Lider jag av tvångssyndrom?
Drygt 100 000 svenskar lider av tvångssyndrom, och de tar ibland till olika grepp för att slippa ångesten, så kallade tvångshandlingar. Bland annat är det vanligt att tvätta sig överdrivet ofta, kontrollera spis och lås upprepade gånger eller utföra mentala ritualer som till exempel att rabbla en ramsa.
Handlingarna utförs för att dämpa ångesten och för att man ska känna en tillfällig lättnad. Det är också vanligt att man gör sakerna för att man tror att något katastrofalt kommer att hända med någon närstående eller med en själv om man låter bli.
Tvångssyndrom är en ångestsjukdom och kan behandlas med antidepressiva läkemedel. Nackdelen med att enbart behandla tvångssyndromet med medicin är att behandlingen ofta blir livslång eftersom de flesta får återfall om de slutar ta läkemedlet. Man kan även behandla tvångssyndromen med olika typer av terapi.
På vårdgivarsajten Internetmedicin skriver överläkaren Susanne Bejerot att det finns tre vanliga varningssignaler som kan tyda på tvångssyndrom. Men för att man ska uppfylla diagnosen ska tvångshandlingarna och tankarna ta minst en timme i anspråk varje dag, upplevas som påfrestande och göra så att man fungerar sämre i vardagen.
3 tecken på att du lider av tvångssyndrom:
1. Du tvättar dig mycket fastän du egentligen är ren, eller har gjort det tidigare
2. Du kontrollerar spisen eller att du har låst dörren flera gånger, eller har gjort det tidigare
3. Du måste göra saker om och om igen för att uppnå känslan av att det är ”precis rätt” eller har känt så tidigare
Källa: Internetmedicin, ÅSS, UMO