5 sätt att hantera julklapparna – och varför alla suger
När man var liten var det enkelt med julklappar. Du hade en nätt månadspeng att förhålla dig till vilken du spenderade på badkulor och lotion till mormor, en spexig slips till morfar, en cd-singel till brorsan och ja, du fattar.
I dag, som vuxen, är saker och ting mer komplicerade. Att köpa julklappar tar tid, och man vill gärna att det ska bli bra. Det är också dyrt, och i ärlighetens namn: hur mycket glädje har man egentligen av de kreativa klapparna man får av svågern? Ja, jag syftar på den där mobilstyrda minihelikoptern som kan skjuta gummipilar, Erik.
I min familj dyker samma fråga upp i november varje år: Hur ska vi göra med julklapparna? Köper vi till alla? Har vi julklappsbyte? Skiter vi i dem helt och hållet? Här följer några vanliga lösningar på julklappsfrågan – med den bittra utgångspunkten att inga sätt är bra. Sorry.
1. Köpa till alla
Ni bestämmer er för att alla köper julklappar till alla som är med på julafton. Du blir således ruinerad. Och vad ska du köpa till din kusins nya kille? Och hur ska du ha tid att klura ut och köpa julklappar till tio personer? Och hur ska du frakta dem när du åker till den mellanstora staden där julfirandet ska äga rum?
En annan sida av myntet är ju mängden onödiga prylar du kommer att få med dig hem. Näe. Julklappar är kul. Men inte så kul.
2. Julklappsbyte
Ni inser att ovanstående alternativ inte är särskilt rimlig och bestämmer er istället för ett julklappsbyte. Det är bra, för nu behöver du bara fundera ut vad en enda person kan tänkas vilja ha – men det är också en gamble. För plötsligt står du där och har köpt två Håkan Hellström-biljetter till din bror, och själv får du en kopp som din kusin har gjort på internet med ett felstavat citat av Mahatma Gandhi och fyra av pixliga profilbilder från din Facebook på. Den är med andra ord totalt oanvändbar.
Eller ännu värre: Du är kusinen som ger bort kaffekoppen, och får något skitbra själv. Så du känner dig sämst.
3. Julklappsspelet
Nej, det får bli julklappsspel istället. Det är både billigt och prestigelöst, resonerar ni. Men om du tyckte att julklappsbytet var en gamble är julklappsspelet ingenting för dig.
Positivt här är att du förmodligen kommer riktigt billigt undan. Det räcker i princip att köpa ett paket batterier och en trisslott så är du hemma, men du riskerar också att få en begagnad pirogvikare i slutändan. Och det finns garanterat någon runt bordet som har svårt att hantera det här med spel och tävlingar – risk för dålig stämning.
4. Gå ut för hårt med sin nya partner
Det kanske är en aningen apart punkt på listan, men den måste ändå adresseras. Det här är nämligen en farlig fälla. Farlig, farlig, farlig. Ja, vi fattar att du är nykär och tycker att din partner är värd hela världen. Men du måste också tänka framåt här. Ska ni fira fler jular tillsammans kommer ni ju inte direkt kunna gå ned i pris, snarare tvärtom. Så börja inte på 2000 kronor. Då kommer det sluta med sms-lån och en ännu värre baksmälla i januari än nödvändigt.
5. Skita i julklapparna
Är du galen? Det är ju inte jul utan julklappar! Man vill ju få rimma dagen före julafton och slå in paket och fylla den där luckan på julafton då man annars delar ut klappar. Och vad ska ligga under granen? Det kan ju inte vara tomt?! Nej. Det finns tyvärr ingen hundraprocentig lösning på den här situationen.
Tur är väl då att det här är ett i-landsproblem utan dess like. Så gör det som fungerar bäst för just er, och ha en god jul ändå!