5 hemsökta platser i Sverige – där du kan övernatta
Oförklarliga ljud, märkliga skepnader och kalla kårar längs ryggraden. Här i Sverige finns många platser som blivit ökända för att vara hemsökta (där du dessutom kan sova över). Hur det egentligen är med den saken låter vi vara osagt, men här har vi listat fem val för dig som letar efter en udda övernattningsupplevelse!
Tror du på spöken? Det är du inte ensam om. En rapport från Föreningen Vetenskap och Utbildning visar nämligen att mer än var tredje svensk gör det…
5 hotelltips i Sverige för den orädda
Frammegården (Skillingmark, Värmland)
Frammegården har anor från 1700-talet och sägs vara ett av Sveriges mest hemsökta hus. Redan under 1600-talet tros området ha varit en avrättningsplats för dömda häxor, men det är inte den enda skrämmande berättelsen som gården är känd för. På vinden ska även två barn ha svultit ihjäl, vars gråt än i dag går att höra på nätterna.
Knarrande golv, knackningar och föremål som förflyttar sig har också rapporterats av övernattande besökare – och framför allt en känsla av stort obehag.
Furunäset Hotell & Konferens (Piteå, Norrbotten)
I över 100 år var Furunäset (tidigare Piteå Hospital och Asyl) ett av landets största mentalsjukhus med plats för drygt 300 patienter. Här vårdades de inlagda med tortyrliknande behandlingar, bland annat lobotomi och elchocker. Under 1950-talet rymde byggnaden 800 patienter och fortsatte att fungera som mentalsjukhus fram till 1987.
I dag har området byggts om till ett hotell, men det är inte alla som vågar checka in. Furunäset ska nämligen vara hemsökt och såväl anställda som besökare har vittnat om att de känt sig iakttagna eller förföljda här. Ljuden av fotsteg och sängar som rullas fram och tillbaka i korridorerna är också något som du eventuellt får räkna med om du bokar rum på hotellet.
Gripsholms Värdshus (Mariefred, Södermanland)
Gripsholms Värdshus upprättades redan 1609 och är i dag Sveriges äldsta värdshus. Under 1400-talet fanns här ett kloster och det är just de gamla munkarna som tros spöka här.
Föremål som förflyttas, lampor som tänds och låsta dörrar som öppnas är några fenomen som rapporterats på värdshuset, men vissa har till och med sett figurer i mörka luvor och upplevt att de på natten blivit omstoppade i sina sängar, som små barn.
Häringe Slott (Haninge, Södermanland)
Häringe slotts historia sträcker sig hela vägen till 1200-talet och har haft flera berömda ägare, bland annat Gustav Vasa och Sten Sture den äldre. 1650 byggdes Sjöflygeln, den i dag äldsta delen av slottet, som privat bostad för greven Gustaf Horn och hans familj.
Greven skakades dock av en svår familjetragedi när sonen Axel avled, bara två år gammal. Pojken tros ha vanvårdats av sina guvernanter och ska sedan dess hemsöka Sjöflygeln. Flera gäster säger sig ha hört pojken gråta på nätterna – och vissa påstår till och med att de känt kroppen av ett kallt barn krypa ner i deras sängar.
Borgvattnets Prästgård (Östersund, Jämtland)
Borgvattnets prästgård, eller Spökprästgården som den också kallas, byggdes 1876 och är i dag Sveriges kanske mest kända spökhus. 1947 blev gården en världsnyhet då det avslöjades att Svenska kyrkan beordrat en vetenskaplig undersökning av platsen.
Prästen Erik Lindgren, som då bodde i huset, hade tidigare inte trott på paranormala fenomen, men blev snart motbevisad. Han ska bland annat ha hört ljudet av möbler som förflyttades på övervåningen, trots att den var omöblerad. Vid ett tillfälle blev han också puttad ur sin gungstol, enligt honom själv.
Sedan dess har tusentals modiga gäster övernattat på prästgården och den som klarar sig hela natten ut får också ett övernattningsbevis. Men exakt varför det spökar här är det inte riktigt någon som vet. Vissa tror att ett mördat spädbarn begravts intill huset, ett oönskat barn som fötts av en ung piga. Pappa till barnet var ingen mindre än gårdens präst, en stor skandal under sent 1800-tal. Det sägs även att en prästfru som dog i barnsäng här fortfarande kan skymtas i ett av rummen.
Läs mer:
Halloween 2019 – 10 nöjesparker med läskiga aktiviteter
Den här skräckfilmen på Netflix får folk att sova med lampan tänd
Foto: Johan Bjurer //Peter Thompson//TT