Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

4 sätt – så kan alla stoppa våld mot kvinnor i hemmen

08 mar, 2017
AvELLE -redaktionen
Fler borde ta sitt ansvar och knacka på om man misstänker att någon far illa i sitt hem. Det tycker Peter Svensson, medgrundare till föreningen Huskurage, som arbetar för att engagera fler i kampen mot våldet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Peter Svensson och Nina Rung är personerna bakom den ideella föreningen Huskurage. Målet är att uppmana fler människor till att våga lägga sig i och visa civilkurage när de misstänker att någon utsätts för våld i grannskapet i Sverige.

Hur ser du på internationella kvinnodagen, Peter Svensson?

– Jag ser det som ett tillfälle att uppmärksamma de brister som finns. Vi pratar om att vi lever i ett av världens mest jämställda länder, ändå har kvinnor lägre pension och mäns våld mot kvinnor är ett av de största jämställdhetsproblemen.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

I Ryssland röstade nyligen 358 ledamöter ja och 2 nej till att avkriminalisera våld i hemmet. Hur ser du på den utveckligen?

– Väldigt sorglig. Män för jämställdhet har ett systerprojekt i Ryssland och vi var på konferens med dem förra året. Det är helt hisnade siffror vad gäller kvinnor som dör i barnsäng eller mördas i en nära relation i Ryssland.

Annons

Den nya siffran för dödligt våld mot kvinnor i nära relationer i Sverige är rekordlåg, hur ska vi tolka det?

– Låt oss hoppas att det handlar om att kampanjer och liknande intiativ för att synliggöra våld i nära relationer fungerar. När vi är ute och pratar om Huskurage tror vi att benägenheten ökar om folk vet varför de borde knacka på hos någon och att det kan rädda ett liv.

Menar du att människor tycker det är jobbigare att riskera att ha fel?

– Ja, och jag undrar hur länge det kommer vara så. Ta flickan Yara i Karlskrona, åtta år, blir flyttad från Palestina. Hon hamnar i ett hem i Karlskrona där hon utsätts för våld under flera månader. Grannarna tycker de gjort det vad de kunnat genom att ringa socialtjänsten och polisen. Sedan när flickan väl dödas av mamman i familjen är hon så mörbultad från våldet att en av ambulansjukvårdarna säger att det är det värsta han sett under sina 35 år i tjänst. En sådan händelse handlar inte om att ett fax har fastnat mellan polis och socialtjänst utan att vi som individer, grannar och medmänniskor inte har gjort vad vi borde – om du tänker att du kan ha fel, tänk om du har rätt i stället, hur fel kan du ha när det handlar om omtanke.

Huskurages fyra tips om du misstänker att någon utsätts för våld i hemmet:

Annons