5 saker du kan nu – för att rädda världshaven från att dö
– Om tio år är världshaven helt döda om vi fortsätter så här.
Sa han precis det där? Det kan ju inte stämma? Tio år, det är ju ingenting? Frågorna uttalas inte men jag rätt övertygad över att det är just så alla i lokalen tänker.
Mannen som håller i presentationen, Cyrill Gutsch, fortsätter med något ännu värre.
– Och när haven dör, dör vi.
Alla journalister på plats lyssnar noga. Vissa har skräck i blicken och andra har tårar i ögonen. Samtidigt, på en skärm bakom Gutsch, spelas olika filmer och bilder upp. Scenerna visar döda korallrev, förorenade stränder, fåglar och fiskar som tar sina sista andetag innan de kvävs till döds av skräp de fått i sig. En speciell scen griper tag i mig; en död fiskmås dissekeras på en strand. När magen på måsen öppnas väller det ut vassa plastbitar ur djurets magsäck. Det ser ut som knivar. Jag fryser till is, vilken hemsk död. Och så onödigt.
Parleys for the Oceans grundare Cyrill Gutsch. Foto: Adidas
Föreläsningen jag sitter på äger rum i London. Det har gått fem dagar på oktober månad och Adidas har precis lanserat sin första sko i serien Originals helt gjord av återvunnen plast. Skorna har tagits fram tillsammans med initiativet Parley for the Oceans som arbetar aktivt för att rädda haven från plastutsläpp. Ovannämnda Cyrill Gutsch är Parleys for the Oceans grundare och under dagen vill han, i samband med skolanseringen, förklara för den internationella presskåren på plats, hur dåligt haven mår och hur illa det faktiskt är.
– Sprid ordet vidare, säger han och upprepar det flera gånger samtidigt som bilderna på skärmen nästan hypnotiserar publiken.
Adidas nya skor i återvunnen plast, framtagen tillsammans med Parley for the Oceans.
Parley for the Oceans grundades 2001 och är en plats där kreativa skapare och ledare samlas för att öka medvetenheten och samarbeta kring projekt som kan bidra till ett slut på förstörelsen av vårt hav. År 2015 gjorde Parley och Adidas sitt första samarbete –och de fortsätter att blicka framåt tillsammans, ett exempel på detta är den nya skomodellen.
Förutom att arbeta med olika varumärken åker grundaren Cyrill Gutsch jorden runt för att tala med presidenter och makthavare. Under föreläsningen i London berättar Gutsch att plastmaterial aldrig kan försvinna, det enda vi kan göra är att återvinna det. Han pekar även på att det är upp till den kreativa industrin att skapa nya material, produkter och sätt att arbeta på. När presentationen är slut får Gutsch frågan om han tror att uppdraget att rädda havet är möjligt. Svaret kommer snabbt. Han tvekar inte.
– Jag tror inte, jag vet att vi kan.
Men det kommer att krävas förändring. Så: vad kan vi göra i vardagen för att se till att detta sker? Hur stora förändringar måste vi göra? Vi bad Gutsch lista de viktigaste sakerna som varje enskild individ kan, och bör, göra – redan idag.
Sju saker du kan (och bör) göra varje dag för att rädda haven
1. Prata om haven
Det första steget du kan ta är att försöka göra alla runt om kring dig medvetna om havens mående. Prata om hur illa det är och hur dåligt haven mår. Var du på semester på Bali och såg hur mycket plastavfall det fanns på stranden? Fota det du ser och sprid bilden. Att förmedla information och få andra att engagera sig är en enkel sak du kan ta till varje dag.
2. Engagera dig själv
När du berättat för dina nära om all den fakta du sitter inne på, engagera dig själv på ett bredare plan. Denna punkt menar inte att du måste flytta till Maldiverna och samla plast för resten av ditt liv, men det finns till exempel anordnade resor där du och ett team får möjligheten att dyka och samla avfall tillsammans. Läs mer om detta här. Det finns även bra seminarium och föreläsningar att gå på. Senast under Paris modevecka i mars 2017 höll Gutsch en presentation om haven för modebranschen som var på plats.
3. Se över hur mycket plast du slänger
Hur mycket plast slänger du varje dag? Ju mer plast du förbrukar, desto mer ny plast produceras. Rannsaka därför dig själv och vilka tillfällen i vardagen du kan se över. Behöver du verkligen ett sugrör till drinken? Kan du bära dina livsmedel i en tygväska från affären? Fyller plastburken till såsen någon funktion och hur många vattenflaskor i plast köper du varje vecka?
4. Skaffa en vattenflaska i glas eller stål
För att knyta an till punkten ovan, en enkel sak som faktiskt leder till förändring är att sluta köpa plastflaskor och i stället fylla på en vattenflaska i stål eller glas med vatten. Ha din stålvattenflaska ståendes på skrivbordet, ta med den till gymmet och ha den i handväskan.
5. Undvik att köpa plastpåsar
Våren 2017 införde till exempel Adidas en policy mot plastpåsar. Det iinnebär att de i dag har tagit bort plastpåsar helt i alla sina butiker, ett enormt steg i rätt riktning mot att minska konsumtionen. Idag tar flera klädkedjor extra betalt för plastpåsar, så att du ska tänka till om du verkligen behöver den. Tänk på detta, oavsett var du handlar. Ta med dig en tygväska till affären, packa ner i den väska du redan har eller om du måste ha en separat påse: välj en i papper.
6. Återvinn och återanvänd
Se till att källsortera och återvinna den plast du använder hemma. Det är inte jobbigare än att du en dag i veckan tar dig till källsorteringen. Diska ur plastburkarna du har hemma och använd dem på nytt.
7. Ät mer vegetariskt mat
Något som självklart hjälper haven att hålla sig vid liv är att äta mindre av det liv som finns i haven. Försök att hålla dig till en vegetarisk kost så ofta du kan. Och om du inte kan ändra om helt, inför en dag i veckan då du bara äter vegetariskt. Denna omställning kan göra stor skillnad för miljön och ger både haven och naturen en ärlig chans att återhämta sig. Hitta goda och vegetariska recept här och läs mer om vegetarisk kost här.
Läs mer om haven och vad du kan göra för att rädda dem här. Se några hemska bilder som berör, från stränder och hav runt om i världen. Där plasten förstör och dödar.
Foto: Adidas