga om en förhandsvisning. I storstäderna är det speciellt vanligt att objekt säljs innan visning och om du har otur kan någon annan ha hunnit före. Kom ihåg att du aldrig är tvungen att köpa en lägenhet bara för att du går på förhandsvisning.

LÄS OCKSÅ: 7 stylingknep som får ditt hem att se ut som i ett inredningsmagasin

dromhem_balkong
STYLING: EMMA FISCHER, FOTO: SE360 FÖR BJURFORS

3. Gå på många visningar

Om lägenheten matchar dina krav men ser förskräcklig ut på bilderna kan det vara till din fördel. Gå på visningen ändå! Bilder ljuger ibland och det kan gynna dig som köpare. Kanske skräms andra eventuella budgivare bort tack vare de dåliga bilderna och i slutändan kan du få lägenheten till ett billigare pris.

Annons

Tips! Be om årsredovisningen när du går på visning. Där kan du urskilja om föreningen har stora skulder eller planerar en omfattande renovering. Det kan innebära att hyran höjs och att du behöver räkna om din budget. Det i sin tur kan påverka hur mycket du har råd att betala för lägenheten.

4. Använd prospektet

När du går på visning får du ett prospekt av mäklaren. Det är ett häfte med bilder på lägenheten och praktisk information. Använd detta till att skriva ner saker du lägger märke till när du tittar på lägenheten och kom ihåg att mäta upp väggarna (får du plats med både en säng och fåtölj i vardagsrummet? Behöver du köpa en ny säng?). Skriv även upp saker du gillar och inte gillar i lägenheten (bra förvaringsmöjligheter, snyggt kakel i köket, fula tapeter i sovrummet).

Tips! Ta med dig någon som kan titta på lägenheten med dig. Fyra ögon är alltid bättre än två.

5. Är du ljudkänslig?

Annons

Gå in i lägenheten och stäng dörren. Be din vän eller familjemedlem att gå ut ur lägenheten och stänga porten, dra igen hissdörren och ropa något för att se om det hörs inne i lägenheten. Lägg även märke till om det är en väg nedanför lägenheten, är den väl trafikerad eller är det mest människor som går där? Om du är känslig för ljud och lägenheten ligger precis intill porten spelar det ingen roll om lägenheten är hur fin som helst om du kommer att höra en dörr slå igen varannan kvart.

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga inredningsmissar som får ditt hem att se mindre ut

STYLING: MALIN SIMSON FOTO: ANDERS BERGSTEDT FÖR ENTRANCE
STYLING: MALIN SIMSON FOTO: ANDERS BERGSTEDT FÖR ENTRANCE

6. Jämför!

När du har kommit hem igen efter att ha gått på flera visningar bör du använda dig av ett kalkylark eller liknande där du kan skriva upp varje lägenhet och vad du tyckte var bra respektive dåligt med dem. Gå igenom alla prospekt som du har fått med dig och känn efter, vad gillade du i respektive lägenhet? På så sätt kan du enkelt få en översikt av vad du faktiskt är ute efter.

Annons

7. Skaffa lånelöfte på riktigt

Vissa lånegivare erbjuder lånelöfte över internet vilket alltid är en risk. En del lånegivare ger automatiskt ut lånelöften när du ansöker men som tyvärr kan bli betydligt lägre eller i värsta fall tas tillbaka när det är dags för dig att köpa bostad. För att vara säker på att du har ett godkänt lånelöfte och kan buda på en lägenhet behöver du ta kontakt med en bank eller annan lånegivare som grundligt kan gå igenom dina uppgifter.

8. Undersök lägenheten grundligt – det är köparens plikt

Det är lustigt att många av oss gör vårt livs största köp efter att enbart ha fått 30, på sin höjd 60 minuter på oss att fatta ett beslut. Du som köpare har undersökningsplikt och förväntas gå igenom lägenheten och se eventuella brister, märken och skador. Se därför till att titta under mattor, bakom tavlor och flytta möbler några centimeter från väggen för att se om något är undangömt. Testa köksfläkten, titta i skåp och garderober och undersök fönstrena.

ringvagen 3
VIA: RINGVÄGEN 158, JANNICA WESTLING, WEST EAST

9. Bestäm ett tak och håll dig till det

Det kan vara lätt att bli ”carried away” när du har hittat en lägenhet du väldigt gärna vill bo i. Men det kan stå dig dyrt. Bestäm redan innan en eventuell budgivning hur mycket du kan tänka dig att betala för den och om budgivningen överstiger ditt tak är det dags att titta på andra objekt.

Annons

Tips! Gör research och titta på liknande lägenheter i samma område och vad de har gått för tidigare. På så sätt vet du ungefär vart du bör lägga ditt maxtak. Kanske har detta område ett högt kvadratmeterpris? Då får du vara beredd på att betala mer (eller byta område). Ser du en utveckling i pris? Då kanske området är på väg att bli populärt och det finns möjlighet att göra en liten vinst när du sedan ska sälja.

Har du vunnit budgivningen? Grattis! Nu bör du tänka på detta:

10. Du är aldrig bunden till ditt bud

På gott och ont. Du kan fortfarande ångra dig så länge kontraktet inte är påskrivet – precis som en annan budgivare kan bestämma sig för att höja sitt bud och köparen väljer att sälja lägenheten till någon annan

11. Säljaren är skyldig att informera om dolda skador etc

Du som köpare förväntas ta reda på skador och liknande som är synbara och lätta att upptäcka under visningen men det är säljaren som är skyldig att informera om sådant som är svårt att se. Säljaren är även skyldig att meddela om eventuella framtida avgiftshöjningar om hen vet om det.

STYLIST: WIDA DESIGN, FOTOGRAF: TOMMY ANDERSSON, CLEAR CUT FACTORY
STYLIST: WIDA DESIGN, FOTOGRAF: TOMMY ANDERSSON, CLEAR CUT FACTORY

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga inredningsmissar som får ditt hem att se mindre ut

När du har skrivit kontrakt:

12. Är lägenheten grundligt städad?

Annons

Från det datum att flyttstädningen är utförd har du fem dagar på dig att reklamera den. Det är alltså inte fem dagar från det att du flyttat in. Åk därför till din nya lägenhet och inspektera städningen innan du åker dit med all packning – i absolut värsta fall är lägenheten inte städad på rätt sätt och då har du rätt att kräva omstädning.

13. Vad ingår i en flyttstädning?

Lägenheten ska vara helt ren. Kyl och frys är tomma och avfrostade. Avloppen är rensade och toaletten är skurad. Här kan du se en mer detaljerad lista av vad som ingår i en flyttstädning.

Annons