6 tecken på att det är dags för parterapi
Alla förhållanden går upp och ner. Ibland förstår och stöttar man varandra, har roligt ihop och känner sig som ett team. Andra gånger bubblar frustrationen, missförstånden avlöser varandra och ni känner er mil ifrån varandra.
I de tuffa perioderna kan parterapi komma på tapeten, samtidigt som kan det vara lockande att stoppa huvudet i sanden och rida ut stormen, framför allt om ni vet att det har gått över tidigare.
Sök hjälp i tid
Men många parterapeuter menar att det bästa tillfället att gå i terapi är när man befinner sig i en lycklig period. Väntar man för länge med att ta hjälp när utmaningarna hopar sig finns det nämligen risk att såväl dåliga vanor som bitterhet och ilska cementerar sig. Det är ett förödande tillstånd som som är svårt att vända.
Söker du däremot hjälp innan skadan är för stor kan du bryta negativa mönster, få insikt i vad som skapar konflikter och återbygga närheten. Men framför allt kan terapi hjälpa par att se och minnas styrkorna i förhållandet.
Visst finns det stormar man kan rida ut utan hjälp, men hur ska man veta vilka det är? Experter menar att det ofta är samma frågor som ligger till grund om man behöver hjälp utifrån – känner du igen de här sex situationerna kanske ni borde överväga parterapi.
1. Du känner dig inte kär
Visst är överraskningar, restaurangbesök och stordådig uppvaktning härligt. Men det är de små sakerna som är relationens klister. Kramar, vänliga ord, tjänster och att se och lyssna på varandra. Men när det kommer grus i maskineriet och du börjar irritera dig på din partner är det de här små sakerna som ryker först.
Känner du dig träffad och ser fler nackdelar än fördelar med din partner är det verkligen dags att få hjälp att se varandra med nya ögon igen.
2. Sexet är halvdant – när det är som bäst
Missnöje med sexlivet är en av de vanligaste orsakerna till att man söker hjälp. Ofta handlar det om att den ena vill ha mer sex och känner sig avvisad av den andra, som i sin tur kan känna sig pressad.
Dessutom undviker man att prata om problemet eftersom det är ett jobbigt ämne och blir det diskussion leder det sällan någonstans. En terapeut kan hjälpa er att navigera i det minerade fältet och hitta lösningar som får det att kännas bättre för båda parter.
3. Ni kommunicerar dåligt
Ofta söker man hjälp för sent när kommunikationen haltar. Ett vanligt problem är att den ena inte känner sig hörd, eftersom den andra försöker lösa problemen istället för att lyssna på riktigt.
Ett klassiskt råd är att undvika anklagelser och istället lyfta problemet från sin egen upplevelse. Alltså ”jag…” istället för ”du…”. Undvik också orden ”alltid” och ”aldrig”.
Men ibland behöver man mer handpåläggning än så för att nå fram till varandra. Parterapi ger er verktyg får att uttrycka er bättre och be om det ni behöver.
4. En av er har haft en fysisk eller känslomässig affär
Otrohet är en av de vanligare anledningarna till att par söker sig till terapi. Och känslomässig otrohet kan i många fall vara värre än fysiska engångsföreteelser. Vetskapen om att ens partner har längtat efter någon annans SMS, tänkt på någon annan när hen ska sova eller anförtrott sig till någon annan i första hand kan skapa djupa sår och problem med tillit som man behöver professionell hjälp att bearbeta.
5. Ni gnäller och tjatar konstant
Blir varje samtal till något negativt? Många väntar ofta med att söka hjälp tills bråken har eskalerat. Se hackandet som ett symptom och sök hjälp innan det orsakar något allvarlig, eller till och med obotligt.
6. En av funderar på att lämna förhållandet
Har en av er börjat fundera i de här banorna, är det en tuff väg tillbaka. Men att besluta sig för att ändå prova parterapi är en positivt steg mot varandra istället för ifrån varandra.
Kanske hittar ni tillbaka, kanske inte. Gör ni inte det kommer det i alla fall vara lättare att gå vidare från förhållandet då ni känner att ni gjort vad ni kunde för att rädda det. Sannolikheten att ni skiljs som vänner ökar också drastiskt.
Källa: Health Foto: Bonusfamiljen/SVT