Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

13 saker att tänka på första gången du besöker nyblivna föräldrar

10 maj, 2017
AvSofia Börjesson
Vett och etikett vid bebis-besöket är inte en självklarhet för alla. Vi har pratat med såväl föräldrar som barnmorska om hur de önskar, och inte önskar, att man beter sig under första besöket efter förlossningen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Har din syster eller nära vän fått barn? Kul! Då vill du förstås dit och träffa underverket. För vissa är det här med bebis-vett inga konstigheter, medan andra kan behöva en lista som denna för att göra besöket så smärtfritt som möjligt för samtliga.

Kanske är det framför allt de barnlösa vännerna som inte alltid vet hur de ska bete sig. De plingar på dörren, fingrar i bebisens ansikte och har liten eller ingen förståelse för hur länge man kan stanna. Så, den här listan är till er, för att alla nyblivna föräldrars skull.

LÄS OCKSÅ: HÄR ÄR KLIPPET SOM GARANTERAT KOMMER ATT GE DIG BEBISFEBER

Tänk på det här första gången du träffar ett nyfött barn

1. Ta med något ätbart

Ta med fika! Och då inte en futtig mazarin att dela på två. Minst två av allt – till mamman alltså. För det är ju först när man får besök som man vågar slappna av tillräckligt för att peta i sig något. Ett skrovmål från valfri snabbmatskedja kan vara den bästa första-besöket-presenten man kan få.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

2. Ring inte på dörrklockan

För guds skull. Det här borde säga sig självt, men använd inte dörrklockan när du kommer. Snälla.

LÄS OCKSÅ: NY FORSKNING – FÖRÄLDRAR LEVER LÄNGRE

3. Skippa Buttericks-bodyn

Har man inte uttryckligen bett om en bebisbody med ”skojigt tryck” i stil med ”I

4. Tvätta händerna

Ett nyfött barn är extra känsligt för infektioner, speciellt under den första månaden. Se därför till att tvätta händerna direkt när du kommer hem till de nyblivna föräldrarna.

5. … och överdriv hygien-ambitionen

Tvätta gärna händerna så att de nyblivna föräldrarna ser det. Kommentera gärna tvålens doft för att göra det extra tydligt. Finns det handsprit? Den finns förmodligen där för att du ska använda den.

6. Respektera bebisbubblan

Med andra ord: stanna inte för länge under ditt första besök. Det gäller även föräldrar och svärföräldrar som kommer långväga för att träffa sitt nya barnbarn. Det är en känslig och utmattande period för den nya familjen.

Annons

7. Peta inte bebisen i ansiktet

Många som träffar bebisar har svårt att hålla fingrarna bort från den söta nunan. Men gör det. Av samma anledning som du ska tvätta händerna är det dumt att utsätta barnet för infektioner genom att peta eller pussa bebisen i ansiktet.

8. Kom föranmäld

Dyk inte bara upp i dörren tre dagar efter förlossningen för ett spontanbesök. Fråga när det passar att komma – och återigen, stanna inte för länge.

LÄS OCKSÅ: 6 APPAR SOM GÖR LIVET ENKLARE FÖR FÖRÄLDRALEDIGA

9. Lämna förkylda barn hemma

”Kevin kräktes igår, men nu verkar han piggare. Avgör du om det är okej att vi kommer!” Nej. Låt inte de nyblivna föräldrarna avgöra om ditt barn är tillräckligt friskt för att träffa den nya bebisen. Är din unge sjuk – ställ in besöket eller lämna barnet hemma. Samma sak gäller förstås om du själv känner dig krasslig.

10. Det här med att hålla bebisen

Vissa vill gärna att du håller bebisen – det kan ju vara en superskön avlastning. Men ta inte illa upp om du inte kan trösta ett sju dagar gammalt barn (läs: ge tillbaka barnet om det blir skrikfest så att föräldrarna slipper vara osköna och behöver kräva tillbaka barnet).

Annons

Andra vill inte alls att du håller i bebisen, speciellt inte om du aldrig har gjort det förut. Det kan vara rätt stressande för den nyblivna föräldern att se sin nacksvaga lilla dununge vandra laget runt och höra ”Eh, hur gör man det här egentligen?” Vänta istället tills du har fått frågan om du vill hålla i barnet.

11. Gilla namnet

Om barnet inte har fått något namn än och föräldrarna berättar om sina sjukt dåliga alternativ – var inte ärlig. Det spelar ingen roll om det är det absolut sämsta namn du hört – du ska gilla det. Le och nicka åt alla förslag.

12. Frågor om förlossningen

Vissa vill prata om sin förlossning, andra inte. Det är helt fritt att ställa frågan, en bebis kommer ju inte ut av sig själv och mamman kan behöva prata av sig. Men som man frågar får man svar, det kan komma berättelser om efterbörd, slemproppar eller spruckna underliv. Även under fikastunden. Återigen: nicka och le.

13. ”Vad röd hen är!”

Jämför inte bebisen med andra bebisar (om det inte är för att säga att det är den gulligaste bebisen du har sett). Kommentarer kring att bebisen är ovanligt liten, stor, hårig, fnasig, röd, gul eller dylikt är också extremt onödiga.

LÄS OCKSÅ: 7 TIPS TILL ER SOM BJUDER BARN TILL BRÖLLOPET

Annons