5 tips till alla som pratar (och skriver) om transfrågor
SVT Edit fortsätter att leverera bra och viktiga program. I tv-serien Tjejer som oss får vi möta fem svenska transtjejer och följa dem i och på själsliv, dejting, fest – och i en helt vanlig vardag.
I en film som SVT Edit lagt upp på Facebook i anslutning till att serien sänts listar transaktivisten Yolanda Blohm* fem steg för medier att tänka på när de rapporterar och skriver om transfrågor. Och samma sak gäller (ju) för alla andra också. Hur vi pratar om olika saker, och vilka ord vi använder är superviktigt. Så se till att det blir rätt.
Så för att nå ut till ännu fler: Här är SVT Edits och Yolanda Blohms 5 steg för en bättre mediehantering – och på sikt en bättre värld.
1. Sluta kalla transpersoner för fel kön
Se till att få han/hon/hen rätt. ”Språket är fett viktigt, för när vi pratar om omvärlden, bestämmer vi också hur omvärlden ser ut” säger Yolanda.
2. Säg inte könsbyte när ni menar könskorrigering
Ingen byter kön. En person som gör en könskorrigering anpassar sin juridiska status och sin kropp till det kön hen är.
3. Sluta vara så skrevfixerade.
När fokus läggs på den könskorrigerande operationen objektifieras transpersoner och fokus tas bort från vad det borde pratas om, till exempel psykisk ohälsa (siffran för transpersoner som funderat på att ta sitt liv är 36% och för de som har försökt är 33%.) Det finns andra, (mycket) viktigare saker att prata om än vad en person har mellan benen.
4. Sluta låtsas att transidentitet är en trend.
Det är inte något som är trendigt just nu. ”Alla” ”älskar” inte transpersoner ”just nu” fastslår Yolanda i SVT Edits film. Över hälften av alla transpersoner har utsatts för kränkande behandling minst en gång under de senaste tre månaderna.
5. Sluta blanda ihop kön med sexuell läggning.
I intervjuer och samtal med personer som genomgått en könskorrigering tas ofta den sexuella läggningen innan en operation upp, och hur den, om/när den är samma efteråt, påverkar ens sexuella läggning. Det är att blanda ihop äpplen och päron. Identitet är en sak, läggning en helt annan sak. En person kan vara trans och lesbisk/bög/hetero/whatever i vilken kombination hen vill, och olika i olika skeden av livet. Det ena har inte med det andra att göra.
Tjejer som oss är en serie i sex avsnitt. Den går just nu att se på SVT play och bör ses. Av alla.
Se hela filmen från SVT Edit med Yolanda Bohm här:
*Mer om Yolanda Blohm: Yolanda presenterar sig själv på instagram med orden ”poet, pyroman, pokémontränare, modeikon, transtjej, gycklare, hycklare, glidare, anarkist, femininofil, aktivist, nörd, nävare, framtidaStatsminister”. På feministisktperspektiv.se beskrivs hon med orden estradpoet och transaktivist, hon är aktiv i RFSL Ungdom och kallar sig själv tranfeminin och kallar sig själv hon eller hen.
Foto IBL